Home » Când, unde, cum » Bărbatul care l-a amenințat pe Stalin. „Dacă mai trimiți ucigași după mine, îți trimit și eu unul”. Ce a făcut atunci dictatorul

Bărbatul care l-a amenințat pe Stalin. „Dacă mai trimiți ucigași după mine, îți trimit și eu unul”. Ce a făcut atunci dictatorul

Manolică Anca / 06.09.2021, 12:42
Bărbatul care l-a amenințat pe Stalin. „Dacă mai trimiți ucigași după mine, îți trimit și eu unul”. Ce a făcut atunci dictatorul

Născut în Austro-Ungaria de atunci, dintr-un tată croat și o mamă slovenă, bărbatul care l-a amenințat pe Stalin s-a remarcat încă de mic drept un soldat excepțional, care a întreprins  misiuni îndrăznețe în spatele liniilor inamice. Iată ce i-a transformat pe cei doi în dușmani de moarte.

Cine a fost bărbatul care l-a amenințat pe Stalin

De la China Roșie la Coreea de Nord și Cuba, unele țări comuniste nu au căzut sub egida sovietică și au mers pe drumul lor. Nici fosta Iugoslavie nu a făcut excepție de la aceasta, fiind o țară comunistă, dar nu una sovietică. Acest lucru s-a întâmplat în ciuda dorințelor puternicului sovietic, Iosif Stalin, care obținea de obicei ceea ce își dorea.

Iar cel care a făcut posibil acest lucru a fost Josip Broz Tito, bărbatul care l-a amenințat pe Stalin. Acesta s-a remarcat încă de la început ca fiind un soldat foarte îndrăzneț, care în mod obișnuit întreprindea misiuni dure în spatele liniilor inamice.

Tito a fost, de asemenea, un socialist de la o vârstă fragedă, participând la greve generale. În timpul Primului Război Mondial, aesta a fost rănit și capturat de ruși. În timpul convalescenței sale, a învățat fluent limba rusă și, pe lângă asta, a dezvoltat și un sentiment puternic pro-comunist. Din această sămânță avea să crească Iugoslavia comunistă.

Josip Broz Tito, pumnul de fier al Iugoslaviei

Cunoscut drept Mareșalul Tito, dictatorul comunist s-a instalat la putere în Iugoslavia după Al Doilea Război Mondial, conducând-o până în anul 1980, când a murit. El a sfidat din răsputeri conducătorii sovietici de la Moscova, care doreau să controleze tot.

Tito, bărbatul care l-a amenințat pe Stalin
Tito, bărbatul care l-a amenințat pe Stalin

Pentru un dictator comunist, Tito era oarecum relaxat. Iugoslavilor li s-a permis frecvent să călătorească în Europa de Vest și, drept urmare, țara era mult mai deschisă și mai relaxată decât cea a fraților sovietici. În 1967, țara și-a deschis frontierele pentru turiștii străini și a abolit cerințele de viză.

Ce i-a transformat pe cei doi în dușmani de moarte

Cu toate că în primii ani de putere Tito avea relații bune cu centrul comunist mondial, Moscova, în timp, relația s-a deteriorat pentru că acesta nu era de acord cu politica URSS. El considera multe dintre deciziile acesteia ca fiind nedrepte. Iar neînțelegerile deveniseră atât de mari, încât faptul că Iugoslavia nu se afla sub influență sovietică l-a determinat pe Stalin să ia o serie de măsuri dure.

A lansat o mulțime de operațiuni prin care să îl elimine pe liderul iugoslav. Istoricii vorbesc despre 22 de planuri sau tentative de a-l omorî pe Tito toate, însă, au eșuat. Sătul, acesta din urmă a decis să îi răspundă liderului sovietic, printr-o scrisoare:

„Nu mai trimite oameni să mă omoare. Am capturat deja cinci dintre ei, unul cu o bombă și unul cu o pușcă…  Dacă nu încetezi să mai trimiți asasini, voi trimite unul la Moscova și nu va mai fi nevoie să trimit un al doilea”, a transmis Tito, bărbatul care l-a amenințat pe Stalin.

Unele voci susțin că, sătul de Stalin, acesta ar fi trecut chiar la atac. Iar moartea dictatorului sovietic din 1953 ar fi fost o acțiune a lui Tito, care spunea adesea că ori moare el, ori moare Stalin.