Home » Când, unde, cum » Alina Kabaeva: viaţa şi cariera. Ce făcea la începutul carierei şi cum l-a cunoscut pe Putin

Alina Kabaeva: viaţa şi cariera. Ce făcea la începutul carierei şi cum l-a cunoscut pe Putin

Ileana Mladinoiu / 22.07.2022, 09:45

Vladimir Putin, președintele rus, cel care a decis o ofensivă militară criminală împotriva Ucrainei, deschide un nou capitol în criza ucraineană și stârnește controverse, pasiuni, ură și curiozitate. De numele său se leagă și presupusa lui iubită, Alina Kabaeva. La 38 de ani, tânăra este o personalitate foarte cunoscută în Rusia. Superstarul gimnasticii ritmice, o adevărată Elasti-girl, Kabaeva alimentează de câțiva ani idila cu președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, care va împlini 70 de ani în octombrie.

Alina Kabaeva: viaţa şi cariera

Fosta vedetă a gimnasticii ritmice s-a născut pe 12 mai 1983 în Tașkent, capitala Uzbekistanului din Asia Centrală, integrată în blocul URSS. Provenind dintr-o familie de sportivi, tatăl ei este fotbalist profesionist, iar mama baschetbalistă, a făcut primii pași ca gimnastă la doar 3 ani. O pasiune pe care nu o va părăsi niciodată, în ciuda criticilor pe care le-a primit foarte devreme.

Dieta drastică impusă Alinei Kabaeva la Moscova

Deoarece Alina nu corespundea „criteriilor” unei fetițe sportive din anii 1990, antrenorii ei nu au crezut în potențialul viitoarei gimnaste, pentru că era prea grasă. Părinții săi o încurajează să-și schimbe antrenorii. După mai multe călătorii dus-întors între Tașkent și Kazahstan, micuța Alina și familia pleacă la Moscova, unde își va vedea cariera decolând, nu fără sacrificii. Pe atunci în vârstă de 12 ani, o va întâlni pe antrenoarea Irina Vener. O femeie talentată, însă foarte strictă, care acceptă să o antreneze pe Alina, cu condiția ca ea să slăbească.

La Moscova, Irina Vener îi va da apă doar în primele trei zile de antrenament. Irina i-a spus: „Dacă nu slăbești, te strâng să-ți storc grăsimea din corp cu propriile mele mâini”, a mărturisit Alina pentru The Guardien.  „Îmi era atât de foame, că am implorat-o să-mi dea de mâncare. Înnebunisem, gândindu-mă la clătitele bunicii mele”, a mai declarat Alina.

Kabaeva ajunge cea mai decorată gimnastă a Rusiei

Cu o dietă strictă, o recuperare, un antrenor hotărât, planetele sunt aliniate pentru a o propulsa pe Alina Kabaeva în vârful gimnasticii ritmice rusești, cât mondiale. La 15 ani, a câștigat prima ei medalie de aur la Campionatele Europene de la Porto. Prima dintr-o mare serie, din moment ce Alina va deveni cea mai decorată gimnastă la categoria ei ritmică și sportivă. A obținut două medalii olimpice, 14 la Campionatul Mondial și 21 la Campionatele Europene.

Dopajul, alcoolul și discotecile nelipsite din viața gimnastei rusești

Alina Kabaeva a fost testată pozitiv la Madrid în 2001 pentru furosemid și a fost descalificată timp de doi ani  de la toate competițiile. „Putea petrece o zi întreagă fără să iasă din casă, stând în fața televizorului. Apoi se pregătea seara, suna cineva și mergea la club”, după spusele mamei sale într-un documentar numit „Never Say” (Niciodată!).

Alina Kabaeva
Alina Kabaeva

Sportiva se scufunda apoi în depresie, pe care unii o credeau că era indusă de alcool.  „Nu beau, nu-mi place să beau (…) ceea ce îmi place este să dansez. Este drogul meu: muzică bună, când o ascult, dansez, atâta tot ”, spune Alina în documentarul difuzat pe Channel One Rusia. Apoi accidentările i-au pus în pericol continuarea carierei, până la momentul retragerii, lucru întâmplat la sfârșitul anului 2007.

Alina Kabaeva este cea mai flexibilă femeie din Rusia

„Nu mi-a venit să cred ochilor când am văzut-o”, a mărturisit Irina Verder. Tânăra are combinația rară a două calități cruciale în gimnastica ritmică: flexibilitatea și agilitatea”.  Dincolo de rigiditatea sa, Irina a cunoscut potențialul diamantului ei brut. Alina Kabaeva este un talent, o adevărată campioană, născută pentru succes. A fost supranumită „cea mai flexibilă femeie” din Rusia. Calități fizice care au alimentat multe aluzii printre compatrioții săi.

Asumarea feminității prin apariții în revistele vremii

Alina Kabaeva își asuma feminitatea chiar și în paginile revistelor rusești și nu ezita să pozeze mai mult dezbrăcată, uneori într-o bluză transparentă și o fustă cu tăietură sugestivă sau învelită în blană. Alina își permitea să se joace cu imaginea ei ca sex-simbol, fără urmă de vulgaritate. Chiar a precizat de multe ori: „Vin din Tașkent. Sunt atentă la ceea ce arăt din corpul meu. Am făcut fotografii foarte frumoase, dar mi-am păstrat mereu hainele”.

Apropierea de Vladimir Putin

După cariera sportivă, tânăra din Tașkent a avut ambiții politice. În 2001, s-a alăturat lui Vladimir Putin ca membru al Consiliului Suprem al partidului său Rusia Unită. În 2007, a fost aleasă deputat la Duma de Stat, apoi vicepreședinte al Comisiei pentru Tineret. Multe roluri care par să o apropie de liderul rus și care alimentează ideea unei idile între cei doi protagoniști. Grupul rus de hip hop Sindikat a scris chiar și o melodie pentru ea, numită sobru „Alina”.

După ce a trăit aproape treizeci de ani cu Ludmila Aleksandrova, mama fiicelor sale mai mari, Maria născută în 1985, şi Katerina născută în 1986, Putin a divorţat în 2013, lăsând câmpul deschis poveştii sale cu Alina. Chiar dacă cele două părți nu își vor oficializa niciodată relația, fosta gimnastă locuiește acum în Elveția, într-un loc discret, unde președintele ar merge regulat.

Zvonurile spun chiar că îndrăgostiții s-ar fi căsătorit în secret și ar fi întemeiat o familie. Ziarul rus Moskovsky Korrespondent a vorbit deja, în 2008, despre despărțirea de fosta sa soție, afirmând că Putin era gata să se căsătorească cu fosta gimnastă.

Multe povești circulă despre numărul de copii pe care Kabaeva și Putin i-ar fi avut împreună. Doi, sau patru, cuplul ar fi avut gemeni, apoi alți doi copii, ultimul care s-ar fi născut în 2015. În același an, Putin a dispărut timp de o săptămână, alimentând zvonuri despre starea sa de sănătate. Șeful statului era bine, dar ar fi plecat în Elveția, să-și viziteze iubita.

Tânăra ar fi născut la Lugano, într-o clinică VIP, unde cuplul ar fi rezervat mai multe apartamente. Această informație a fost imediat respinsă de Kremlin și chiar de persoana în cauză. Cultul secretului este dus până la capăt pentru fostul membru al KGB, cel mai bun aparat al lui.