Home » Când, unde, cum » 12 cele mai frumoase parcuri naționale de pe planetă. Locuri superbe pe care merită să le vizitezi

12 cele mai frumoase parcuri naționale de pe planetă. Locuri superbe pe care merită să le vizitezi

Cojocaru Cristian / 23.02.2022, 14:31

Aceste parcuri naționale, un număr clasificat ca situri de patrimoniu mondial UNESCO, protejează și păstrează unele dintre cele mai frumoase minuni naturale, faună sălbatică și repere din lume. Află care sunt cele mai frumoase parcuri naționale de pe planetă și ce locuri superbe merită să vizitezi.

Parcuri naționale de pe planetă pe care să nu le ratezi

Fie că asistăm la vârfurile uluitoare ale Torres del Paine din Chile, la pastelurile frumoase din Cinque Terre din Italia sau la nuanțe adânci de praf ale Uluru-Kata Tjuta din Australia, am ales cele mai uimitoare parcuri naționale din lume care merită a fi văzute. Iată ce locuri să nu ratezi la următoarea ta vacanță.

Parcul național Uluru-Kata Tjuta, Australia

Monolitul gigant al acestui sit al Patrimoniului Mondial UNESCO din Teritoriul de Nord al Australiei este cel mai bine cunoscut pentru culoarea sa de un roșu intens, care poate schimba nuanțele de la ocru la portocaliu. Fiind unul dintre cei mai mari monoliți din lume, Uluru este locul sacru al poporului aborigen local, Anangu, și încă poartă semne ale așezărilor umane de acum peste 10.000 de ani.

Parcul național Yosemite, California, SUA

Indiferent de sezon, Yosemite are unele dintre cele mai spectaculoase peisaje din SUA. Situat în Munții Sierra Nevada din California, acest parc național este renumit pentru cascadele sale, plantațiile falnice de sequoia, pajiștile sălbatice și priveliștile uluitoare din vârful a ceea ce ar putea fi cel mai faimos vârf al parcului, El Capitan.

Parcul național Cinque Terre, Italia

Acest șir de cinci orașe colorate de pe litoral de-a lungul coastei Liguriei a Italiei merge de la Monterosso al Mare în nord până la Riomaggiore în sud. Este o încântare a plimbărilor, cu multiple trasee panoramice care merg din sat în sat.

Parcul național Fuji-Hakone-Izu, Japonia

Muntele Fuji este unul dintre cele mai frumoase locuri din lume, iar la poalele acestui vulcan sacru și încă activ se află una dintre cele mai populare destinații atât printre turiștii japonezi, cât și internaționali. Acesta acoperă Hakone plin de izvoare termale, la mai puțin de două ore cu trenul de la Tokyo și cele cinci lacuri din Fuji-san. Valurile de flori sălbatice își arată culorile în lunile de primăvară și de vară, la fel ca și florile de cireș colorate în timpul sezonului sakura.

Parcul național Jasper, Canada

Parcul Național Jasper este cel mai mare parc național din Munții Stâncoși din Canada și, deși ar putea fi umbrit de sora sa mai mică, Banff, găzduiește Lacul Louise, de culoare albastru electric. Jasper este, de fapt, mai sălbatic și mai bogat în faună sălbatică. Observațiile pot include urși grizzly și negri, coioți, elani, vulturi pleșuvi și gâște din Canada.

parcuri naționale
Parcul National Yosemite din California, SUA este unul dintre cele mai frumoase parcuri naturale din lume

Parcul național Torres del Paine, Chile

Acest parc național din Patagonia chiliană este o minune a lumii cu cele trei vârfuri uimitoare ale lanțului muntos Paine. O destinație majoră pentru drumeții, caiac și plimbări care urmăresc traseul pitoresc.

Zona protejată Wadi Rum, Iordania

Poreclit Valea Lunii, Wadi Rum este situat în sudul Iordaniei, la puțin mai mult de 100 km sud de orașul antic Petra. Ca peisaj deșertic, a fost locația pentru multe filme spațiale, cum ar fi The Martian și The Last Days on Mars.

Parcul națioanl Guilin și Lijiang, China

Cea mai bună modalitate de a te bucura de Parcul Național Guilin și Râul Lijiang din China este să faci o excursie cu barca de-a lungul râului Li. Zona este renumită pentru carsturile de calcar și vastele păduri de bambus, tipice topologiei terenului. Cu nume precum Cap de dragon și Trunchi de elefant, aceste dealuri și conuri de calcar au inspirat deopotrivă mulți artiști și poeți chinezi și chiar sunt prezentate pe bancnota de 20 de yuani.

Parcul național Acadia, Maine, SUA

Acadia este singurul parc național din nord-estul SUA și o destinație de top pentru mulți East Coasters care plănuiesc o călătorie rutieră prin New England. Acoperă aproximativ jumătate din Insula Mount Desert, precum și câteva insule mai mici din jur și se află în imediata apropiere a Bar Harbor. Muntele Cadillac este cel mai înalt punct de pe Coasta de Est și primul loc care vede răsăritul.

Parcul național Galapagos, Ecuador

Înființat în 1959, Parcul Național Galapagos din Ecuador este unul dintre cele mai diverse locuri biologice de pe pământ. Cu propriul ecosistem, este cunoscut pentru că a inspirat Originea speciilor a lui Charles Darwin și teoria sa despre evoluție și selecție naturală. Aproximativ 97% din parc rămâne nelocuit de oameni, dar fauna sălbatică nu lipsește pe uscat sau în apă. Iguanele, broaștele țestoase gigantice, cintezele, crabii Sally Lightfoot și leii de mare ar putea fi cele mai probabil văzute într-o vizită aici.

Parcul național Cairngorms, Scoția

În lunile de primăvară și vară, cel mai bine este să explorezi această parte a Highlands-ului de est al Scoției pe jos, dar în timpul iernii, schiurile preiau controlul. Este cel mai mare parc din Marea Britanie, de două ori mai mare decât Parcul Național Lake District și chiar mai mare decât întregul Luxemburg. Cu nouă rezervații naturale naționale, trei râuri și o abundență de lacuri, nu lipsește fauna locală: cerb roșu, cocoș de munte, osprey și pisici sălbatice scoțiene, pentru a numi câteva.

Parcul național Lacile Plitvice, Croația

Cele 16 lacuri terasate din Parcul Național Lacurile Plitvice din Croația sunt conectate prin peste 90 de cascade, dintre care una este cea mai înaltă din țară, iar culorile apei se schimbă de la verde smarald la albastru cețos, și datorită nivelului de minerale. Înotul nu este permis, dar râul Korana curge chiar la nord de parc și este la fel de primitor.