5 locuri de vacanță, în România, unde să mergi iarna. Nu sunt pe Valea Prahovei. Peisajele sunt spectaculoase. FOTO

de:
16 12. 2021, 13:06

România este locul unde poți întâlni toate cele trei forme de relief: mare, deal, munte. Dacă vara românii preferă nisipul și să stea întinși pe un șezlong cu un cocktail în mână, iarna se orientează spre munte și sporturile de iarnă. În caz că încă nu v-ați hotărât unde mergeți iarna aceasta în vacanță, avem noi câteva idei!

  1. Hotelul de Gheață de la Bâlea

Înconjurat de munți, chiar în inima Munților Făgăraș (Județul Sibiu) se află Lacul Bâlea. Situat la o altitudine de 2034 m, lacul se găsește la circa 77 km de la orașele Sibiu, 68 km Făgăraș și 85 km de la Curtea de Argeș. În timpul verii se poate ajunge cu automobilul, pe drumul Transfăgărășan, iar în restul timpului cu telecabina, de la Cabana Bâlea Cascadă.

În 2006, în apropierea lacului a fost construit primul hotel de gheață din Europa de Est în forma unui iglu de 16 locuri . Hotelul a fost deschis timp de 15 ani de atunci, dar nu în sezonul 2019–2020, din cauza temperaturilor mai ridicate decât de obicei.

Decorul spectaculos din gheaţă, poate să vă dea pe spate, pentru că sunt foarte puține astfel de locuri în toată lumea. O noapte de cazare la Hotelul de Gheață de la Bâlea variază între 440 de lei și 660 de lei pentru două persoane, dar hotelul poate oferi și condiții de cazare pentru familii sau grupuri mai mari.

  1. Vatra Dornei

Poreclită „Perla Bucovinei”, stațiunea Vatra Dornei este un municipiu în județul Suceava. Se găsește la o altitudine de 800 de metri. Vatra Dornei este cunoscută încă din secolul al XIX-lea, că stațiune balneară și pentru practicarea sporturilor de iarnă.

Situată în nordul României, în depresiunea intramontană a Dornelor din Carpații Orientali, Vatra Dornei este o localitate turistică foarte căutată datorită apelor termale, peisajului, climei și facilităților de practicare a schiului.

Orașul-stațiune este înconjurat de munți împăduriți: Munții Giumalău, Munții Bistriței, Munții Călimani și Munții Rodnei. Se practică alpinismul și sporturile de iarnă, iar localitatea este în același timp și o importantă stațiune balneară.

  1.  Sibiu

Orașul Sibiu este o destinație turistică binecunoscută atât pentru români, cât și pentru cei străini. Cunoscut pentru cultură, istorie, gastronomie și arhitectura diversă, orașul a atras o atenție semnificativă încă de la începutul secolului XXI.

În 2004, centrul său istoric a început procesul de a deveni un sit al Patrimoniului Mondial UNESCO. Sibiul a fost desemnat Capitală Europeană a Culturii în 2007, iar un an mai târziu, a fost clasat pe locul „al 8-lea cel mai idilic loc de locuit din Europa” de către Forbes. În 2019, Sibiul a fost numit Regiunea Europeană a Gastronomiei datorită mâncărurilor tradiționale din zonă, cum ar fi ciorba de fasole cu afumătură în pâine.

Printre cele mai populare atracții turistice din zona se numără Piața Mare, Podul Minciunilor, Turnul Sfatului, Catedrala Evanghelică și Muzeul Brukenthal.

  1. Munții Apuseni

Munții Apuseni fac parte din Carpații Occidentali. Cel mai înalt vârf este Vârful Bihor cu o altitudine de 1849 de metri. Cele peste 400 de peșteri pe care le puteți vizita, dar și peisajele spectaculoase formate de apusurile de soare peste vârful munților încântă anual mii de turiști români și străini. Iubitorii sporturilor de iarnă pot găsi pârtii de ski dar și vârfuri pe care se pot cățăra în zilele cu vreme bună.

  1. Maramureș

Când vine vorba de păstrarea tradițiilor și obiceiurilor străvechi românești, Maramureșul este regiunea turistică care vă poate oferi un Crăciun autentic românesc cum erați obișnuiți odată să vedeți. Preparatele culinare, colindele zonei și peisajele superbe vă pot face să va îndrăgostiți iremediabil şi să vreți să reveniți an de an în această zonă.

Plimbarea cu mocănița pe Valea Vaserului sau vizitarea unui cimitir diferit de toate celelalte cimitire din România, cum ar fi Cimitirul Vesel de la Săpânța, sunt câteva dintre lucrurile cu care îți poți face vacanța mai frumoasă.