Home » Film & Seriale » De ce a interzis Disney desenele Dumbo, Pisicile aristocrate și Peter Pan

De ce a interzis Disney desenele Dumbo, Pisicile aristocrate și Peter Pan

Stan Nicu / 27.01.2021, 17:15

S-a aflat de ce a interzis Disney desenele Dumbo, Pisicile aristocrate și Peter Pan. Motivul este unul uluitor și poate fi aflat din rândurile de mai jos.

Disney a interzis mai multe filme de desene animate. Ce legi încalcă Dumbo, Pisicile aristocrate și Peter Pan

De ce a interzis Disney desenele Dumbo, Pisicile aristocrate și Peter Pan. Desenele animate enumerate nu vor mai putea fi văzute văzute oriune, dintr-un motiv uluitor.

Compania Walt Disney, care deține platforma de streaming video Disney+,  a blocat accesul copiilor sub 7 ani să mai vizioneze celebrele producții de animaţie „Pisicile aristocrate”, „Dumbo” și „Peter Pan”, din cauza unor scene considerate a conţine stereotipuri ori prejudecăţi rasiale, scrie Sky News.

Desenele animate au fost mutate la secțiunea adult

Cele trei desene animate nu se mai regăsesc în secţiunea „Copii” a platformei, însă pot fi accesate de pe un cont de adult, însoţite de un avertisment referitor la „descrieri negative„, a precizat compania Disney.

Acest program include descrieri negative și/ sau tratament necorespunzător aplicat unor persoane sau obiceiuri. Aceste stereotipuri erau greșite atunci și sunt greșite și acum. În loc să înlăturăm acest conţinut, vrem să recunoaștem că el are un impact nociv, să învățăm din acest lucru și să lansăm o dezbatere pentru a crea împreună un viitor mai tolerant„, a mai transmis compania Disney.

Ce probleme are Pisicile artistocrate

Astfel, despre „Pisicile Aristocrate” se spune că ar prezenta „în mod rasist” personajele asiatice, pentru că la un moment dat, în filmul animat, apare o pisică cu „chipul galben„, care cântă la pian cu bețișoare de mâncat chinezești.

Pisica este o caricatură rasistă a persoanelor asiatice care afişează trăsături stereotipe exagerate, de genul ochilor oblici şi dantura proeminentă.

Pisica cu față galbenă, un personaj rasist din Pisicile Aristocrate

Pisica are un foarte strident accent englezesc şi o voce care aparţine unui actor alb, în timp ce cântă la pian cu beţişoare chinezeşti„, spun cei de la Disney, care adaugă că versurile batjocoresc limba chineză, precum şi tradiţii din Hog Kong și Shanghai.

De asemenea, într-o secvență filmul Dumbo acesta întâlneşte un grup de ciori pe al cărui lider îl cheamă Jim Crow, un stereotip rasial care reprezintă numele generic al afroamericanului lipsit de inteligenţă. În plus, acesta cântă şi dansează.

Jim Crow este personajul rasist din Dumbo

Jim Crow este numele generic al afroamericanului lipsit de inteligenţă care cântă şi dansează. Temă care a fost preluată în spectacolele în care un alb îşi vopsea faţa şi mâinile pentru a imita un negru.

Nu în ultimul rând, în filmul de animaţie Peter Pan, amerindienii sunt şi ei portretizaţi într-o manieră stereotipă.

Amerindienii sunt numiți piei-roșii în filmul de desene animate Peter Pan

Aceasta nu reflectă nici diversitatea şi nu reprezintă nici tradiţiile culturale autentice ale acestei populaţii, mai arată Disney. În plus, personajele din filmul animat vorbesc o limbă neinteligibilă.

Filmul îi prezintă pe amerindieni vorbind o limbă neinteligibilă. În plus, aceştia sunt deseori numiţi drept piei-roşii, un termen jignitor”, mai argumentează compania Walt Disney decizia de a muta cele trei filme animate de la secțiunea platformei proprii destinate copiilor la cea a adulților.