Home » Când, unde, cum » 9 cele mai longevive imperii din istorie. Unele durează de secole

9 cele mai longevive imperii din istorie. Unele durează de secole

Cojocaru Cristian / 23.02.2022, 15:17
9 cele mai longevive imperii din istorie. Unele durează de secole

Cu cuvinte simple, un imperiu este o entitate politică care exercită control sau dominație asupra altor entități și popoare politice. Lumea a avut imperii aproape de la începutul istoriei omenirii. Află care au fost cele mai longevive imperii din istorie și ce impact au avut acestea asupra societății.

Cele mai longevie imperii din istorie care au rezistat secole

Mai multe imperii au atins statutul global, cu teritorii care se întind pe mai mult de un continent. Istoria a arătat, de asemenea, că unele imperii durează mai mult decât altele. Unele durează doar câțiva ani, în timp ce altele durează secole. Au existat chiar imperii care au durat mai bine de un mileniu. Mai jos sunt scurte descrieri ale celor mai longevive imperii din istorie.

Imperiul Roman

Imperiul Roman a fost cel mai longeviv imperiu din istorie. A devenit oficial un imperiu în anul 27 î.Hr., după ce războaiele civile au dus la prăbușirea Republicii Romane. Când Roma a devenit imperiu, avea deja teritorii în toată Europa de Vest, Europa de Sud și Africa de Nord. În cele din urmă, Imperiul Roman a devenit atât de mare încât în ​​secolul al III-lea d.Hr., împăratul său, Dioclețian, l-a împărțit în două unități, Imperiul Roman de Vest și Imperiul Roman de Răsărit. În 476, Imperiul Roman de Vest a căzut. Cu toate acestea, Imperiul Roman de Răsărit a rezistat până în secolul al XV-lea d.Hr., fiind denumit Imperiul Bizantin. Imperiul Bizantin a luat sfârșit în 1453 d.Hr., când turcii otomani au cucerit capitala sa, Constantinopol.

Imperiul Kush

Imperiul Kush era bazat mai ales în ceea ce este acum nord-estul Sudanului. A început ca oraș-stat Napata, care mai târziu a devenit capitala Imperiului Kush. În secolul al VIII-lea î.Hr., regii kușiți au devenit faraonii dinastiei a 25-a a Egiptului. Cușiții, însă, au pierdut controlul asupra Egiptului în 666 î.Hr., când asirienii au invadat. În 590 î.Hr., Napata a fost jefuită de egipteni, iar capitala Kushite a fost mutată la Meroe. În 330 î.Hr., aksumiții au distrus Meroe și au pus capăt Imperiului Kush.

Sfântul Imperiu Roman

Sfântul Imperiu Roman a fost o încercare a unor lideri din Europa de Vest de a recrea Imperiul Roman care se prăbușise cu mai bine de trei secole în urmă. A început când Papa Leon al III-lea l-a încoronat pe Carol cel Mare împărat al Imperiului Roman. La apogeul său, Sfântul Imperiu Roman era alcătuit din Germania actuală, Elveția, Liechtenstein, Luxemburg, Cehia, Austria, Slovenia, Belgia, Țările de Jos și mari părți ale Poloniei moderne, Franței și Italiei. Cu toate acestea, după încheierea războiului de treizeci de ani în 1648, imperiul a devenit fragmentat. În cele din urmă, în 1806, Napoleon al Franței l-a forțat pe ultimul împărat roman, Francisc al II-lea, să abdice.

Republica Veneția

Republica Veneția a durat o mie de ani. Venețienii au continuat să controleze teritoriul din interiorul Italiei, adiacent teritoriului central al Veneției, și teritoriul din Croația și Albania actuale. Instrumentul principal al expansiunii republicii a fost marina sa puternică. Republica Veneția a luat sfârșit când Napoleon al Franței a pus mâna pe orașul Veneția în 1797.

Imperiul Silla

Imperiul Silla avea sediul în ceea ce este acum Coreea de Sud. A început ca un mic regat în regiunea de sud-est a Peninsulei Coreene. Regatul a început să se extindă ușor în secolul I d.Hr. Cu toate acestea, a fost în secolul al VI-lea d.Hr. când expansiunea Silla a decolat cu adevărat. Până la sfârșitul secolului al VII-lea, Silla și vasalii săi erau singurul regat coreean rămas, controlând teritoriul aproximativ corespunzător Coreei de Sud de astăzi. Totuși, spre sfârșitul secolului al IX-lea, imperiul a început să cadă. În cele din urmă, în 935 d.Hr., regatul a fost cucerit și absorbit de regatul Goryeo.

Imperiul Kanem

Imperiul Kanem a fost înființat în jurul secolului al VIII-lea d.Hr., într-o zonă care cuprinde acum părți din țările actuale Ciad, Libia, Niger, Nigeria și Camerun. A atins apogeul expansiunii sale teritoriale în secolul al XIII-lea, deși această expansiune nu a durat mult, iar până la mijlocul secolului al XIII-lea, tărâmul a fost redus la ceea ce era mai mult sau mai puțin granițele sale originale. În 1396, invadatorii Bulala au pus capăt Imperiului Kanem prin capturarea capitalei sale, Njimi.

longevive imperii
Imperiul Roman a fost cel mai longeviv din istorie

Imperiul Etiopian

Imperiul Etiopian a început cu răsturnarea ultimei dinastii a Imperiului Aksum, dinastia Zagwe, de către dinastia Solomonid, care pretindea descendență de la regele biblic israelit Solomon. Solomonizii au construit un imperiu aducând noi civilizații în Etiopia sub stăpânirea ei. În afară de țara din Africa de Vest, Liberia, Etiopia a fost singura țară din Africa care a evitat colonizarea de către puterile europene. Adică până când Italia a invadat și cucerit țara în 1936 și a stăpânit-o până în 1941. Imperiul Etiopian s-a încheiat în 1974 când o lovitură de stat marxistă l-a răsturnat pe ultimul împărat, Haile Selassie.

Imperiul Khmer

Epoca de aur a Imperiului Khmer a fost în secolul al XII-lea și începutul secolului al XIII-lea. Secolul al XII-lea a fost când marele templu Angkor Wat a fost construit în capitala Khmeră, Angkor, care a devenit cel mai mare oraș preindustrial din lume. Imperiul Khmer a atins cea mai mare întindere teritorială la începutul secolului al XIII-lea, când a controlat aproape toată Indochina și sudul Thailandei de astăzi. Dar pe la mijlocul secolului al XIII-lea, imperiul a început să cadă, amenințat de regatele Tai din vest. În 1432, imperiul a fost dizolvat, iar poporul khmer a intrat în ceea ce ei numesc Epoca Întunecată.

Imperiul Otoman

Imperiul Otoman a început ca un mic stat turc în Anatolia. Turcii otomani au pus capăt Imperiului Bizantin când au ocupat capitala acestuia, Constantinopolul, în 1453 și au făcut din ea capitala lor. La cea mai mare întindere teritorială, Imperiul Otoman a controlat Africa de Nord, Peninsula Balcanică și o mare parte a Orientului Mijlociu. Dar până în secolul al XVIII-lea, Imperiul Otoman era în declin. După Primul Război Mondial, imperiul a fost forțat să predea controlul asupra teritoriului imperial rămas din Orientul Mijlociu. În cele din urmă, în 1923, imperiul a căzut și a fost înlocuit cu moderna Republică Turcia.