Home » Când, unde, cum » Cine a fost Tutankhamon și de ce trupul lui a luat foc la scurt timp după moartea sa

Cine a fost Tutankhamon și de ce trupul lui a luat foc la scurt timp după moartea sa

Manolică Anca / 30.08.2021, 16:21
Cine a fost Tutankhamon și de ce trupul lui a luat foc la scurt timp după moartea sa

Tutankhamon a fost un faraon care a condus Egiptul de la vârsta de nouă ani, între anii 1332 î.Hr. – 1323 î.Hr. Părinții lui au fost faraonul Amenhotep IV (Akhenaton) și regina Kiya, aparținători ai Noului Regat, dinastia a 18-a, numită și Epoca de aur a faraonilor.

Viața lui Tutankhamon

Tutankhamon a venit pe lume în anul 1341 î.Hr., în orașul Aketaton (Orizontul lui Aton). La numai șapte ani, el deja se căsătorea cu Ankesenamon, iar viața sa avea să ia o întorsătură care s rămas în istorie. După doi ani de la căsătorie, fratele său mai mare, Smenkhkare, a murit, iar Tutankhamon ajunge la tron.

Devenit noul conducător al Egiptului, Tutankhamon renunță la cultul tatălui său și revine la vechile tradiții și zeități. Pleacă din Tel al-Amarna, capitala întemeiată de Akhenaton, și se mută la Memfis, oraș pe care îl transformă într-un adevărat centru administrativ.

Deși la naștere a primit numele de Tutankhaton, „imagine vie a lui Aton”, el decide să își schimbe numele în Tutankhamon, „imagine vie a lui Amon”, marele zeu al Egiptului, care era adorat în templele de la Karnak până la Teba, capitala religioasă. Totodată, el a dat ordin ca toate templele și statuile zeului Aton să fie dărâmate și îl loc să se ridice altele pentru Amon și el.

Cum și de ce a murit Tutankhamon

Celebritatea lui Tutankhamon se datorează, în cea mai mare parte, mormântului său din Valea Regilor de lângă Teba. Faraonul a murit la vârsta de 18 ani, însă cauzele decesului au fost mereu un mister, existând mai multe teorii. Inițial, s-a crezut că a fost ucis de o lovitură la cap, însă analizele ulterioare au arătat că acesta suferea de maladia Kohler II.

Mormântul lui Tutakhamon
Mormântul lui Tutakhamon

Din analizele genetice a reieșit faptul că părinții lui Tutankhamon erau frați, motiv pentru care el s-a născut cu mai multe anomalii fizice, printre care o deformație la picior, dinții ieșiți în exterior și șolduri feminine.

Din 1922, când arheologul Howard Carter a descoperit primul și singurul mormânt neprofanat și nejefuit al unui monarh egiptean, faraonul a devenit subiectul mai multor speculații, chiar că ar fi protejat de un blestem.

„Cel ce va atinge mormântul faraonului, va fi răzbunat de leu, crocodil și de către hipopotam” sau „Moartea îi va secera pe cei care vor tulbura liniștea faraonului”, se arată în citatele scrise în cripta lui Tutankhamon.

De ce i-a luat foc trupul

Deși mormântul lui Tutankhamon nu a fost jefuit, este interesant faptul că acesta este și singurul faraon înmormântat fără inimă. Asta, împreună cu faptul că bazinul și coastele păreau a fi fracturate, i-a făcut pe cercetătorii criminaliști să realizeze o reconstitutire a unei coliziuni dintre un tânăr firav și roata unei căruțe.

Rănile ar corespunde în situația în care, în urma unei coliziuni, o trăsură s-ar rosotgoli peste un tânăr îngenuncheat, iar atelajul îi zdrobește bazinul, coastele, cât și inima.

Mormântul lui Tutakhamon
Mormântul lui Tutakhamon

De asemenea, oamenii de știință au descoperit niște urme neobișnuite de arsuri pe coprul faraonului. Testele efectuate ulterior au confirmat că trupul lui Tutankhamon a luat foc după puțin timp de la sigilarea în sarcofag. Uleiurile folosite la îmbălsămare, combinate cu oxigenul și bandajele de in, au declanșat o reacție chimică, corpul auto-aprinzându-se și fiind expus la circa 200 de grae Celsius.