Home » Când, unde, cum » Anul în care au fost interzise desenele cu Mickey Mouse în România. Motivul nebănuit

Anul în care au fost interzise desenele cu Mickey Mouse în România. Motivul nebănuit

Alexandru Cazacu / 11.06.2021, 10:01
Anul în care au fost interzise desenele cu Mickey Mouse în România. Motivul nebănuit

Generații întregi s-au bucurat ani la rând de minunatele aventuri ale șoricelului Mickey, așteptând zilnic un nou episod din celebrul desen animat. Cu toate acestea, nu mulți știu că a existat o perioadă în care desenele cu Mickey Mouse au fost interzise în România. În ce an s-a întâmplat acest lucru și care a fost motivul, vă vom spune în următoarele rânduri.

Anul în care au fost interzise desenele cu Mickey Mouse în România

Celebrul producător american, Walt Disney este cel care a creat minunatul personaj de desene animate, Mickey Mouse. Celebrul șoricel a apărut pentru prima oară în mod oficial în ”Steamboat Willie” în anul 1928. În țara noastră, faimoasele desene animate au ajuns câțiva ani mai târziu.

Totul s-a întâmplat în anul 1935, în perioada dintre cele două războaie mondiale. La acea vreme, Guvernul României a interzis, prin lege, desenele animate cu Mickey Mouse. Ba chiar mai mult de atât, motivul dat de autorități a fost unul incredibil. Se pare că oficialii României din perioada respectivă erau de părere că faimosul șoricel era atât de urât încât îi speria pe copiii mici.

Desenele cu Mickey Mouse interzise în România

Așadar, după cum spuneam, Guvernul, care la acea vreme era condus de Gheorghe Tătărăscu, a desenele animate cu Mickey Mouse să nu mai fie difuzate la televizor, pentru ca cei mai mici dintre telespectatori să nu se sperie. Aceasta a rămas în istorie ca fiind una dintre cele mai neobișnuite legi date vreodată de Guvernul României.

Pe de altă parte, nici regimul comunist nu a fost mai îngăduitor cu Mickey Mouse, însă copiii născuți și crescuți în acea perioadă s-au putut bucura de desenele animate cu Ciocănitoarea Woody, care este tot o creație americană.

În 1935 desenele cu Mickey Mouse au fost interzise în România
În 1935 desenele cu Mickey Mouse au fost interzise în România

Lucruri mai puțin știute despre Mickey Mouse

  • Nu multă lume știe că Walt Disney însuși a fost vocea lui Mickey Mouse vreme de 18 ani. După această perioadă, rolul acesta i-a revenit lui Jim McDonald pentru încă 30 de ani.
  • De asemenea, unul dintre lucrurile neștiute despre faimosul șoricel este că, Mickey Mouse a fost primul personaj de desene animate care a primit o stea pe Hollywood Walk of Fame.
  • În anul 1929, Mickey Mouse a rostit primele sale cuvinte într-o animație. Scurt-metrajul animat se numea The Karnival Kid iar primele cuvinte ale șoricelului au fost ”Hot Dog”.
  • Producătorul seriei ”Mickey și Piloții de Curse”, Mark Seidenberg, a lucrat la un restaurant care servea hot dog din San Francisco.
  • Printre lucrurile mai puțin știute despre Mickey și Minnie Mouse se numără și faptul că numele întreg al iubitei lui Mickey este Minerva Mouse.
  • Garderoba lui Minnie Mouse include peste 200 de rochii, iar personajul în sine a fost muză pentru mai mulți designeri cunoscuți în toată lumea, inclusiv pentru Victoria Beckham.
  • De asemenea, Walt Disney a fost și vocea din spatele acestui personaj ani la rând.
  • În Al Doilea Război Mondial, angajații Disney au creat filmulețe educaționale pentru mai multe agenții de stat, inclusiv unul pentru Departamentul Trezoreriei, prin care cetățenii erau încurajați să-și plătească taxele la timp pentru a sprijini efortul de război.