Home » Film & Seriale » Cele mai bune filme cu Matt Damon – Top 11 roluri memorabile

Cele mai bune filme cu Matt Damon – Top 11 roluri memorabile

Manolică Anca / 29.12.2020, 13:22

Matthew Paige „Matt” Damon, în vârstă de 50 de ani, este, fără îndoială, unul dintre cei mai iubiti actori de la Hollywood. A devenit cunoscut pentru rolul din filmul Good Will Hunting, al cărui scenariu l-a scris împreună cu prietenul său Ben Affleck. Iată cele mai bune 11 filme cu Matt Damon pe care nu ar trebui să le ratezi.

Cele mai bune filme cu Matt Damon. Good Will Hunting (1997)

Matt Damon a devenit cunoscut pentru rolul din acest film, al cărui scenariu l-a scris împreună cu prietenul său Ben Affleck. Iar colaborarea a fost una de excepție pentru că cei doi au câștigat Oscarul pentru „Cel mai bun scenariu original” și Globul de Aur. De asemenea, pentru rolul din acest film, Damon a fost nominalizat la Premiile Oscar pentru „Cel mai bun actor”.

Cele mai bune filme cu Matt Damon. Good Will Hunting
Cele mai bune filme cu Matt Damon. Good Will Hunting

Will Hunting este un tânăr cu probleme, dar cu un IQ la nivel de geniu, dar alege să lucreze ca un simplu om de serviciu la prestigioasa universitate MIT. Într-o zi, fără a-l venea nimeni, el rezolvă pe tablă o problemă grea de matematica pe care prof. Lambeau (Stellan Skarsgaard) o alesese ca să își încuie studenții. Uimit de soluția găsită prof. Lambeau decide să afle cine este autorul, iar când descoperă că a fost Will, decide să îl ajute. Din păcate, acesta a fost prea încăpățănat pentru a se lăsa ajutat și continuă să își irosească, viața alături de prietenii lui, intrând în multe belele. Când Will este arestat pentru că a atacat un ofițer de poliție, profesorul Lambeau face o înțelegere pentru a obține clemență pentru el, urmând ca acesta să accepte să primească tratament de la terapeutul Sean Maguire (Robin Williams).

Saving Private Ryan (1998)

Povestea, văzută prin ochii unui pluton de soldați americani, începe cu Ziua Z a invaziei din cel de-al Doilea Război Mondial. Ulterior, povestea se mută pe o plajă, acolo unde soldații primesc o misiune specială și foarte periculoasă. Căpitanul John Miller (Tom Hanks) își duce oamenii în spatele liniilor inamice pentru a-l găsi pe soldatul James Ryan, ai cărui trei frați au fost uciși în luptă. Înconjurat de realitățile brutale ale războiului, în timp ce îl caută pe Ryan, fiecare om se angajează într-o călătorie personală și își descoperă propriile forțe pentru a triumfa asupra unui viitor incert, cu onoare, decență și curaj.

Saving Private Ryan
Saving Private Ryan

Scena de deschidere a filmului care înfățișează invazia de la Omaha Beach a fost atât de realistă încât a stârnit multor veterani de război sindromul stresului post traumatic. Niciun alt film hollywoodian nu a descris cu atâta onestitate și fără restricții scenele de război, filmul lui Steven Spielberg reușind să scoată în evidență perfect brutalitatea războiului.

Cele mai bune filme cu Matt Damon. The Talented Mr. Ripley (1999)

Tom Ripley (Matt Damon) este un băiat sărac care a împrumutat o jachetă cu emblema universității Princeton, pentru a putea cânta la o petrecere selectă. El spune că îl cunoaște pe Dicki Greenleaf, un adolecent rebel care traieste în Italia și refuză să se întoarcă acasă. Tatăl lui Dickie îl roagă pe Tom să îl aducă înapoi acasă în America pe fiul său, oferindu-i 1.000 de dolari. Acesta nu stă nicio clipă pe gânduri, însă totul se complică atunci când Tom se împrietenește cu Dickie si cu logodnica acestuia, devenind parte a grupului lor de distracție. Viața lui ia din nou o întorsătură urâtă atunci când este nevoit să revină la viața lui de dinainte.

Trilogia Ocean’s (2001)

Trilogia Ocean's
Trilogia Ocean’s

Această trilogie este o colecție de filme americane de furt regizată de Steven Soderbergh. Lansată din 2001 până în 2007, trilogia este adesea citată ca definind genul său și ducând la o proliferare și comercializare a filmelor de jaf în toată lumea. Ocean’s Eleven (2001) Faceți jocurile!; Ocean’s Twelve (2004) Unsprezece plus una și Ocean’s Thirteen (2007) Acum sunt 13, la care s-a adăugat, în 2018, și Ocean’s 8 Jaf cu clasă. În cea din urmă, Matt nu mai este protagonist.

Cele mai bune filme cu Matt Damon. The Bourne Identity (2002)

Film de acțiune și spionaj americano-german, ce a adaptat vag romanul Identitatea lui Bourne, scris de Robert Ludlum. Personajul principal, Matt Damon (Jason Bourne) joacă rolul unui amnezic care luptă pentru a își descoperi adevărata identitate. Este primul film din seria de filme cu Bourne, urmat de Supremația lui Bourne și Ultimatumul lui Bourne.

The Departed (2006)

Într-un război dus între poliție și mafia irlandeză, tânărul Billy Costigan (Leonardo DiCaprio) devine o piesă esențială, el fiind născut în zona în care clanul mafiot își avea cartierul general. Căpitanul Queenan (Martin Sheen) și ajutorul său, Dignam (Mark Wahlberg), îi cer lui Costigan să se infiltreze într-un grup mafiot condus de Frank Costello (Jack Nicholson). Pe măsură ce Billy câștigă încrederea mafiotului, un criminal de meserie pe nume Colin Sullivan (Matt Damon), acesta raportează despre toate activitățile sale șefilor sindicatului său. Un film despre truda polițiștilor sub acoperire, despre prietenie și trădare, despre dragoste și fatalitate.

Cele mai bune filme cu Matt Damon. Jason Bourne (2006)

Jason Bourne
Jason Bourne

Au trecut 10 ani de când Jason Bourne (Matt Damon) s-a îndepărtat de agenția care l-a antrenat să devină o armă mortală. Sperând să-l scoată din umbră, directorul CIA, Robert Dewey, îl desemnează pe Heather Lee expert în hacker și contrainsurgență să-l găsească. Lee suspectează că și fostul agent Nicky Parsons îl caută. Când începe să urmărească duoul, Bourne se trezește înapoi în acțiune luptându-se cu o rețea sinistră care utilizează teroarea și tehnologia pentru a menține puterea necontrolată.

The Bourne Ultimatum (2007)

Jason Bourne (Matt Damon) își continuă căutarea internațională pentru a-și descoperi adevărata identitate. De la Rusia la Europa, până la nordul Africii până în Statele Unite, el trebuie să rămână cu un pas înaintea celor care l-ar captura sau ucide înainte de a avea șansa să descopere adevărul.

Cele mai bune filme cu Matt Damon. The Informant (2009)

Ilustrează povestea lui Mark Whitacre, directorul diviziei de produse biologice a ADM, unul dintre cei mai mari producători mondiali din domeniul alimentar. Filmul este bazat pe un roman care prezintă unul dintre cele mai celebre scandaluri industriale de la finalul secolului trecut. Whitacre este cunoscut ca fiind unul dintre cei mai mari informatori din domeniu, dezvăluind FBI-ului secretele privind practicile ilegale din cadrul companiei unde era angajat. O comedie-dramă inteligentă și foarte captivantă.

Elysium (2013)

Cele mai bune filme cu Matt Damon. Elysium
Cele mai bune filme cu Matt Damon. Elysium

În anul 2154, omenirea este împărțită brusc între două clase de oameni: ultrarichii trăiesc la bordul unei stații spațiale de lux numită Elysium, iar restul au un trai dificil între ruinele de pe Pământ. Având o viață bazată pe mult echilibru, Max (Matt Damon) este de acord să întreprindă o misiune periculoasă care ar putea aduce egalitatea populației, dar secretarul Delacourt (Jodie Foster) promite să păstreze stilul de viață răsfățat al cetățenilor din Eliseu, indiferent de ce ar fi.

Cele mai bune filme cu Matt Damon. The Martian (2015)

În timpul unei misiuni pe Marte cu echipaj uman, astronautul Mark Watney (Matt Damon) este considerat mort, victima unei furtuni puternice. Însă el a supraviețuit urgiei și descoperă că a fost lăsat singur pe planetă. Fără prea multe provizii, el este nevoit să se folosească la maximum de inteligența sa și de forța interioară pentru a rămâne în viață și a găsi o cale prin care strigătul său de ajutor să ajungă pe Pământ. La milioane de mile distanță, NASA și echipa internațională de oameni de știință caută și ei o soluție prin care să îl poată aduce înapoi acasă pe Mark.