Home » Film & Seriale » Desenele cu Donald Duck, interzise pentru că rățoiul nu purta pantaloni? Anul în care celebrul personaj a apărut pe ecrane

Desenele cu Donald Duck, interzise pentru că rățoiul nu purta pantaloni? Anul în care celebrul personaj a apărut pe ecrane

Manolică Anca / 09.06.2021, 13:31
Desenele cu Donald Duck, interzise pentru că rățoiul nu purta pantaloni? Anul în care celebrul personaj a apărut pe ecrane

Cine nu știe de Rățoiul Donald, unul dintre cele mai cunoscute personaje din desenele animate? Aventurile sale au ajuns pe toate continentele și, cu siguranță, toată lumea îl cunoaște. Totuși, să fie adevărat faptul că în anumite țări desenele cu Donald Duck au fost interzise pentru că rățoiul nu purta pantaloni?

Donald Duck împlinește 87 de ani

Donald Duck este un personaj de desene animate creat de Walt Disney în anul 1934. Donald este un rățoi alb cu cioc și picioare portocalii. De obicei, el poartă o cămașă de marinar, o beretă, precum și un papion roșu, însă nu și pantaloni. Singura dată când acesta poartă pantaloni este atunci când merge să înoate.

A debutat pe ecrane în „Silly Symphony, The Wise Little Hen”, ziua lansării filmului, 9 iunie, fiind în mod oficial considerată de compania Disney ca ziua de naștere a lui Donald. Și de atunci, farsele amuzante, personalitatea și temperamentul exploziv şi farmecul său, dar și limbajul parţial nedescifrabil, au captivat publicul de toate vârstele.

Donald Duck împlinește 87 de ani
Donald Duck împlinește 87 de ani

În cele mai multe desene, Donald vrea să se relaxeze în liniște, până când ceva apare și îi strică ziua. Temperamentul său îi cauzează destule suferințe, de cele mai multe ori ajungînd chiar să piardă competiții. Oricât s-ar lupta să își țină în frâu temperamentul și chiar dacă reușește, mereu revine la starea sa inițială la sfârșit.

Donald a fost numit oficial al treilea cel mai popular personaj din toate timpurile, prietenul său Mickey Mouse fiind pe locul întâi, iar pe locul al doilea Bugs Bunny de la Warner Bros. Însă, el a avut peste apariții în peste 200 de producţii cinematografice, mai multe decât orice alt personaj Disney.

Desenele cu Donald Duck, interzise pentru că rățoiul nu purta pantaloni?

De-a lungul timpului, personajul său nu a suferit modificări prea multe, dar a avut numeroase roluri, de la profesor la poliţist. Iar faptul că nu purta pantaloni a stârnit un zvon potrivit căruia, rățoiul Donald Duck ar fi fost interzis în Finlanda, în anul 1977. Se pare, însă, că acesta ar fi doar un mit.

În acel an, capitala Helsinki era în plină criză financiară. Fiindcă resursele monetare erau limitate, Markku Holopainen, un reprezentant al Partidului Liberal local, a propus, în cadrul unei ședințe a consiliului de afaceri pentru tineret, să fie întreruptă achiziționarea de benzi desenate Donald Duck, în ideea de a mai economisi bani.

Desenele cu Donald Duck, interzise pentru că rățoiul nu purta pantaloni?
Desenele cu Donald Duck, interzise pentru că rățoiul nu purta pantaloni?

Presa a folosit la acea vreme titluri exagerate, de genul „Donald, unde sunt pantalonii tăi?”, care au fost interpretate în fel și chip. Iar de aici, prea internațională a preluat în mod eronat informația, spunând că desenele au fost interzise din pricina faptului că personajul nu avea pantaloni.

În mod paradoxal, în România chiar a existat o lege ciudată. În anul 1935, Guvernul României de la acea vreme interzcea, prin lege, desenele animate cu Mickey Mouse deoarece parlamentarii considerau că personajul era urât și îi speria pe cei mici.