Home » Când, unde, cum » 5 evenimente majore care au schimbat lumea în rău

5 evenimente majore care au schimbat lumea în rău

Cojocaru Cristian / 10.03.2022, 14:59
5 evenimente majore care au schimbat lumea în rău

Conceptele „schimbări climatice” și „schimbare globală” sunt adesea confundate. Este, în parte, logic, deoarece schimbările climatice afectează întreaga planetă. Dar atunci când vorbim de schimbare globală vorbim despre un eveniment care are loc la mai multe niveluri: climatic, biologic, ecologic, biogeochimic, și care are consecințe atât asupra mediului natural, cât și la nivel economic și sociopolitic. Află ce evenimente majore au schimbat lumea, și nu ăntr-un sens pozitiv.

Evenimente care au schimbat lumea și au impactat-o într-un mod negativ

Această schimbare globală este antropică, iar cauzele ei sunt interdependente între ele. Află care sunt cei mai imortanți factori care au participat la schimbarea globală și a căror unici responsabili sunt oamenii.

Schimbări de utilizare a terenului

Mai mult de jumătate din suprafața terenului este afectată de mâna omului, într-un fel sau altul. Este clar că schimbarea structurii ecosistemelor este, în sine, un motor al schimbării globale. Fie sub formă de teren urbanizat, pășuni, silvicultură, minerit și mai presus de toate, teren agricol, care ocupă deja o treime din suprafața totală.

Toate acestea determină, printre multe alte lucruri, fragmentarea pădurilor. În regiunile tropicale, doar 20% din păduri acoperă mai mult de 500 km². O valoare care în ultimii 10 ani a scăzut cu peste 7%. Schimbările în utilizarea terenurilor generează degradarea acestuia, modificându-i proprietățile fizice, chimice și biologice. De asemenea, modifică modul în care se erodează solul, facilitând deșertificarea, modificând ciclurile chimice și, în cele din urmă, punând populațiile umane în contact cu animalele sălbatice, ceea ce poate provoca dispariția speciilor și apariția de noi boli.

Supraexploatarea resurselor

Exploatarea resurselor naturale este strâns legată de schimbarea modului de utilizare a terenurilor, dar să vorbim despre o resursă esențială a cărei supraexploatare este, poate, cea care contribuie cel mai mult la schimbarea globală: apa. Pe parcursul secolului al XX-lea, se estimează căci consumul anual de apă a crescut de la aproximativ 600 km³ la aproximativ 4.000 km³. Din nou, principalele cauze sunt utilizarea agricolă și utilizarea industrială, 69% respectiv 19%, în timp ce consumul uman abia ocupă 12%.

Împreună cu fragmentarea habitatelor, epuizarea apei favorizează eroziunea și deșertificarea. Pierderea zonelor umede afectează în mod direct biodiversitatea și poate alimenta schimbările climatice. Dar, în plus, prin reducerea apei potabile disponibile și a calității acesteia, securitatea alimentară este amenințată și poate duce la conflicte între popoare.

Poluare

Toate formele de poluare contribuie la schimbarea globală. Poluarea aerului contribuie la schimbările climatice, în timp ce poluarea apei se alimentează din nou la supraexploatarea apei. Deșeurile solide, cum ar fi plasele de pescuit abandonate sau liniile de pescuit, pot duce la amputarea membrelor animalelor și chiar la eșuarea cetaceelor.

Dar unul dintre cei mai relevanți poluanți din ultimele decenii este cel al materialelor plastice. În fiecare an, milioane de tone de plastic sunt aruncate din râuri în oceane. Deversarea din râurile asiatice reprezintă două treimi din total. Deșeurile de plastic sunt foarte greu de eliminat și au afectat deja 44% dintre speciile de păsări marine și 43% dintre mamiferele marine. În ceea ce privește particulele de microplastic, se estimează că până la 25% din peștele pe care îl consumăm este contaminat.

evenimente schimbat lumea
Poluarea este unul dintre cei cinci factori care contribuie la o degradare lenta si sigura a planetei

Specii exotice invazive

În prezent, introducerea speciilor exotice în noi ecosisteme este considerată cea mai mare cauză a pierderii biodiversităţii, precum şi al doilea cel mai important motor al schimbării globale, după schimbările climatice. Speciile exotice invazive s-au dublat în ultima jumătate de secol și au o serie de impacturi, atât de mediu, cât și socioeconomice.

Ele înlocuiesc speciile native, fie prin competiție, prădare, transmitere a bolilor sau chiar prin hibridizare, iar uneori le duc la dispariție. Unele sunt capabile să modifice structura habitatelor și să modifice ciclurile nutritive. Din punct de vedere social și economic, ele pot avea impacturi grave asupra agriculturii, silviculturii, zootehnicii și infrastructurii, afectând grav economia și pot fi vectori ai bolilor transmisibile la om, punând în pericol sănătatea publică.

Schimbarea climei

Schimbările climatice sunt considerate principalul motor al schimbării globale. Cauzele sunt clare: emisia de gaze cu efect de seră, produse în principal de arderea combustibililor fosili și, în al doilea rând, de industrie și creșterea animalelor. Printre efectele sale, ridicarea nivelului mării, acidificarea oceanelor, deplasarea sau dispariția unor ecosisteme întregi, pierderea productivității agricole… și un potențial de prăbușire a biodiversității care, dacă se va întâmpla, ar putea duce la a șasea mare extincție în masă. în istoria planetei.

Schimbarea globală este un eveniment la scară planetară, care este cauzat de multe motoare. Aceste cinci cauze principale, care sunt legate între ele și se hrănesc reciproc, sunt toate cauzate de activitatea umană și au un impact grav asupra noastră, dând naștere unor probleme geopolitice și crescând inegalități sociale. Unele le putem atenua, altele le putem preveni să se repete, iar în unele cazuri va fi nevoie de mult efort pentru a găsi modalități de a evita efectele acestora.