Home » Când, unde, cum » 5 cele mai cunoscute mumii din lume și poveștile lor fascinante. Ce este Blestemul lui Tutankhamon

5 cele mai cunoscute mumii din lume și poveștile lor fascinante. Ce este Blestemul lui Tutankhamon

Manolică Anca / 16.02.2022, 15:06
5 cele mai cunoscute mumii din lume și poveștile lor fascinante. Ce este Blestemul lui Tutankhamon

Oamenii au avut întotdeauna o fascinație morbidă față de moarte și de cei morți. Conservarea cadavrelor datează de mii de ani. Pentru vechii egipteni, moartea era doar începutul, iar îmbălsămarea cadavrelor era un eveniment obișnuit, așa cum era tipic pentru multe culturi antice. Descoperă cele mai cunoscute mumii din lume și ce povești fascinante se ascund în spatele lor.

Cum se realiza procesul de mumificare

Mumificarea se făcea de preoți speciali. În mod obișnuit, în procesul de mumificare, toate organele interne erau îndepărtate, cu excepția inimii, deoarece egiptenii antici credeau că inima este locul în care se află sufletul. Cavitățile se umpleau apoi cu substanțe chimice și condimente pentru a evita dezvoltarea bacteriilor, după care corpul se acoperea de sare și se lăsa la uscat.

După 40 de zile, preoții înfășurau corpul în bandaje de in, timp în care rosteau vrăji. După acest proces, pe capul mumificat se punea o mască pentru ca sufletul să își recunoască trupul în viața de apoi. Iată o listă cu cele mai cunoscute mumii din lume și poveștile lor uluitoare.

Cele mai cunoscute mumii din lume

  • Tutankhamon și blestemul său

Tutankhamon
Tutankhamon

În 1922, arheologul britanic Howard Carter a descoperit mumia faraonului Tutankhamon în Valea Regilor din Egipt. În ciuda mai multor jafuri aparente, mormântul era plin de comori antice, printre care bijuterii, altare aurite și o mască funerară din aur masiv. Descoperirea a stârnit o fascinație mondială pentru egiptologie.

Din 1922, când arheologul Howard Carter a descoperit primul și singurul mormânt neprofanat și nejefuit al unui monarh egiptean, faraonul a devenit subiectul mai multor speculații, chiar că ar fi protejat de un blestem.

„Cel ce va atinge mormântul faraonului, va fi răzbunat de leu, crocodil și de către hipopotam” sau „Moartea îi va secera pe cei care vor tulbura liniștea faraonului”, se arată în citatele scrise în cripta lui Tutankhamon.

Tutankhamon a devenit faraon la vârsta de nouă ani și a domnit timp de aproximativ 10 ani. Cauza decesului a fost mereu un mister, existând mai multe teorii. Inițial, s-a crezut că a fost ucis de o lovitură la cap, însă analizele ulterioare au arătat că acesta suferea de maladia Kohler II.

  • Cele mai cunoscute mumii din lume. Regina Hatshepsut

Cele mai cunoscute mumii din lume. Regina Hatshepsut
Cele mai cunoscute mumii din lume. Regina Hatshepsut

A fost una dintre cele mai proeminente figuri feminine din istoria Egiptului, stabilind noi rute comerciale și realizând proiecte de construcție ambițioase înainte de a muri la 50 de ani, în anul 1458 î.Hr. după o domnie de aproape două decenii.

Regină văduvă a faraonului Tutmose al II-lea, a fost numită regentă după moartea acestuia, conform obiceiului, în anul 1479 î.Hr. pentru a guverna pentru tânărul ei fiu vitreg, Tutmose al III-lea, până la majoratul acestuia. În câțiva ani, însă, ea s-a proclamat faraon. Și ea a fost descoperită de Carter, în 1902, dar sarcofagul ei, spre deosebire de cel al lui Tutankhamon, era gol.

Carter a dezgropat un mormânt separat care conținea două sicrie – unul al doicii reginei și altul al unei femei neidentificate. În 2006, arheologul egiptean și fostul ministru de stat pentru afaceri cu antichități Zahi Hawass și echipa sa au încercat să stabilească dacă cealaltă femeie ar putea fi regina dispărută.

Un dinte molar găsit într-o cutie de lemn care purta numele lui Hatshepsut se potrivea perfect cu un spațiu liber din maxilarul superior al mumiei, ceea ce l-a determinat pe Dr. Hawass să concluzioneze că misiunea de căutare a Hatshepsut s-a încheiat.

  • Mumia lui Ramesses al II-lea

Ramesses al II-lea
Ramesses al II-lea

Cunoscut și sub numele de Ramses cel Mare, a fost unul dintre cei mai cunoscuți faraoni egipteni datorită campaniilor sale și numeroaselor monumente. Din cauza multor bătălii pe care le-a purtat, corpul lui Ramses prezenta urme de răni vindecate și artrită, arterele sale erau întărite și avea o infecție dentară mare care l-ar fi putut ucide.

Ramses al II-lea a domnit timp de aproape 60 de ani și a murit la vârsta de aproximativ 90 de ani. De asemenea, se spune că a avut mai mult de 100 de copii. Mumia sa a fost descoperită în 1881 în Valea Regilor din Egipt. Trupul a fost transportat la Paris în 1974 pentru a fi tratat pentru o infecție fungică și i s-a eliberat un pașaport egiptean, în care figura ocupația sa ca fiind „rege (decedat)”.

  • Cele mai cunoscute mumii din lume. Meritamen

Cele mai cunoscute mumii din lume. Meritamen
Cele mai cunoscute mumii din lume. Meritamen

Deoarece căsătoriile incestuoase erau frecvente în imperiile antice, Meritamen a fost atât fiica, cât și, mai târziu, marea soție regală a faraonului Ramses cel Mare, împreună cu sora ei vitregă Bintanath.

Meritamen a fost cântăreață a lui Amon, preoteasă a lui Hathor, cântăreață de sistru a lui Mut și dansatoare a lui Horus, și a deținut mai multe titluri, printre care Magnificul din palat, Iubita Domnului celor două ținuturi, Cea care umple curtea din față cu mirosul parfumului ei și Superioara haremului lui Amon-Ra A fost înmormântată în Valea Reginelor.

Este cunoscută mai ales pentru frumoasa ei statuie din calcar, Regina Albă, care se găsește la Ramesseum, complexul de temple construit de tatăl ei. Ea apare, de asemenea, pe pereții templului din Abu Simbel, alături de alți membri ai familiei.

  • Lenin, cel mai bine conservat cadavru de pe pământ

Cadavrul lui Lenin
Cadavrul lui Lenin

Într-un mausoleu de piatră situat în Piața Roșie din Moscova, trupul neînsuflețit al liderului revoluționar sovietic Vladimir Ilici Lenin este îmbălsămat pentru ca mulțimea de oameni să îi aducă un omagiu. În ciuda celor 98 de ani care au trecut de la moartea sa, trupul lui Lenin a rămas relativ intact, iar milioane de oameni îl venerează ca pe un adevărat simbol al comunismului.

Acesta necesită hidratare zilnică și injecții chimice, precum și băi chimice anuale. Fața sa „poartă un aspect de tinerețe, cu obrajii viu colorați și pielea fără riduri”. Cu toate acestea, chiar și cu toate precauțiile, cadavrul nu se poate ascunde de efectele îmbătrânirii.

Coloritul țesuturilor este în mod clar îmbătrânit și, ocazional, apar pete întunecate pe față și pe mâini, pe care îngrijitorii speciali le îndepărtează cu injecții de acid acetic. Cadavrul lui Lenin este întotdeauna îmbrăcat într-un costum care este schimbat periodic pentru a preveni apariția mucegaiului.