Home » Când, unde, cum » Arhipelagul unde s-au născut zeii greci. Este considerat un loc sacru. Cum arată acum Casa titanilor

Arhipelagul unde s-au născut zeii greci. Este considerat un loc sacru. Cum arată acum Casa titanilor

Manolică Anca / 14.05.2022, 14:09
Arhipelagul unde s-au născut zeii greci. Este considerat un loc sacru. Cum arată acum Casa titanilor

În timp ce mulți sceptici consideră mitologia ca fiind falsă, există o mulțime de locuri care sunt la fel de reale ca legendele însele. Acestea sunt locuri pe care le poți vizita, reușind să îți faci o idee de ansamblu asupra unei lumi în care mari eroi și zei puternici cutreierau pământul. Haide totuși să vedem unde s-au născut acești zei.

Unde s-au născut zeii greci

Mykonos, Delos, Naxos, Paros, Amorgos și Santorini, sunt principalele insule ale arhipelagului Cicladelor, martor al nașterii unei perechi de gemeni, copii ai unei iubiri secrete a lui Zeus. Numele vine din grecescul „kyklades”, care semnifică cerc, roată, și se referă la forma circulară a arhipelagului, care înconjoară, parca pentru a proteja, insula sacră Delos.

Grecii aveau o legătură specială cu Cicladele, dar îndeosebi cu Delos, dintre toate cele 220 de insule care alcătuiesc arhipelagul. Insula este centrul spiritual al lumii antice grecești și locul nașterii zeiței Artemis și a zeului Apollo. Mitologia spune că Zeus a ascuns-o aici pe Leto, mama unicilor săi gemeni, Apollo și Artemis.

În prezent, arhipelagul este o sursă de mare interes turistic pentru oamenii din întreaga lume. Mai ales pentru că este principala atracție în excursiile către „insulele grecești”.

Insulele Ciclade
Insulele Ciclade

Casa titanilor și a zeilor

Bine adăpostit în Marea Egee, teritoriul a devenit devină unul dintre cele mai sacre spații din întreaga lume elenă. Conform mitologiei grecești, insula Delos a apărut din tridentul lui Poseidon, zeul mărilor.

Vreme de secole, a înflorit pe marea în derivă, fiind leagănul titanilor, al nimfelor și al copiilor născuți din ființe divine. Pentru că era un loc izolat, Zeus și-a ascuns acolo iubita, pentru a evita gelozia Herei.

Insula Delos
Insula Delos

Iar pentru că zeul fulgerului a văzut că insula plutește fără rost, a legat-o cu lanțuri puternice de fundul mării, pentru ca ea să rămână fixată într-un singur spațiu. Nu după mult timp, Leto a dat naștere gemenilor divini, iar micuța insulă stâncoasă a fost declarată „cea mai sacră dintre toate insulele” de Callimachus în secolul al III-lea î.Hr. în toată Grecia Antică.

Cei care vizitau Delos, căutau să se roage la Apollo, zeul armoniei, al frumuseții, al intelectului și al muzicii. Numeroase temple au fost construite acolo în onoarea lor, iar ruinele templului rămân până astăzi în picioare, vestigii ale gloriei trecute.

Astăzi, insula își păstrează măreția senină doar pentru ea, deoarece nimeni nu are voie să rămână peste noapte pe insulă, cu excepția îngrijitorilor și a arheologilor care continuă să îi descopere secretele antice. Cei care doresc să exploreze insula și să aducă un omagiu istoriei sale magnifice au voie să facă acest lucru, dar numai în cadrul unor excursii de o zi.

Insula grecească a zeilor este legată cu feribotul de insula Mykonos, călătoria durând doar 45 de minute.