Home » Când, unde, cum » 7 trucuri nebănuite pe care angajatorii le folosesc la interviu pentru a te testa. La ce e bine să fii atent

7 trucuri nebănuite pe care angajatorii le folosesc la interviu pentru a te testa. La ce e bine să fii atent

Manolică Anca / 18.05.2022, 17:49
7 trucuri nebănuite pe care angajatorii le folosesc la interviu pentru a te testa. La ce e bine să fii atent

Piața forței de muncă este foarte competitivă în aceste vremuri, iar potențialii angajatori aleg dintr-un număr mare de candidați calificați. Iată câteva trucuri pe care managerii le-ar putea folosi pentru a te testa în secret. Majoritatea sunt atât de simple, încât unii s-ar putea nici să nu își dea seama că sunt testați și că tocmai au picat.

Ce trucuri folosesc angajatorii la interviu pentru a te testa

În timpul procesului de recrutare, angajatorii folosesc diverse trucuri pentru a îți vedea reacțiile în anumite situații date. Dacă urmează să mergi la un interviu, reține că acesta ar putea începe chiar înainte ca tu să-ți dai seama. Sunt niște metode pe care le folosesc uneori managerii pentru a se asigura că ești candidatul potrivit pentru job. Iată câteva dintre ele.

1. Ceașca de cafea oferită

În ultima vreme, testul „ceașca de cafea” a câștigat multă popularitate în rândul angajatorilor. La începutul interviului, șeful îl duce pe candidat în bucătărie și îi oferă o ceașcă de cafea. La final, angajatorul urmărește cu atenție ce va face acesta cu ceașca: va întreba unde să o pună, o va lăsa pur și simplu pe masă sau o va spăla la bucătărie.

Potrivit Bright Side, șeful companiei de dezvoltare de software de contabilitate „Xero Australia”, Trent Innes, care a creat această metodă, spune că trucul arată multe despre caracterul și manierele unei persoane, mai mult decât răspunsurile la întrebările propriu-zise de la interviu.

Totodată, poate arăta cât de repede se va integra candidatul în echipă. Cea mai bună decizie, în acest caz, este să te duci în bucătărie după interviu și să speli singur ceașca.

2. Șeful te face să aștepți în mod deliberat

Există situații în care interviul este programat pentru ora 9 dimineața, dar când candidatul vine mai devreme la birou, angajatorul este încă ocupat și cel care caută un loc de muncă trebuie să aștepte 10 minute. Și apoi încă 10 minute. Și apoi încă 15 minute.

Acest truc poate arăta cât de stabil emoțional este candidatul în situații stresante și cât de mult își dorește să obțină acest post în general.

Ce trucuri folosesc angajatorii la interviu pentru a te testa
Ce trucuri folosesc angajatorii la interviu pentru a te testa

3. Intervievatorul începe brusc să țipe

Ridicarea vocii, țipatul și chiar folosirea de cuvinte jignitoare este o altă modalitate de a crea o situație stresantă și o șansă de a verifica capacitatea candidatului de a rezista la stres. Experții spun că este bine să îți păstrezi calmul și să răspunzi la aceste întrebări cât mai degajat.

4. Intervievatorul îți cere să faci ceva excentric

O altă surpriză neplăcută pentru cel care caută un loc de muncă s-ar putea ascunde în spatele unei cereri excentrice. De exemplu, să sari pe fereastră. În acest caz, el dorește să vadă capacitatea candidatului de a folosi o gândire „out of the box”.

Pentru a ieși din această situație ai putea să te urci pe pervazul ferestrei, dar să sari înapoi pe podeaua încăperii în care are loc interviul. Nimeni nu a spus clar unde să aterizezi. Sau ai putea să vii cu o contraîntrebarea, cu o opțiune avantajoasă pentru ambele părți: „Cum va beneficia compania de pe urma săriturii mele?”.

5. Angajatorul începe brusc să se comporte într-un mod ciudat

Un alt truc este atunci când intervievatorul începe să se comporte ciudat. Candidatul poate fi ignorat, fie că angajatorul se uită la ecranul calculatorului, fie că răspunde la un apel telefonic și părăsește încăperea în mijlocul interviului.

Aceste lucruri pot arăta cum va reorienta candidatul atenția intervievatorului sau ce modalități va folosi pentru a ieși din această situație. Una dintre cele mai eficiente opțiuni este de a-i cere să reprogrameze interviul pentru o altă zi.

6. Candidatul este prezentat întregii echipe

Este posibil ca șeful să îi ofere candidatului șansa de a comunica cu potențialii săi colegi după interviu. Poate fi la birou sau după serviciu. Nu este un simplu gest de politețe, ci o modalitate prin care să primească păreri și din partea celorlalți.

7. Intervievatorul își scapă stiloul pe jos

Un alt test care îl poate ajuta pe angajator să identifice candidații receptivi și binevoitori este să arunce un pix și să urmărească reacția candidatului. Dacă acesta din urmă se apleacă instinctiv și ridică stiloul, este probabil că va fi angajat pentru postul respectiv.