Home » Când, unde, cum » 8 locuri din România unde se află izvoare tămăduitoare. Amintesc de minunile Fecioarei Maria

8 locuri din România unde se află izvoare tămăduitoare. Amintesc de minunile Fecioarei Maria

Alexandru Cazacu / 29.04.2022, 17:18
8 locuri din România unde se află izvoare tămăduitoare. Amintesc de minunile Fecioarei Maria

Săptămâna Luminată este săptămâna imediat următoare Paștelui, iar în ziua de vineri a acesteia, creștinii ortodocși sărbătoresc Izvorul Tămăduirii. Această sărbătoare este închinată Sfintei Fecioare Maria și este foarte importantă, mai ales în unele locuri din țară unde se găsesc izvoare tămăduitoare. Iată o listă cu câteva locuri din România unde se află izvoare vindecătoare.

Locuri din România unde se află izvoare tămăduitoare

În dimineața primei zile de vineri de după Paște, creștinii ortodocși merg la biserică pentru a participa la slujba de sfințire a apei (Agheasma Mică). Sărbătoarea Izvorului Tămăduirii ne amintește de minunile săvârșite de Maica Domnului prin apa unui izvor din apropierea cetății Constantinopolului.

Există credința că persoanele care suferă de boli se vor însănătoși dacă beau apă sfințită de Izvorul Tămăduirii. Totodată, se spune că este bine să îți stropești rănile sau locurile dureroase cu apa sfințită în Vinerea Luminată, pentru că acestea se vor vindeca. Acum că știm toate aceste lucruri, hai să vedem unde sunt astfel de tămăduitoare în România.

Biserica Izvoarelor de Leac

În țara noastră există mai multe izvoare considerate a fi tămăduitoare, iar printre acestea se numără și cele din apropierea Bisericii Izvoarelor de Leac, numită și Biserica Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica sau Sfântul Ierarh Nectarie Taumaturgul. Mai exact, în „Valea Radului”, pe drumul dintre Pitești și Curtea de Argeș, există nu mai puțin de șapte izvoare vindecătoare.

Conform localnicilor, oamenii bolnavi își vor găsi vindecarea în aceste izvoare tămăduitoare, dacă au credință în Dumnezeu. Se spune că mulți credincioși care au avut boli de piele, de ochi sau digestive și-au găsit leacul după ce au băut și s-au spălat cu apa curată a izvoarelor.

Izvorul tămăduitor de la Mănăstirea Râmeț
Izvorul tămăduitor de la Mănăstirea Râmeț

Izvorul de la Mănăstirea Dervent

Originea izvorului vindecător de la Mănăstirea Dervent (mănăstire ortodoxă situată în apropiere de satul Canlia, județul Constanța) este legată de viața Sfântului Apostol Andrei. Se spune că sfântul a lovit cu toiagul în pământ, iar din locul respectiv a început să izvorască apa în care i-a botezat pe oamenii care acceptau să treacă la creștinism.

În mod misterios, după ce în anul 1960 mănăstirea a fost închisă, izvorul a secat inexplicabil. Cu toate acestea, după trei decenii, monahii au putut să se reîntoarcă la vechea mănăstire, iar izvorul şi-a reluat curgerea, ca și cum nu ar fi fost secat niciodată.

Izvorul tămăduitor de la Mănăstirea Râmeț

Izvorul Tămăduirii este zi de mare sărbătoare la Mănăstirea Râmeț, unde este prăznuit hramul. Ansamblul este format din Biserica „Nașterea Precistei” și „Izvorul Tămăduirii”. Construită în Munții Trascăului, în comuna Râmeț, din județul Alba, această mănăstire este unul dintre cele mai vechi așezăminte călugărești din Transilvania.

Mănăstirea Râmeț a fost ridicată pe locul unde a fost găsit un izvor de leac. Se spune că mai mulți monahi vindecați de apa izvorului. La fel s-a întâmplat și cu mulți credincioși bolnavi care au băut și s-au spălat cu apa tămăduitoare izvorului care curge acum în paraclisul mănăstirii.

Alte locuri în care există izvoare tămăduitoare sunt: Biserica „Buna Vestire“ (Brăila), Mănăstirea Brâncoveni (Olt), Mănăstirea Ghighiu (Ploiești), Mănăstirea Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus și Mănăstirea Horăicioara, din județul Neamț.