Home » Când, unde, cum » Acatistul Acoperământul Maicii Domnului. Când și de ce bine să-l rostești

Acatistul Acoperământul Maicii Domnului. Când și de ce bine să-l rostești

Alexandru Cazacu / 01.10.2021, 09:53
Acatistul Acoperământul Maicii Domnului. Când și de ce bine să-l rostești

În fiecare an, la 1 octombrie, creștinii ortodocși prăznuiesc Acoperământul Maicii Domnului. Aceasta este și una dintre cele patru sărbători importante ale lunii octombrie, trecută cu cruce roșie în Calendarul Creștin Ortodox. Noi îți vom prezenta în continuare Acatistul Sfântului Acoperământ al Maicii Domnului, rugăciune pe care este bine să o rostești ori de câte ori simți că treci printr-o perioadă mai grea și ai nevoie de ajutor.

Acoperământul Maicii Domnului. Ce reprezintă sărbătoarea de la 1 octombrie

Această sărbătoare închinată Sfintei Fecioare Maria amintește de apariția Sa în biserica din Valherne, un cartier din Constantinopol. Potrivit scrierilor, pe 1 octombrie, în 1911, în biserica din Valherne se ținea o slujbă pentru salvarea cetății care era sub asediu. Atunci, în jurul orei 4 dimineața, Maica Domnului s-a arătat celor din biserica respectivă, stând în văzduh și rugându-se plângând, iar Sfântul Acoperământ era ținut în mâini deasupra capetelor credincioșilor. În jurul Sfintei Fecioare Maria erau apostolii, sfinții și mucenicii.

Uimit de această minune, Sfântul Andrei cel Nebun pentru Hristos a zis către ucenicul său Epifanie următoarele: ” O vezi, frate, pe Împărăteasa și Doamna tuturor cum se roagă pentru întreaga lume?” Iar Epifanie a zis: „O văd, Părinte, și mă minunez! ”.

Acatistul Acoperământul Maicii Domnului

Credincioșii ortodocși rostesc Acatistul Sf. Acoperământ al Maicii Domnului atât în ziua respectivă a acestei mari sărbători, cât și ori de câte ori au nevoie ca Sfânta Fecioară Maria să îi ajute să treacă prin greutățile vieții. Această rugăciune se citește pentru pomenirea și cinstirea Maicii Domnului. Iată cum începe Acatistul Acoperământul Maicii Domnului.

Așadar, dacă treci printr-o perioadă mai grea și simți că ai nevoie de ajutor, poți să rostești astăzi rugăciunea din rândurile următoare, iar Maica Domnului îți va veni în ajutor.

Acatistul Acoperământului Maicii Domnului
Acatistul Acoperământului Maicii Domnului

Troparul, glasul al 4-lea

”Astăzi poporul cel binecredincios, luminat prăznuind, umbriți fiind prin venirea ta, Maica lui Dumnezeu, și căutând către prea cinstită icoana ta cu umilință grăim: Acoperă-ne pe noi cu cinstitul tău Acoperământ, și ne scapă de tot răul, rugând pe Fiul tău, Hristos Dumnezeul nostru, să mântuiască sufletele noastre.

Condac 1:

Împărătesei celei alese mai înainte de veci, împărătesei celei mai înalte decât toată făptura cerului și a pământului, care a venit oarecând la rugăciune în biserica cea din Vlaherne și se ruga pentru cei din întuneric, acesteia și noi, cu credință și cu umilință, îi serbăm Acoperământul ei cel luminos. Iar tu, ca ceea ce ai putere nebiruită, izbăvește-ne pe noi din toate nevoile, ca să strigăm ție: Bucură-te, bucuria noastră; acoperă-ne pe noi de tot răul cu cinstitul tău Acoperământ!

Mulțimea arhanghelilor și a îngerilor, cu Înaintemergătorul, cu Teologul și cu Soborul tuturor sfinților, împreună cu tine, Împărăteasa lor, stând în biserica din Vlaherne și ascultând rugăciunile tale pentru toată lumea, cu bucurie cântă ție:
Bucură-te, bunăvoința Tatălui celui mai înainte de veci,
Bucură-te, încăpere preacurată a lui Dumnezeu, a Fiului cel fără de ani,
Bucură-te, locuință umbrită de puterea Duhului Sfânt,
Bucură-te, mirare neîncetată a cetelor îngerești,
Bucură-te, spaima cea grozavă a puterilor celor întunecate ale iadului,
Bucură-te, ceea ce ești întâmpinată în văzduh de Heruvimii cei cu ochi mulți,
Bucură-te, cea ale cărei laude le cântă Serafimii cei cu câte șase aripi,
Bucură-te, preabunule Acoperământ, căruia cu credință ne închinăm și noi, neamul creștinesc,
Bucură-te, bucuria noastră; acoperă-ne pe noi de tot răul cu cinstitul tău Acoperământ!”…

Citește continuarea pe doxologia.ro.