Home » Life & Style » De ce suntem superstițioși. Ce înseamnă “Vinerea 13”

De ce suntem superstițioși. Ce înseamnă “Vinerea 13”

Ileana Mladinoiu / 03.04.2021, 16:50
De ce suntem superstițioși. Ce înseamnă “Vinerea 13”

V-ați întrebat vreodată de ce suntem superstițioși, adică de ce credem că lucrurile mărunte din viață ne determină unele acțiuni? De la omul simplu de pe stradă, până la cei cu funcții mari în stat, superstițiile influențează în continuare viața de zi cu zi.

De ce suntem superstițioși. Ce înseamnă “Vinerea 13”

De exemplu, intrați într-o cameră cu o umbrelă deschisă și veți fi siguri că vi se va întâmpla ceva rău. Sau spargeți o oglindă și conform credințelor populare vă pot aștepta 7 ani de nenorociri.

Nu bănuiți, însă, că a fi superstițios este de fapt liniștitor. Bazându-vă pe aceste credințe, simțiți că dețineți controlul asupra a ceea ce nu poate fi controlat.

Dacă aveți grijă să nu spargeți o oglindă, nu veți avea parte de 7 ani de ghinion și din acest moment vă relaxați. De fapt, aceste superstiții sunt doar reflectarea evenimentelor care se pot întâmpla pe parcursul vieții.

Care sunt cele mai cunoscute superstiții și cum pot fi explicate

Să nu intrăm sub o scară

Deși mulți susțin că intratul sub o scară aduce ghinion, aceasta este o reacție perfect normală. Dacă există o scară, înseamnă că cineva este deasupra noastră și acea persoană poate scăpa ceva din mâinile ei. Deci, dacă vă cade un ciocan în cap sau un alt obiect, mulți o vor pune pe faptul că nu trebuia să treceți pe sub scară.

Însă, este mai puțin probabil să vă cadă un ciocan pe cap când treceți sub o scară decât pe stradă, unde veți întâlni niște schele în fața blocurilor, pe trotuare.

Să nu intrăm cu umbrela deschisă în casă

Ați intrat în casă cu umbrela deschisă și ați spart un obiect prețios. În acel moment, vă gândiți că asta s-a întâmplat doar pentru că umbrela deschisă v-a adus ghinion. Nu vă gândiți deloc că umbrela deschisă ocupă loc, iar camera este poate prea mică.

Vinerea 13

Este exemplul perfect de superstiție. Dacă se întâmplă ceva rău în acea zi, vă spuneți că este normal ca totul să meargă prost, deoarece este vineri 13, dar în același timp, dacă vi se întâmplă ceva bun, puteți spune că este normal că totul merge bine, pentru ca este Vineri 13.

Loteria este o dovadă a acestui lucru. Oameni joacă de multe ori la loto, sperând să câștige mega jackpotul pentru că este vineri 13. Și cei care au pierdut își vor spune în sinea lor că este normal că nu ar fi putut câștiga pentru că a fost vineri 13.

Inconștientul colectiv, vineri 13 este considerat o dată cheie, o zi de noroc sau ghinion în funcție de sensibilități. Originea superstiției și de ce unii aderă la ea mai mult decât alții sunt explicate de
psihologi.

Potrivit lui Sebastien Garnero, “Vinerea 13” rămâne o zi “încărcată simbolic în religiile monoteiste, în timp ce este marcată de simbolul numărului 13 în tradițiile păgâne și politeiste.”.

Una dintre origini se trage, probabil, din această superstiție, cu trimitere la moartea lui Hristos, vineri, după ultima cină dintre Iisus și cei 12 apostoli ai săi, al treisprezecelea fiind Iuda trădătorul și continuarea pe care o știm ce a condus la răstignire.

De ce suntem superstițioși. Ce înseamnă “Vinerea 13”
De ce suntem superstițioși. Ce înseamnă “Vinerea 13”

Pe scurt, multe referințe explică durabilitatea unei astfel de superstiții, luate suficient de în serios, astfel încât în psihologie „fobiei” de vineri 13 i s-a dat denumirea pe care nici nu o poți pronunța de „paraskevidekatriafobie”.

„Când este intensă, această fobie este mai multă tulburare de anxietate decât o simplă
superstiție”, subliniază psihologul.

În Egiptul antic, numărul 13 era asociat cu prosperitatea”, notează Sebastien Garnero, dar mai presus de toate capacitatea de a „transforma o credință în opusul ei”: „Ea este un mecanism care își găsește originea în formula matematică cunoscută de toți: mai puțin cu mai puțin dă mai mult, prin urmare: ‘Vineri’ (-) x ’13’ (-) = pozitiv. Din punct de vedere antropologic, aceasta se numește “transmutația sau actul de a transmuta gândul negativ în gândul pozitiv”.

Pentru cei care nu sunt superstițioși se poate spune că s-au maturizat și au trecut dincolo de această gândire magică, că observă superstițiile cu interes sau detașare, rămânând calmi în legătură cu ele. Prin urmare, de multe ori, cu furie ori dispreț, ei resping orice superstiție. Și convingerile
naive ale superstițioșilor îi enervează.