Home » Când, unde, cum » 11 lucruri pe care e bine să le dai de pomană, astăzi, de Acoperământul Maicii Domnului

11 lucruri pe care e bine să le dai de pomană, astăzi, de Acoperământul Maicii Domnului

Manolică Anca / 01.10.2021, 10:03
11 lucruri pe care e bine să le dai de pomană, astăzi, de Acoperământul Maicii Domnului

Pe 1 octombrie, românii celebrează una dintre cele mai importante sărbători din calendarul creștin ortodox: Acoperământul Maicii Domnului. Iată o listă de lucruri pe care e bine să le dai de pomană în această zi, dar și ce este bine să mănânci tu astăzi.

1 octombrie – Acoperământul Maicii Domnului

Acoperământul Maicii Domnului este o sărbătoare rânduită de Biserică în amintirea apariției Maicii Domnului în Biserica Născătoarei de Dumnezeu din cartierul Vlaherne, Constantinopol, în secolul al X-lea. În ziua de 1 octombrie 911, se făcea priveghere în această biserică, pentru salvarea cetății care era asediată. Astfel, la ora patru dimineața, Maica Domnului s-a arătat înaintea poporului, stând în văzduh și rugându-se cu mult patos.

La acea vreme, Constantinopolul era sub amenințare de invazie a rușilor kieveni, iar Maica Domnului a intrat în biserică, a îngenuncheat și a stat mult timp rugându-se pentru oameni. S-a rugat Fiului Său, cu faţa brăzdată de lacrimi, pentru a apăra poporul de cei răi. După rugăciunile Sale, primejdia a fost îndepărtată, iar orașul a scăpat de asediu.

Maica Domnului și-a întins acoperământul deasupra capetelor credincioșilor pentru a îi proteja, de aici provenind și numele sărbătorii. Acesta este evenimentul pe care îl prăznuiește Biserica pe 1 octombrie, pentru a ne aminti că prin multă rugăciune, putem primi și noi, în greutățile vieții, ajutorul necondiționat al Maicii Domnului.

1 octombrie - Acoperământul Maicii Domnului
1 octombrie – Acoperământul Maicii Domnului

Lucruri pe care e bine să le dai de pomană de Acoperământul Maicii Domnului

Ziua de 1 octombrie, de Acoperământul Maicii Domnului, marchează începutul pregătirilor pentru iarnă. Se spune că în această zi începe pregătirea ogoarelor pentru sezonul rece, ceea ce înseamnă că de acum va începe să cadă bruma.

De asemenea, această zi se începe cu post până la prânz, după care credincioșii ar trebui să consume doar ceaiuri, covrigi frământați fără lapte sau, cei mai rezistenți ar trebui să bea doar apă. Este o zi în care se pomenesc și cei trecuți în neființă și care sunt aflați în protecția Fecioarei Maria.

Această zi nu este una de ospăț, ci este una de post și rugăciune. Din acest motiv, toate bucatele care se dau de pomană trebuie să fie de post. În fiecare an, pe data de 1 octombrie, gospodinele fac plăcinte cu fructe de sezon, mai ales cu mere și dovleac, și le dau de pomană pentru sufletul celor adormiți. Iată o listă de lucruri pe care e bine să le dai de pomană de Acoperământul Maicii Domnului:

  1. colivă
  2. fursecuri făcute în casă
  3. prăjiturele fară cremă
  4. plăcinte cu mere sau dovleac
  5. preparate specifice nunților
  6. haine
  7. obiecte necesare celor fară posibilități
  8. ulei
  9. făină
  10. zahăr
  11. fructe de sezon

În termeni populari, sărbătoarea mai poartă numele și de Procroave. Astăzi, toți credincioșii se roagă pentru sănătate, căsnicie și familie. De aceea, se mai dau de pomană și preparate specifice nunților, căci astăzi fetele simulează căsătoria. Ele sunt împodobite ca pentru ziua nuntii pentru a avea parte de o căsnicie lungă și plină de fericire.

Și copiii primesc pomană în ziua de Acoperământul Maicii Domnului, pentru a crește mari și sănătoși. Bătrânele prepară pentru cei aceștia plăcinte cu mere sau dovleac.