Home » Când, unde, cum » 6 inventatori români mai mult sau mai puțin cunoscuți. Invențiile lor și-au lăsat puternic amprenta asupra lumii

6 inventatori români mai mult sau mai puțin cunoscuți. Invențiile lor și-au lăsat puternic amprenta asupra lumii

Cojocaru Cristian / 30.11.2021, 18:17
6 inventatori români mai mult sau mai puțin cunoscuți. Invențiile lor și-au lăsat puternic amprenta asupra lumii

Cu toate că le utilizăm în fiecare zi, nu mulți știu că acestea sunt invenții românești. Află cum au contribuit câțiva inventatori români la actuala societate și care sunt invențiile acestora.

Inventatori români care au schimbat societatea

România este o țară care, de-a lungul timpului, nu a dus lipsă de inventatori. Câțiva dintre aceștia au reușit să facă descoperiri care ne-au ajutat să avem o viață mai ușoară. Iată care sunt cei șase inventatori români și cum au contribuit aceștia la prezent.

Theodor Ionescu

Cine nu iubește cinematografele, mai ales dacă rulează un film 3D. Această piață a cunoscut o importană creștere, iar tot mai mulți dintre noi aleg să privească un film 3D în detrimentul unuia 2 D. Dacă și tu ești unul dintre cei care se bucură de filmele 3D, află că cel care a inventat acest lucru este un român. Este vorba despre Ionescu Theodor care a fost un important fizician român. În anul 1926, acesta inventa un microfon bazat pe curentul emis de corpurile încălzite. În anul 1946, acesta breveta imagistica 3D atât pentru cinema cât și pentru televiziune. Chiar dacă imaginile 3D au apărut ceva mai târziu, datorită lui Sir Charles Wheatston, fizicianul român este cel care a adaptat brevetul pentru cinematografe și televiziuni.

Petrache Poenaru

Cine nu a folosit un stilou, mai ales în clasele primare? Sunt șanse foarte mari să nu te fi întrebat vreodată cine a inventat acest instrument de scris, însă Petrache Poenaru este românul care a dat naștere stiloului reumplut cu cerneală. În anul 1827. acesta studia la Paris, fiind și anul îmn care inventa primul stilou din lume. La acea vreme, guvernul francez și-a înregistrat invenția sub denumirea de ”pix portabil fără sfârșit, care se reîncarcă singur cu cerneală”.

inventatori români
Nicolae Paulescu este cel care a inventat insulina

Nicolae Paulescu

Insulina, hormonul de care organismul uman are atâta nevoie. Totuși, în cazul diabeticilor, acest hormon este unul deficitar, punându-le în pericol viața. Cu toate acestea, în anul 1916, Nicolae Paulescu a reușit să dezvolte un extrat de pancreas care i-a fost injectat unui câine diabetic. Rezultatele au fost o uimire pentru lumea medicală.

Cinci ani mai târziu, românul a brevetat această descoperire, publicând mai multe articole în diferite publicații franceze, cu titlurile: ”Efectul extractului pancreatic injectat la un animal diabetic prin intermediul sângelui”, ”Influența timpului scurs de la injectarea intravenoasă a pancreasului într-un animal diabetic” și ”Efectul extractului pancreatic injectat într-un animal normal prin sânge”.

Cu toate acestea, Nicolae Paulescu nu a fost niciodată recunoscut pentru invenția sa. Acest lucru are la bază faptul că cercetătorii canadieni Frederick Grant Banting și John James Rickard Macleod au publicat în anul 1922 lucrarea cu privire la utilizarea insulinei în cazul oamenilor. Aceștia au testat subtanța pe oameni, fiind și cei care au primit meritele.

Eugen Pavel

Foarte mulți dintre noi am utilizat un CD-ROM pentru a stoca informațiile din computere. În prezent, aceste unități optice nu mai sunt de actualitate, iar acest lucru pentru că tehnologia a avansat și folosim Cloud sau stick-uri USB pentru a stoca datele. Însă, cel care a inventat Hyper CD-ROM-ul este Eugen Pavel. Acesta a reușit să creeze o stocare optică de date cu o capacitate de 1 milion de GB. Fizicianul român deține 62 de brevete, iar în anul 1999, Hyper CD-ROM a fost afișat la Bruxelles la cea de-a 48-a expoziție mondială de tehnologie.

Henri Coandă

Călătoria cu avionul ne scurtează foarte mult tranzitul către alte locuri din întreaga lume, iar a vedea un avion ni se pare un lucru cât se poate de normal. Cu toate acestea, în secolul al XX-lea, Henri Coandă era cel care construia o aeronavă de experiment denumită Conadă 1910. În anii 1950., acesta deținea deja titlul de primul avion cu reacție din lume. Acesta producea în anul 1910 un sistem de propulsie cu reacție care era adaptat pentru avioanele cu reacție. Unul dintre aeroporturile din România îi poartă numele inventatorului.

Ana Aslan

Cine nu își dorește să aibă mereu un ten tânăr, însă timpul nu iartă pe nimeni. Cu toate acestea, cremele anti-îmbătrânire sunt foarte căutate, iar Ana Aslan a fost cea care a creat produse împotriva efectului timpului. Ana Aslan a fost un om de știință în domeniul gerontologiei și geriatriei care a dezvăluit efectul de anti-îmbătrânire al procainei. Persoane foarte cunocute precum Charles de Gaulle, John F. Kennedy, Salvador Dali și Charlie Chaplin au folosit cremele acesteia. În anul 1952, Ana Aslan înființa primul Institut de Geriatrie din lume.