Home » Când, unde, cum » 7 lucruri inedite despre Moromeții. De ce i-a fost teamă lui Victor Rebengiuc de Ilie Moromete și cine trebuia să joace inițial personajul

7 lucruri inedite despre Moromeții. De ce i-a fost teamă lui Victor Rebengiuc de Ilie Moromete și cine trebuia să joace inițial personajul

Manolică Anca / 21.12.2021, 14:42
7 lucruri inedite despre Moromeții. De ce i-a fost teamă lui Victor Rebengiuc de Ilie Moromete și cine trebuia să joace inițial personajul

Anul acesta s-au împlinit 66 de ani de la apariția primului volum al uneia dintre cele mai mari capodopere ale literaturii române „Moromeții”. Ecranizarea din 1987 a lui Stele Gulea l-a adus pe Victor Rebengiuc în rolul personajului principal, Ilie Moromete. Află câteva lucruri inedite despre opera Moromeții. Cine ar fi trebut să joace inițial personajul.

Lucruri inedite despre capodopera Moromeții

Primul volum din „Moromeţii” a fost scris între anii 1949 şi 1955, fiind considerat cea mai mare capodoperă a scriitorului Marin Preda, dar o capodoperă a literaturii române. Opera a fost scoasă la lumină de o persoană specială din viața sa, prima lui soție, poeta Aurora Cornu, cea cu care a trăit una dintre cele mai frumoase povești de iubire din lumea artiștilor.

Actriță, scriitoare, regizoare de film şi traducătoare de limba franceză, aceasta a fost care a descoperit într-un sertar manuscrisele lui Marin Preda, fiind fascinată de ele. Romanul a fost ca un copil pentru cei doi, singurul de altfel.

De ce i-a fost teamă lui Victor Rebengiuc de personajul Ilie Moromete

Inițial, rolul lui Ilie Moromete trebuia să fie jucat de regretatul actor român Gheorghe Dinică. După ce acesta s-a retras din proiect, Stere Gulea, regizorul filmului i-a propus rolul lui Victor Rebengiuc. Află mai multe detalii despre misterul personajului, și alte lucruri inedite despre capodopera Moromeții.

1. Rolul lui Ilie Moromete trebuia să fie jucat inițial de marele actor Gheorghe Dinică. A acceptat la început, dar a renunțat ulterior la rol.

2. Regizorul Stere Gulea i-a propus atunci lui Victor Rebengiuc să îl joace pe Ilie Moromete, dar a recunoscut că i-a fost puțin teamă. Inițial, el trebuia să îl interpreteze pe Dumitru al lui Nae.

Victor Rebengiuc și Vivi Drăgan Vasile, directorul de imagine al filmului Moromeții
Victor Rebengiuc și Vivi Drăgan Vasile, directorul de imagine al filmului Moromeții

3. Actorul nu era obișnuit să joace roluri de țăran, familia lui trăind numai la oraș. Bunicul actorului se mutase la începutul secolului în București, el crescând printre blocuri. Îi plăcea personajul, dar a recunoscut că mediul nu îi era deloc cunoscut, familiar.

„Nu m-am văzut nici o clipă în acest rol, pentru că familiarizarea mea cu viaţa la ţară se făcuse, mai degrabă, prin poveşti. Am fost crescut la oraş şi n-am avut rude la ţară, aşa că prototipul ţăranului român, sintagma asta demonetizată, era pentru mine extrem de vagă.”, a mărturisit Victor Rebengiuc, potrivit Adevărul.

4. Lucruri inedite despre capodopera Moromeții. Rebengiuc a filmat o probă, Stere Gulea declarându-se foarte mulțumit. Cu toate că actorul s-a speriat însă că nu va putea să interpreteze convingător rolul lui Ilie Moromete, el s-a străduit și rezultatele au fost pe măsură.

5. La un moment dat, Victor Rebengiuc a plecat de la filmări la București și timp de o săptămână filmările au fost sistate. S-a declarat oripilat de hotelul în care stătea și a clacat. Într-un final, actorul a fost convins de marea atriță Leopoldina Bălănuță să revină pe platourile de filmare.

„Când mi s-a dat rolul ăsta, m-am speriat şi am fugit acasă la Bucureşti. Nu-mi plăcea că trebuia să stau la Alexandria, la vreo 80 de kilometri de locul de filmare. Stăteam într-un hotel îngrozitor, era teribil de cald, în jur roiau muşte, ţânţari. Mi se părea că nu o să rezist, de aceea am dat bir cu fugiţii. În final, am fost convins să mă întorc şi bine am făcut.

S-a hotărât să stau la Bucureşti şi să fiu luat în fiecare dimineaţă de aici. După ce m-am întors, mi-am schimbat optica asupra personajului. Mi-am zis că important era ceea ce stătea în spatele lui Moromete, problemele cu care se confrunta. Am uitat de faptul că este ţăran”, a mai spus acesta.

6. Neștiind cum să interpreteze rolul unui țăran, Rebengiuc a ales să se axeze pe latura dramatică a personajului Ilie Moromete: „Am fost sărac de dimineața până seara… Nu știu cum e ăla un țăran, așa că am uitat că era vorba de un țăran. Am jucat numai un om care are probleme”, a povestit Victor Rebengiuc.

7. Lucruri inedite despre capodopera Moromeții. Mai mult, actorul a trebuit să își facă și o serie de schimbări. Și-a lăsat mustață și s-a tuns mai scurt. De asemenea, a fost nevoit să se reapuce de fumat, deși se lăsase de ceva timp de tutun.