Home » Când, unde, cum » 9 dintre cele mai înspăimântătoare destinații de vacanță din Europa. O pădure din România se află pe listă

9 dintre cele mai înspăimântătoare destinații de vacanță din Europa. O pădure din România se află pe listă

Cojocaru Cristian / 25.02.2022, 10:57

Uită de dovleci și plimbări înfricoșătoare în parcuri tematice pentru că nu acestea sunt cu adevărat de speriat. Europa oferă celor pasionați de lucrurile macrabe astfel de destinații de vacanță înspăimântătoare. Poate că nu te așteptai însă România are și ea un astfel de loc care atrage anual mii de turiști.

Descoperă destinații de vacanță înspăimântătoare din Europa

Dacă vrei cu adevărat să ai parte de locuri înspăimântătoare și să asculți poveștile din spate, ai putea vizita unul dintre aceste locuri din Europa. Află care sunt cele mai înfiorătiare locuri și ce poți găsi acolo.

Osuarul Sedlec: Kutna Hora, Cehia

Osuarul Sedlec, sau Biserica Os, din orașul Kutna Hora, la mai puțin de o oră la est de Praga, ți-ar putea părea ceva necurat din exterior. În momentul în care te aventurezi în capela gotică, vei fi întâmpinat de o priveliște uluitoare. Scheletele a aproximativ 40.000 de victime ale ciumei apar în tencuiala de sus  în jos. La interior vei putea observa și o stemă uriașă făcută din tibii, fiind înșirate pe peretele de pe partea opusă, iar candelabrul este construit din fiecare os al omului. Până în 1870, aceste oase au zăcut în osuar, când un cioplitor local în lemn, Frantisek Rindt, a primit sarcina de a le aranja. Nimeni nu se aștepta la rezultat: un fel de galerie de artă scheletică înfricoșătoare.

Catacombele capucinilor: Palermo, Sicilia

Catacombele din Paris pot fi cele mai cunoscute din Europa, dar nu sunt singurele. Pândind în orașul Palermo se află un loc de înmormântare mult mai ciudat. Concepute în secolul al XVI-lea ca un fel de deversare a cimitirului alăturat, aceste catacombe adăpostesc acum rămășițele a aproape 80.000 de oameni. Totul a început după decizia de a mumifica un călugăr capucin, Silvestro de Gubbio, în 1599. Aceasta a devenit rapid norma și, pe măsură ce notorietatea sa creștea, la numărul lor s-au adăugat celebrități bogate. Împărțită în categorii de gen și sociale, camera este acum plină de figuri terifiante, noduroase, în diferite stări de descompunere.

Dealul Crucilor: Šiauliai, Lituania

Cu peste 100.000 de cruci de-a lungul unui deal, aceasta este o priveliște impunătoare și sinistră. Situat la aproximativ 12 km de orașul Šiauliai, deși arată ca un cimitir haotic, aici nu au existat înmormântări, iar originea acestui centru de predare a crucifixelor este ambiguă. Cea mai comună credință este că a început după Revolta din noiembrie împotriva imperiului rus din 1831, când rudele decedatului nu aveau trupuri reale de îngropat, așa că au venit aici pentru a planta o cruce simbolică. De atunci, a devenit un simbol al rezistenței și, în ciuda a două buldozări KGB, situl a continuat să prospere.

Cripta Santa Maria: Roma, Italia

Se spune că acest osuar a fost o inspirație pentru Osuarul Sedlec din Republica Cehă și nu este greu de înțeles de ce. Împărțită în cinci capele luminate de lumânări, cripta adăpostită sub Biserica Maicii Domnului a Concepției este formată din 4.000 de călugări morți. La instrucțiunile cardinalului capucin în 1631, oasele lor au fost aranjate pe pereți ca un memento mori, la care frații se rugau în fiecare noapte

„Ceea ce ești acum, noi am fost cândva, ceea ce suntem acum, vei fi”, se arată pe placa care o însoțește.

destinații înspăimântătoare
Se crede ca acele cruci au fost puse acolo in mod simbolic

Pădurea Hoia-Baciu: Cluj-Napoca, România

Cei mai mulți turiști din România se îngrămădesc la Castelul Bran, dar cash-in-ul cu tematica Dracula este, de fapt, mai mult kitsch decât ceva cu adevărat terifiant. Pentru un fior autentic, îndreaptă-te spre Pădurea Hoia-Baciu din al doilea cel mai populat oraș al României, Cluj-Napoca. Într-o țară plină de păduri înfiorătoare, această poiană prevestitoare găzduiește multe povești cu fantome care bântuie și observări de OZN-uri care fac parte din folclorul său, dându-i o atmosferă asemănătoare cu Blair Witch.

Cripta capucinilor: Brno, Cehia

Pe lângă osuarul de la Kutna Hora, Republica Cehă găzduiește și această criptă intrigantă, în al doilea oraș ca mărime. Situate la subsolul unei capele din secolul al XVII-lea se află trupurile mai multor demnitari și a unei femei nefericite care a fost îngropată de vie. Principala „atracție” este însă camera călugărilor mumificați: 24 dintre ei au fost așezați pe podea. Cu un morman de cărămizi drept pernă, călugării au fost așezați aici după ce și-au primit drepturile funerare, iar curenții de aer și pământul umed s-au combinat pentru a mumifica accidental rămășițele.

Capela Craniilor: Kudowa-Zdrój, Polonia

Această capelă cu cranii se mândrește cu niște teselații osoase incredibile, artistice. Modelele, realizate din victimele celor treizeci de ani și ale războaielor din Silezia, au fost o colaborare între preotul ceh Vaclav Tomasek și groparul local, J Langer. Acest „sanctuar al tăcerii”, așa cum l-a numit Tomasek, conține 3.000 de schelete și a fost construit în 18 ani. Cripta de sub ea conține alte 21.000 de cadavre, probabil cele pe care nu s-au apucat să le aranjeze înainte ca ambii artiști să moară, deși oasele lor au fost adăugate cu respect la expoziție.

Casa oaselor: Hallstatt, Austria

Amplasată într-un munte împădurit cu vedere la un lac, prezența acestei case de os din secolul al XII-lea este destul de incongruentă. Ascunsă în cimitirul capelei Sf. Martin, camera de dimensiuni modeste este plină până la căpriori cu cranii, dintre care 610 sunt pictate manual. Motivul este astfel: din 1700, din cauza spațiului limitat din cimitir, cadavrele vechi au fost exhumate pentru a face loc altora noi. Numai că craniile au fost păstrate și au fost albite și inscripționate cu numele și detaliile de naștere ale decedatului. Acționează ca un fel de sistem de catalogare postum, dar folosind capetele reale ale defunctului.

Mumii: Vodnjan, Croația

În satul din Istria Vodnjan, la 20 de minute de aeroportul din Pula se află biserica parohială Sf. Blaise, o priveliște a multor minuni științifice și locul de odihnă a șase sfinți mumificati (Corpi Santi), unul datând din secolul al XII-lea. Marele mister este că nu există nicio dovadă a vreunui tratament de îmbălsămare. Sfinții par să fi fost păstrați în mod natural. Această ciudățenie care sfidează natura face o priveliște ciudată. Corpurile uscate, cu aspect aproape lemnos, zac în sicrie cu rame aurii, iar una dintre ele, Sfânta Nicolosa, este considerată cea mai bine conservată mumie din Europa.