Home » Când, unde, cum » 9 țări din lume fără munți. Foto

9 țări din lume fără munți. Foto

Manolică Anca / 03.12.2021, 10:29

Dacă ești unul dintre acei oameni cărora le place să facă excursii și drumeții pe dealuri și munți atunci când călătoresc, ar trebui să știi ce țări să excluzi de pe listă. Locuitorii de aici, dacă vor să facă drumeții sau să practice în sporturi de iarnă, trebuie să plece în străinătate. Iată o listă cu țări din lume fără munți.

1. Gambia

Țări din lume fără munți. Gambia
Țări din lume fără munți. Gambia

Cel mai înalt punct din această țară este Red Rock, situat la o altitudine de numai 53 m. Cea mai mare parte a țării este acoperită de mlaștină de mangrove, câmpie inundabilă sau de o plajă de coastă. O treime din tot teritoriul țării este folosită în scopuri agricole. Desigur, sunt mult locuri frumoase de vizitat și aici, dar nu prea le poți admira de sus, de pe munte.

2. Țări din lume fără munți. Kuweit

Kuweit
Kuweit

Cel mai înalt punct din această țară este Mutla Ridge, la 306 m altitudine. Nu are multe caracteristici care să o facă o țară unică. Este în cea mare parte un deșert fierbinte, fără munți sau lacuri, Golful Kuweit fiind cel mai mare și mai important „corp” de apă din țară. Are, de asemenea, câteva insule situate pe malul Golfului Persic.

Țara se laudă cu unele dintre cele mai bogate câmpuri petroliere din lume, zăcământul Burgan, cu o capacitate totală de aproximativ 70 de miliarde de barili de rezerve de petrol.

3. Republica Moldova

Republica Moldova
Republica Moldova

Cel mai înalt punct din țară este Dealul Balănești, la 430 m altitudine, în mijlocul Dealurilor Codri din centrul-vestul Moldovei. Aceasta este o țară în general joasă, fără sisteme montane reale, altitudinea medie fiind de numai 147 de metri.

4. Țări din lume fără munți. Guineea-Bissau

Guineea-Bissau
Guineea-Bissau

Cu o suprafață de 36.125 km pătrați (13.948 mile pătrate), Guineea-Bissau este mai mare ca dimensiune decât Taiwan, Belgia sau statul american Maryland. Țara tropicală se află la o altitudine joasă, cel mai înalt punct având numai 300 de metri. Interiorul este savană, iar coasta este cu mlaștini de mangrove din Guineea

5. Danemarca (fără Insulele Feroe și Groenlanda)

Țări din lume fără munți. Danemarca
Țări din lume fără munți. Danemarca

Cel mai înalt punct al țării este Møllehøj, înalt de 170,86 de metri. Danemarca nu are munți, dacă nu luăm în calcul cele două țări constitutive suplimentare de peste mări: Insulele Feroe din Atlanticul de Nord și Groenlanda din America de Nord. Țara este plată, cu altitudini joase, înălțimea medie deasupra nivelului mării fiind de 31 de metri.

6. Țări din lume fără munți. Estonia

Estonia
Estonia

Nici Estonia nu se laudă cu munți, având o altitudine medie de numai 50 de metri. Cel mai înalt punct al țării este Suur Munamägi în sud-est, de 318 metri. Pădurile Estoniei acoperă jumătate din țară și adăpostesc o mulțime de specii de animale sălbatice: urși, lupi, râși, veverițe zburătoare, mistreți, căprioare și elani. Estonia are mii de zone umede, dintre care unele au peste 3.000 de ani.

7. Letonia

Letonia
Letonia

Letonia se află pe țărmul estic al Mării Baltice, pe partea de nord-vest a platformei est-europene în creștere, între Estonia și Lituania. Circa 98% din teritoriul țării se află la altitudini de sub 200 m. Câmpiile ondulate acoperă 75% din teritoriul Letoniei și oferă principalele zone pentru agricultură; 25% din teritoriu se află în zonele înalte de dealuri de dimensiuni mici. Cel mai înalt punct este Gaiziņkalns, de 312 m.

8. Țări din lume fără munți. Lituania

Țări din lume fără munți. Lituania
Țări din lume fără munți. Lituania

Sprafața Lituaniei este o alternanță de zone joase și înalte moderate, cu o altitudine maximă pe Dealul Aukštojas de 294 de metri, în partea de est a țării. Țara are numeroase lacuri și zone umede, iar zona de pădure mixtă acoperă aproape 33% din țară.

9. Belarus

Belarus
Belarus

Belarus, în mare parte, are un relief câmpie și deluros, cu o altitudine medie de 160 de metri deasupra nivelului mării. Cel mai înalt punct ajunge până la 345 de metri pătrați. Relieful este benefic populației, agriculturii, construcției de întreprinderi industriale și oferirii de servicii turistice și de recreere