Superstițiile există încă din cele mai vechi timpuri, iar mulți oameni țin cont de acestea și în prezent. De-a lungul vremii, au luat naștere nenumărate superstiții legate de tot felul lucruri. Desigur, nici zilele săptămânii nu au scăpat, reușind să atragă și ele o mulțime de credințe. Mai ales ultima zi lucrătoare din săptămână. Hai să vedem ce spun unele dintre cele cunoscute superstiții din popor despre ziua de vineri. Ce nu trebuie să faci sub nicio formă.
Superstiții din popor despre ziua de vineri
Dintre toate cele șapte zile ale săptămânii, vinerea a adunat cele mai multe credințe și superstiții. Potrivit tradiției populare, aceasta este cea mai importantă zi după duminică, ziua crucii, ziua în care a fost răstignit Mântuitorul nostru Iisus Hristos.
Așadar, vinerea este o zi respectată încă din cele mai vechi timpuri. Se spune că dacă urmezi cu strictețe toate rânduielile și obiceiurile legate de vineri, îți va merge bine în toată săptămâna care urmează. Hai să vedem ce este bine să faci în această zi.
[rssfeed id='1612173855' template='list' posts=2]
Înainte de orice, nu trebuie să uiți că vinerea este zi de post. Se spune că cine ține post vineri își curăță trupul și sufletul, are parte de zile bune, este ferit de rele și cu siguranță binele și norocul își vor face loc în casa ta.
Vinerea se ține cu credință, motiv pentru care ar trebui să te rogi la fel de mult ca duminica, și să ai un moment de odihnă. Astfel, vei avea parte numai de lucruri bune și va fi ajutat de Dumnezeu.
Superstiții din popor despre ziua de vineri. În această zi trebuie să mănânci puțin, să vorbești puțin, să te ferești de certuri și scandaluri și să nu consumi vin. Este bine să trăiești cumpătat pentru că, după cum am mai spus, este zi de post.
Despre copiii născuți vinerea se spunea în popor că vor fi credincioși, statornici și iubitori cu părinții lor.
Vinerea, o zi încărcată de superstiții
Deși o zi sfântă, de post și rugăciune, i-au fost atribuite o mulțime de superstiții și interdicții, unele dintre ele greu de înțeles. Iată ce se spune că nu e bine să faci în această zi.
În trecut, în această zi, gospodinele nu aveau voie să coace pâine și nici să facă borș. În caz contrar, se spune că atrăgeau bolile și relele asupra locuinței.
Vinerea nu se făcea curat, nu se dădea cu mătura și nici nu se arunca cenușa din sobă, pentru că se spunea că aruncai tot norocul și binele din casă.
Superstiții din popor despre ziua de vineri. În această zi nu era bine să mănânci usturoi, pentru că a doua zi se împărtășea îngerul tău păzitor.
Fetele și femeile nu aveau voie să se spele pe cap vinerea, să se gătească sau să se machieze.
Atunci când vinerea pica într-o zi de 13, toată lumea se temea de acest lucru. Chiar și în ziua de astăzi există o temere bine împământenită legată de vineri 13, existând riscul să se producă accidente, certuri mari sau pierderi importante.