Home » Când, unde, cum » Actorul american pe care Stalin a vrut să-l omoare. Cum a reușit acesta să scape de furia dictatorului

Actorul american pe care Stalin a vrut să-l omoare. Cum a reușit acesta să scape de furia dictatorului

Manolică Anca / 27.04.2022, 10:05
Actorul american pe care Stalin a vrut să-l omoare. Cum a reușit acesta să scape de furia dictatorului

Nimic nu este mai american decât un film cu cowboy, și nu există un cowboy mai faimos decât John Wayne. În timpul Războiului Rece, când se părea că soarta întregii lumi depindea de lupta pentru putere dintre Statele Unite și Uniunea Sovietică, cinematografia a fost ca un câmp de luptă cultural, cu Wayne în rolul principal. De ce a vrut Stalin a vrut să-l omoare pe faimosul actor.

Iosif Stalin, un fan al filmelor western

Ar putea fi o surpriză faptul că Iosif Stalin, dictatorul sovietic, omul de oțel și ucigașul a sute de mii de oameni, era un mare pasionat de film. Avea o sală de cinema privată în fiecare dintre casele sale, unde urmărea filme de toate genurile și apoi își impunea voința asupra unei șesimi din glob, în funcție de starea de spirit în care îl puneau.

Ar putea fi și mai surprinzător faptul că unele dintre filmele care îi plăceau cel mai mult lui Stalin întruchipeau valorile pe care încerca din răsputeri să le submineze: filmele western. Dar nu prea îi plăcea de cea mai mare vedetă a acestuia: John Wayne. Se presupune că sentimentele anticomuniste ale actorului l-au determinat pe Stalin să ordone un asasinat pe numele acestuia.

La sfârșitul anilor 1940, multe țări se temeau de răspândirea globală a comunismului. Printre acestea se numărau și Statele Unite, care se gândeau ca nu cumva oamenii să sprijine în secret URSS și regimul comunist al acesteia. John Wayne a fost vocal în legătură cu aversiunea sa față de comunism, o raritate la Hollywood, deoarece mulți din industria de divertisment aveau legături sau simpatii secrete.

John Wayne, pe lista neagră a lui Stalin

Stalin a aflat de popularitatea lui Wayne de la regizorul sovietic Serghei Gerasimov, care participase la o conferință de pace la New York în 1949. Acesta era îngrijorat că notorietatea lui Wayne ar putea reprezenta o amenințare reală la adresa misiunii sale și se presupune că a ordonat asasinarea actorului de către KGB.

Potrivit lui Michael Munn, istoric de film și autor al cărții „John Wayne – The Man Behind The Myth”, Wayne a aflat de complotul de asasinare, care urma să aibă loc la biroul său de la Hollywood. Când cei doi au sosit, au fost întâmpinați de agenți FBI ascunși, care i-au predat pe cei doi lui Wayne și scenaristului Jimmy Grant.

John Wayne
John Wayne

Se presupune că i-au dus pe plajă și au înscenat o simulare de execuție, după care le-au spus celor de la FBI să îi trimită înapoi în URSS. Cei doi, temându-se de represalii acasă, au cerut să rămână în SUA și au devenit informatori ai FBI.

Au existat și alte incidente. Munn susține că alți agenți KGB au fost trimiși pe platoul de filmare al filmului Hondo pentru a-l elimina pe Wayne după apariția sa în filmul anticomunist Big Jim McClain, în timp ce un lunetist capturat în Vietnam a susținut că a fost angajat de președintele chinez Mao pentru a-l ucide pe Wayne în timp ce acesta vizita trupele în 1966.

Wayne ar fi refuzat orice protecție din partea FBI

În tot acest timp, se spune că Wayne a refuzat orice protecție din partea FBI, alegând în schimb să se mute într-o casă înconjurată de un zid mare. De asemenea, a pus cascadori de la Hollywood să se infiltreze în celulele comuniste pentru a demasca orice complot împotriva sa. Se presupune că acesta ar fi dezvăluit un potențial complot în 1955.

După moartea lui Iosif Stalin, în 1953, succesorul său, Nikita Hrușciov, a luat legătura cu Wayne pentru a-și cere scuze și pentru a-l informa că ordinul de a-l ucide a fost anulat. Dar de unde a obținut Munn aceste informații, având în vedere că Wayne nu a vorbit niciodată în public despre tentativele de asasinat?

El susține că actorul și regizorul Orson Welles i-a spus depre asta la o cină în 1983. Welles a susținut că a auzit povestea de la regizorul rus proeminent Serghei Bondachuk, căruia Gerasimov și colegul său regizor Alexei Kapler i-au confirmat informația. De asemenea, el a susținut că Wayne i-a spus personal că Yakima Cannutt „i-a salvat viața o dată”, probabil la începutul anilor 1950, și că însuși Cannutt a declarat că FBI-ul l-a confruntat pe Wayne după ce a aflat despre complot.

S-ar putea să nu știm niciodată dacă aceste afirmații sunt adevărate, dar un lucru este sigur: ele contribuie la consolidarea imaginii publice pe care Wayne și-a creat-o.