Home » Când, unde, cum » Acatistul Sfântului Dumitru. Ce spune cea mai puternică rugăciune despre ocrotitorul Bucureștiului

Acatistul Sfântului Dumitru. Ce spune cea mai puternică rugăciune despre ocrotitorul Bucureștiului

Alexandru Cazacu / 26.10.2021, 10:54
Acatistul Sfântului Dumitru. Ce spune cea mai puternică rugăciune despre ocrotitorul Bucureștiului

Sfântul Dimitrie cel Nou este prăznuit în fiecare an la data de 27 octombrie, a doua zi după sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de mir. Sfântul Cuvios Dimitrie din Basarabi este considerat ocrotitorul Bucureștiului. În următoarele rânduri îți vom prezenta cea mai puternică rugăciune care se citește în această zi de sărbătoare. Acatistul Sfântului Dumitru.

Acatistul Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou

An de an, credincioșii din toate colțurile țării vin să se închine la moaștele Sfântului Dumitru. După cum spuneam și mai sus, Sfântul Dimitrie cel Nou este considerat a fi ocrotitorul Bucureștiului, fiind prăznuit la 27 octombrie. Iată cea mai puternică rugăciune care se citește în această zi de mare sărbătoare.

Condac 1:

Apărătorule al nostru din nevoi, pentru lucrarea de multe minuni laude de mulțumiri aducem ție, noi, nevrednicii; și ca cel ce ești minunat și preamilostiv, izbăvește-ne pe noi din toate nevoile ca să cântăm ție: bucură-te, făcătorule de minuni, Sfinte Părinte Dimitrie!

Icos 1:

Îngerii cei din ceruri s-au mirat de tine, Părinte Dimitrie, îngerul cel pământesc, văzându-te cum în trup fiind ai biruit pe demonul cel fără de trup și de minunile tale spăimântându-se au stat cântându-ți unele ca acestea:
Bucură-te, cel ce ești om ceresc;
Bucură-te, cel ce ai fost înger pământesc;
Bucură-te, că nu te-ai amăgit de lăcomia strămoșească;
Bucură-te, că ai viețuit mai presus de fire și de om;
Bucură-te, că prin smerenie cele înalte ai dobândit;
Bucură-te, că pe vrăjmaș, lesne l-ai biruit;
Bucură-te, că, la fel cu Abel, jertfe prin rugăciuni ai înălțat;
Bucură-te, cel ce trupul tău rob duhului l-ai făcut;
Bucură-te, cel ce te-ai făcut comoară duhovnicească;
Bucură-te, cel ce te-ai suit la înălțimea cea cerească;
Bucură-te, săditorule de vie duhovnicească;
Bucură-te, cel ce câștigi tuturor pocăință ca să se mântuiască;
Bucură-te, făcătorule de minuni, Sfinte Părinte Dimitrie!”

Citește continuarea pe doxologia.ro.

Acatistul Sfântului Dumitru. Ce spune cea mai puternică rugăciune despre ocrotitorul Bucureștilor
Acatistul Sfântului Dumitru. Iată cea mai puternică rugăciune închinată ocrotitorului Bucureștilor

Viața Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou

Potrivit mărturiilor istorice, Sfântul Dimitrie cel Nou s-a născut în secolul al XIII-lea, pe vremea împăraților Petru și Asan, în satul Basarabovo din Bulgaria. După cum se arată în vol. ”Viețile Sfinților”, Sf. Dimitrie cel Nou a fost inițial păstor de vite în satul său natal. Se pare că la un moment dat, sătul de cele lumești și trecătoare, el s-a retras într-o peșteră din apropierea satului natal.

Ei bine, ulterior Sfântul Dimitrie cel Nou a decis să se călugărească, devenind monah la mănăstirea care se afla în peștera respectivă. Se spune că Sfântul Cuvios își cunoștea sfârșitul dinainte, așadar, a închis intrarea peșterii în care se afla și și-a lăsat sufletul în mâinile lui Dumnezeu. Vreme de mai mulți ani nu s-a știut de trecerea în neființă a acestuia. Asta până când o apă mare a venit și a dărâmat pietrele, scoțând la lumină moaștele Sfântului. Se pare că Dumnezeu a vrut ca acestea să fie descoperite.

În anul 1792, pe vremea mitropolitului Filaret al II-lea, Sf. Dimitrie cel Nou a fost proclamat ocrotitor al Bucureștilor. Ulterior, în 1955, Patriarhul Justinian Marina a propus Sfântului Sinod ca generalizarea cultului său și canonizarea Sfântului Dimitrie cel Nou.