Home » Când, unde, cum » 10 lucruri pe care trebuie să le faci de sărbătoarea Înălțării Domnului

10 lucruri pe care trebuie să le faci de sărbătoarea Înălțării Domnului

Manolică Anca / 10.06.2021, 09:12
10 lucruri pe care trebuie să le faci de sărbătoarea Înălțării Domnului

Înălţarea Domnului Iisus Hristos la Cer se sărbătoreşte la 40 de zile de la Înviere și pică întotdeauna într-o zi de joi. În 2021, ortodocşii celebrează Înălţarea pe 10 iunie. Iată câteva lucruri pe care trebuie să le faci de sărbătoarea Înălțării Domnului.

Înălțarea Domnului sau Ispas

Timp de patruzeci de zile după Învierea Sa, Iisus a rămas alături de ucenicii Săi, învăţându-i şi pregătindu-i să devină propovăduitori iscusiţi ai Evangheliei. Apoi, S-a înălţat la cer, cu promisiunea că Îl va trimite pe Mângâietorul, Duhul Adevărului, care S-a pogorât asupra ucenicilor zece zile mai târziu. Joi, în a şasea săptămână de la Sfintele Paşti, Biserica celebrează sărbătoarea Înălțării Domnului Hristos la cer.

În popor, sărbătoarea Înălţării Domnului se mai numeşte și Ispas, după numele unui ciobanului care a fost martor la evenimentul religios, stând ascuns după pietre și povestind, mai apoi, cum s-a înălţat Domnul Iisus la Cer. Documentele religioase menţionează că sărbătoarea Înălţării Domnului a fost celebrată şi în Răsărit, şi în Apus, la 40 de zile de la Paşte, într-o zi de joi.

De asemenea, Înălţărea Domnului mai este numită în popor și Paștele Cailor, pentru că atunci când Maica Domnului se pregătea să-l nască pe Iisus, caii nu i-au respectat liniștea, Fecioara blestemându-i să nu se sature decât odată în an și atunci doar un ceas.

Sărbătoarea Înălțării Domnului cade la 40 de zile după Înviere
Sărbătoarea Înălțării Domnului cade la 40 de zile după Înviere

Lucruri pe care trebuie să le faci de sărbătoarea Înălțării Domnului

Înălţarea Domnului la cer este o sărbătoare creştină cu o mare importanță. Totul se bucură în această sfântă zi: oamenii, care mai întâi merg Sfânta Liturghie şi petrec apoi, bucurându-se împreună cu familia şi prietenii, codrii şi câmpurile înverzite, holdele de grâu, dar şi caii, care, primesc acum iertare.

De la Paști până la 40 de zile, oamenii se salută cu „Hristos a înviat!” și își răspund cu „Adevărat c-a înviat!”. Ulterior, din ziua Înălţării Domnului până la Rusalii, se salută cu „Hristos s-a înălțat!” și se răspunde cu „Adevărat că s-a înălțat!”. Cum se întâmplă şi de alte sărbători mari, mulţi obişnuiesc să ţină trei zile de sărbătoare, începând cu ajunul, adică miercuri, zi de post, continuând cu vineri, altă zi de post.

Lucruri pe care trebuie să le faci de sărbătoarea Înălțării Domnului:

  1. se poartă frunze de nuc la brâu la fel ca Hristos când S-a înălțat;
  2. se spune că cine moare de la Paști până la Ispas ajunge în Rai;
  3. de Ispas se bat vitele cu leuștean, că să se îngrașe și să fie ferite de boli;
  4. se taie păr din vârful cozilor de la vite și se îngroapă într-un furnicar, spunându-se: „să ne dea Dumnezeu atâția miei și vitei câte furnici în furnicar!”;
  5. în ajuns se vopsesc ouă roșii care se duc în ziua de Înălțare la biserică;
  6. în ziua de Ispas nu se dă foc și nu se împrumută sare;
  7. după Ispas nu se mai seamănă nimic, pentru că nu va mai rodi;
  8. în ziua de Înălțare, femeile care au decedați în familie, împart azime calde, ceapă verde și rachiu pentru sufletele acestora, crezându-se că este ziua în care sufletele lor se înalță la cer și să aibă de mâncare de drum;
  9. femeile împart lapte dulce, fiert cu păsat. Demult, ziua de Ispas era una a soroacelor, a încheierii diferitelor afaceri
  10. În această zi se sfințesc plantele de leac, printre care leușteanul, alunul, menta sau paltinul.