Home » Când, unde, cum » Ce sărbătoresc, de fapt, românii de Acoperământul Maicii Domnului și ce reprezintă această sărbătoare

Ce sărbătoresc, de fapt, românii de Acoperământul Maicii Domnului și ce reprezintă această sărbătoare

Manolică Anca / 01.10.2021, 09:03
Ce sărbătoresc, de fapt, românii de Acoperământul Maicii Domnului și ce reprezintă această sărbătoare

Creştinii-ortodocși sărbătoresc vineri, 1 octombrie, Acoperământul Maicii Domnului, zi pe care toți o respectă cu strictețe, această mare sărbătoare marcată cu cruce roşie în calendarul creștin ortodox. Iată ce sărbătoresc românii în această zi.

Ce semnificație are sărbătoarea Acoperământul Maicii Domnului

Acoperământul Maicii Domnului este o sărbătoare rânduită de Biserică în amintirea apariției Maicii Domnului în Biserica Născătoarei de Dumnezeu din cartierul Vlaherne, Constantinopol, în secolul al X-lea. În ziua de 1 octombrie 911, se făcea priveghere în această biserică, pentru salvarea cetății care era asediată. Astfel, la ora patru dimineața, Maica Domnului s-a arătat înaintea poporului, stând în văzduh și rugându-se cu mult patos.

Sfântul Andrei cel Nebun pentru Hristos, împreună cu mai mulți credincioși, au văzut-o, alături fiindu-i Sfântul Ioan Botezătorul și alți sfinți și îngeri. Atunci, Sfântul Andrei i-a spus ucenicului său iubit, Epifanie: „O vezi, frate, pe Împărăteasă și Doamna tuturor cum se roagă pentru întreagă lume?”. Iar Epifanie a zis: „O văd, Părinte, și mă minunez!”.

La acea vreme, Constantinopolul era sub amenințare de invazie a rușilor kieveni, iar Maica Domnului a intrat în biserică, a îngenuncheat și a stat mult timp rugându-se pentru oameni. S-a rugat Fiului Său, cu faţa brăzdată de lacrimi, pentru a apăra poporul de cei răi. După rugăciunile Sale, primejdia a fost îndepărtată, iar orașul a scăpat de asediu.

Maica Domnului și-a întins acoperământul deasupra capetelor tuturor credincioșilor pentru a îi proteja, de aici provenind și numele sărbătorii. Acesta este evenimentul pe care îl prăznuiește Biserica pe 1 octombrie, pentru a ne aminti că prin multă rugăciune, putem primi și noi, în greutățile vieții, ajutorul necondiționat al Maicii Domnului.

Acoperământul Maicii Domnului se sărbătorește pe 1 octombrie
Acoperământul Maicii Domnului se sărbătorește pe 1 octombrie

Tradiţii de Acoperământul Maicii Domnului. De ce este bine să mănânci doar covrigi

Acestei mari sărbători creștine îi sunt specifice mai multe tradiții și superstiții. În timp ce unele sau mai pierdut pe odată cu trecerea anilor, altele încă sunt respectate cu sfințenie chiar și astăzi, îndeosebi la sate. Așadar, se spune că în această zi începe pregătirea ogoarelor pentru sezonul rece, ceea ce înseamnă că de acum va începe să cadă bruma.

Astăzi, toți credincioșii ar trebui să țină post pentru a fi feriți de rele, de boli sau supărări. Se ține post cel puţin până la prânz şi apoi se mănâncă doar covrigi frământați fără lapte sau se bea numai apă sau ceai. De asemenea, în această zi, toți gospodarii trebuie să stropească vitele cu apă sfințită de Acoperământul Maicii Domnului, pentru a fi sănătoase tot anul.

O altă tradiție de sărbătoarea Acoperământului Maicii Domnului spune că este bine să se pomenească toți cei trecuţi în neființă. Astfel, se dau de pomană plăcinte și tot felul de bucate gătite de gospodine. Dar, pentru că este zi de post, acestea nu trebuie să fie din ingrediente de origine animală, astfel că trebuie umplute fie cu dovleac, fie cu mere.

De ce nu este bine să ne tăiem părul în această zi

O superstiție legată de sărbătoarea Acoperământului Maicii Domnului spune că fetele care nu se bucură de păr lung și bogat trebuie să se roage la Maica Domnului, iar dorința li se va îndeplini. Mai mult, se spune că în această zi nu ar trebui sub nicio formă ca femeile și bărbații să îşi tundă părul. În caz contrar, se spune că riscă să pice pradă farmecelor.

O altă superstiție spune că dacă în această zi fetele şi femeile se gătesc ca de nuntă, căsnicia lor va fi una plină de fericire și se vor bucura de multă liniște, înțelegere și iubire.