Home » Film & Seriale » 10 filme western pe care trebuie să le vezi de mai mult de ori de-a lungul vieții

10 filme western pe care trebuie să le vezi de mai mult de ori de-a lungul vieții

Manolică Anca / 30.05.2021, 14:00
10 filme western pe care trebuie să le vezi de mai mult de ori de-a lungul vieții

Înainte să existe Hollywoodul a existat Vestul Sălbatic. Băieți buni, băieți răi, șerifi, pistoale, cizme, pălării de cowboy și mult, mult praf. Cam acesta este decorul din spatele unui film western, o frontieră cu aventuri la alegere, unde cei puternici și îndrăzneți au bătătorit pistele. Dar care sunt cele mai bune filme western ale tuturor timpurilor? Iată pe care ar trebui să le vezi sau revezi.

1. Filme western. The Good, The Bad and The Ugly (1966)

Regizat de Sergio Leone, vizionarul Westernului Spaghetti, filmul este cunoscut pentru violența sa, pentru tensiunea creată și pentru scenele cu împușcături. Acesta ilustrează povestea a trei „pistolari” care caută o comoară ascunsă, pe fondul Războiului Civil American. Drumul este plin de  peripeții, care se lasă cu lupte și dueluri tensionate.

2. Butch Cassidy and The Sundance Kid (1969)

Wyoming, începutul anilor 1900. Butch Cassidy și The Sundance Kid, liderii unei bande de „haiduci”, pun la cale noi lovituri, după ce jaful din tren nu a ieșit exact cum ar fi trebuit.

3. The Searchers (1956)

În căutarea răzbunării, John Wayne are cu siguranță, în The Searchers, cea mai intensă prestație a sa din toate timpurile. El joacă rolul lui Ethan Edwards, un veteran al Războiului Civil American, care petrece ani de zile căutând-o pe nepoata sa răpită (Natalie Wood).

4. Filme western. High Noon (1952)

Un șerif care este în pragul retragerii primește vestea că un grup de bandiți plănuiește să-l ucidă a doua zi la amiază. El se află în fața unei alegeri extrem de importantă de luat: să-i înfrunte singur sau să fugă din oraș, renunțând la insignă cu adevărat.

5. Stagecoach (1939)

Un alt clasic de John Ford cu John Wayne. Filmul urmărește traseul câtorva călători care parcurg Vestul Sălbatic, din dorința de a ajunge în New Mexico. Acțiunea se petrece la începutul anilor 1880, pe fundalul istoric în care Geronimo, o căpetenie apașă, răspândește teroarea pe granița între Teritoriul Arizona și New Mexico.

6. Filme western. True Grit (2010)

Hailee Steinfeld, Jeff Bridges și Matt Damon sunt personajele acestui western al fraților Coen, care își unesc forțele atunci când își realizează că urmăresc același criminal. Acțiunea începe ca o urmărire pornită de o fiică hotărâtă să-și răzbune tatăl ucis care mai apoi se transformă într-un test periculos și aventuros al curajului.

7. Red River (1948)

John Wayne intră în conflict cu fiul său adoptiv atunci când își propune să ducă o cireadă uriașă de vaci din Texas până în Missouri. Cei doi nu ajung la un numitor comun în privința tacticii, iar fiul adoptiv ajunge să fure cireada. Tatăl caută să se răzbune și își propune să îl ucidă pe cel pe care până atunci în considera copilul lui.

8. The Wild Bunch (1969)

Film urmărește lovitura finală a unui bandit împreună cu gașca sa sălbatică. Iar retragerea din viața aventuroasă devine este tot mai departe atunci când realizează că lovitura este regizată de vechiul său partener.

9. Filme western. My Darling Clementine (1946)

Nicio răzbunare nu este mai mare decât revenirea în orașul în care ți-a fost ucis fratele și să devii șerif. Filmul este realizat după biografia ficțională „Wyatt Earp: șeriful frontierei”, și urmărește calea spre răzbunare a lui Earp, în care-și găsește și scopul și dragostea.

10. Filme western. Rio Bravo (1959)

Cu celebrul John Wayne în rolul principal, filmul are toate ingredientele unui western de succes: un șerif foarte determinat, o bandă de criminali, bețivi, eroi, multe împușcături și dueluri până la sânge. Acțiunea îl ilustrează pe șeriful din Rio Bravo, Texas, care arestează un bărbat pentru o crimă, ajutat de bețivul orașului. Însă misiunea acestuia se complică atunci când realizează că ucigașul este fratele unui fermier bogat care vrea să îl elibereze.