Home » Când, unde, cum » Pe ce dată pică sărbătoarea închinată Înălțării Domnului

Pe ce dată pică sărbătoarea închinată Înălțării Domnului

Violeta Badea / 05.06.2021, 10:29
Pe ce dată pică sărbătoarea închinată Înălțării Domnului

Potrivit calendarului ortodox, Înălțarea Domnului sau Ispasul pică în fiecare an, la 40 de zile după Paște sau Învierea Domnului. Sfânta Scriptură menționează că după Învierea Sa, Iisus Hristos s-a arătat Apostolilor Săi în această perioadă, iar apoi S-a Înălțat la ceruri chiar în prezența lor. Iată pe ce dată pică sărbătoarea închinată Înălțării Domnului.

Pe ce dată pică sărbătoarea închinată Înălțării Domnului

Paștele sau Învierea Domnului este, cu siguranță, cea mai importantă sărbătoare din calendarul creștin ortodox. Apoi, la 40 de zile după această sărbătoare urmează o altă zi extrem de importantă, numită Înălțarea Domnului sau Ispasul, așa cum i se mai spune în popor. Această sărbătoare nu pică pe o dată fixă, deoarece se calculează în funcție de data la care se celebrează Paștele. În acest an, Înălțarea pică pe data de 10 iunie.

Toți credincioșii își amintesc de momentul în care Iisus Hristos s-a ridicat la Cer și înlocuiesc urarea „Hristos a Înviat” cu „Hristos s-a înălțat”, la care se răspunde „Adevărat s-a înălțat”.  De asemenea, Înălțarea Domnului a fost consacrată și drept Ziua Eroilor, prin deciziile Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, din anii 1999 și 2001.

Astfel, în toate bisericile creștin-ortodoxe, după slujba de Înalțare, se va desfășura și slujba dedicată eroilor neamului românesc. În această zi importantă se vor pomeni toți eroii români, care și-au pierdut viața pe câmpurile de luptă.

Pe ce data pica Inaltarea Domnului
Pe ce data pica Inaltarea Domnului

Ce e bine să faci în ziua de Înălțare

Ca orice sărbătoare care se respectă și ziua Înălțării Domnului are câteva obiceiuri care sunt repectate de toți credincioșii creștin-ortodocși. În unele zone ale țării, aceștia obișnuiesc să poarte frunze de nuc la brâu, așa cum a purtat și Iisus Hristos când S-a Înălțat la ceruri. De asemenea, se spune că oamenii care mor între celedouă mari sărbători de Paști și Înălțarea Domnului ajung în Rai.

În alte regiuni ale țării, oamenii organizează o procesiune pe câmp și sfințesc recoltele, deoarece se spune că doar așa vor fi roditoare la toamnă. O altă tradiție spune că de Înalțarea Domnului se bat vitele cu frunze de leuștean pentru a fi sănătoase, fertile și fără boli. Un alt obicei este acela de a împărți ceapă verde rachiu și lapte pentru cei trecuți în neființă din familie.

Ce nu e bine să faci în ziua de Înălțare

De Înălțarea Domnului nu este bine să dai foc la ceva și nu este bine să dai cu împrumut sare, deoarece vei avea parte de necazuri și de sărăcie. De asemenea, nu se muncește în vie și nu se merge în locuri pustii, pe lângă păduri sau fântâni deoarece se spune că sunt eliberate spiritele rele care le pot aduce probleme oamenilor.

O altă credință spune că nu se muncește în această zi. deoarece tot ceea ce se seamănă pe câmpuri după Înălțare nu va mai rodi. În unele regiuni ale țării se spune că în această zi își fac apariția Ielele, pe care cine le aude sau le privește în ochi riscă să înnebunească. În plus, creștinii nu mai au voie să culeagă ierburi pentru leacurile băbești, căci acestea nu-și vor mai face efectul. De asemenea, oamenii nu au voie să se certe în această zi, deoarece vor fi pedepsiți de Iisus Hristos.