Home » Life & Style » 5 lucruri inedite despre Egiptul Antic pe care sigur nu le-ai auzit până acum

5 lucruri inedite despre Egiptul Antic pe care sigur nu le-ai auzit până acum

Ileana Mladinoiu / 14.06.2021, 10:57
5 lucruri inedite despre Egiptul Antic pe care sigur nu le-ai auzit până acum

Egiptul antic a exercitat o adevărată fascinație asupra Occidentului. Civilizația sa, reală sau fantezistă, a cucerit arheologia și cercetarea, precum și secțiuni întregi ale imaginației noastre. Din secolul al XVI-lea, comerțul realizat prin porturile de-a lungul coastei nord-africane și din Orientul Mijlociu până la Constantinopol a permis importul de mumii întregi aparținând egiptenilor destinate să satisfacă curiozitatea colecționarilor.

Lucruri inedite despre Egiptul Antic

Sunt importate în Europa cu mii, întregi, dar și în bucăți, pentru a fi vândute cărturarilor, colecționarilor, medicilor și apotecarilor (farmaciștilor).

Curiozitatea a dus rapid la despachetarea mumiilor, în timpul sesiunilor menite să distreze societatea înaltă, dar corpurile astfel expuse nu pot fi păstrate și ajung să fie distruse.

Egiptul Antic
Egiptul Antic

1.Istoria Egiptului

Relatările primilor călători contribuie la dezvoltarea unei întregi literaturi egiptene, precum și a unei picturi orientaliste. Dar expediția lui Bonaparte a marcat cu adevărat începutul interesului științific în Egipt. Una dintre consecințele acestei expediții este cursa de descifrare a hieroglifelor/cuvintele zeilor, grație descoperirii Pietrei Rosetta, o cursă câștigată în Franța de Champollion în 1822.

Piatra Rosetta datează din timpul regelui Ptolomeu al V-lea Epiphanes (205-180 î.en.) și este gravată cu trei texte identice în trei scrieri diferite: hieroglifică, folosită de preoți, demotică (“greaca vulgară”) și cu alfabetul grecesc folosit în administrație. De culoare neagră, este confecționată dintr-o rocă granulară cu structură intermediară între granit și diorite, are formă rectangulară cu dimensiunile de 114 cm înălțime, 72 cm lățime și 27 cm grosime și o greutate ce cântărește aproximativ 760 kg.

Descifrarea hieroglifelor a fondat crearea egiptologiei ca disciplină științifică nu numai în Europa, ci și în Egipt, unde au fost înființate Muzeul Cairo și Consiliul Suprem al Antichităților Egiptene. Secolul al XIX-lea a fost momentul în care muzeele erau pline de antichități egiptene.

La începutul secolului al XX-lea, Marea Britanie și Statele Unite erau deosebit de fascinate de una dintre cele mai izbitoare descoperiri din istoria egiptologiei: mormântul lui Tutankhamon, găsit de Howard Carter în 1922.

De atunci, descoperirile arheologice continuă să alimenteze pasiunea pentru Egipt în întreaga lume.

2.Civilizația faraonică

Fascinează atât prin marea antichitate, cât și prin locul pe care îl ocupă în tradiția biblică. Prin relația sa particulară cu timpul și moartea, poate constitui, de asemenea, o sincronizare consolatoare, în ochii unei lumi moderne marcate de un sentiment de evanescență și o conștientizare liniară a istoriei.

Cu toate acestea, cel puțin o întebare merită un răspuns. Cum poate o lume moartă de douăzeci și cinci de secole să vorbească atât de puternic imaginației noastre colective.

Întrebarea a fost dezbătută în cadrul unei conferințe internaționale de la Universitatea din Fribourg, în 6 și 7 martie 2020, sub egida Institutului de Literatură Generală și Comparată, organizată de Sabine Haupt, Cathie Spieser și Michel Viegnes.

3.Secretele riturilor funerare

Preoții de îmbălsămare erau și antreprenori experimentați. Au propus oferte de înmormântare personalizate, adaptate tuturor bugetelor. În iulie 2018, o descoperire incredibilă a făcut furori în întreaga lume. Arheologii tocmai descoperiseră un “complex funerar” în vasta necropolă din Saqqara, orașul morților, situat pe malul Nilului la aproximativ treizeci de kilometri distanță de Cairo.

În ultimii doi ani, complexul a fost examinat cu atenție și au fost efectuate alte săpături în apropiere, dezvăluind informații valoroase despre piața funerară din Egiptul antic. Timp de mai multe secole, lucrările arheologice din țara faraonilor s-au concentrat exclusiv pe mormintele regale pentru a descifra inscripții și artefacte.

Detaliile vieții de zi cu zi au fost lăsate în urmă. Este adevărat, au existat ateliere de mumificare în necropole din tot Egiptul, dar câteva generații de arheologi le-au ignorat, preferând să exploreze adâncurile deșertului în căutarea mormintelor.

4.Dragostea, sexul și căsătoria în Egiptul antic

Ați putea crede că vechii egipteni aveau un comportament foarte diferit de al nostru. Dar ei aveau aceleași îndoieli, temeri și motivații cu privire la conceptele de iubire, sex și căsătorie. Diferența constă în modul în care au acționat în fața acestor emoții.

În lumea modernă, “sexul se vinde” și uneori poate fi văzut liber sau tabu. Acest ultim punct este ceva ce un vechi egiptean nu ar fi înțeles. Pentru egipteni, sexul era un element esențial al vieții, la fel ca mâncatul și somnul și, prin urmare, nu era ceva de care să râdem, de rușine sau de evitat.

Și pentru a vorbi despre asta, limba egipteană, cât și limbile moderne, aveau mai multe cuvinte pentru relațiile sexuale, precum și eufemisme care puteau fi folosite poetic: “a se alătura”, “a se întâlni”, “a trece”, “oră plăcută împreună”, “intrarea într-o casă”,” culcare cu “sau” distracție cu”.

5.Educația din Egiptul antic

Este menită să perpetueze sistemele sociale, o societate de castă moștenită de la tată la fiu. Oamenii beneficiază de o educație profesională practică la care se adaugă noțiuni de citire și scriere hieratică (scriere administrativă), calcul simplu și geometrie.

Doar fiii preoților, arhitecților, medicilor și cărturarilor învață hieroglifele, beneficiază de o pregătire aprofundată în domeniile religiei, legilor, astronomiei, matematicii, mecanicii și medicine.

Educația este în principiu responsabilitatea tatălui familiei. Dezvoltarea profesională se face într-un mod corporativ. “Învățământul înalt” rămâne apanajul preoților. Doar fiii elitelor merg la școală. Se face distincția între “ât sebay.t” (școală) și per ânkh (“casa vieții”), un adevărat centru de cunoaștere pentru învățământul superior.

Există școli guvernamentale publice, școli confesionale private, școli semipublice Al Horreya, școli experimentale, școli de investiții, școli internaționale, dar nu se cunosc numerele precise.