Home » Când, unde, cum » TOP 9 curiozități neștiute despre Grecia Antică

TOP 9 curiozități neștiute despre Grecia Antică

Cojocaru Cristian / 08.11.2021, 11:16
TOP 9 curiozități neștiute despre Grecia Antică

În multe scrieri apar date importante despre Grecia Antică și cu toate acestea, încă ies la suprafață diferite curiozități ale epocii despre eleni. Află lucruri mai puțin știute despre Grecia de acum câteva mii de ani în urmă.

Curiozități despre Grecia Antică pe care probabil nu le știai

Dezvoltarea culturală, socială, spirituală și politică actuală a primit o mare influență din partea Greciei Antice. Elenii sunt cei care au venit cu cele mai înalte forme de organizare politică și tot ei sunt cei care au dat startul Jocurilor Olimpice. Află lucruri neștiute despre vechiul tărâm elen.

Primele civilizații grecești se formau în urmă cu 4.000 de ani. Imperiul antic grec s-a răspândit de-a lungul Europei, iar cu 800 de ani î.Hr. elenii au început să dividă orașele, având propriile seturi de legi, tradiții dar și conducători.

Superstițiile nu lipseau în cadrul vechilor popoare elene. O parte dintre aceștia credeau superstițiile legate de alimente, astfel că nu consumau fasole pe motiv că în aceste boabe se află sufletele celor morți.

În ceea ce privește trecutul lor, grecii au creat nenumărate povești ale căror personaje principale erau zeitățile. Pe lângă zei, monștrii mitologici precum Cerberus, un câine cu trei capete care păzeaz porțile către lumea celor răi, Medusa – cea care dintr-o simplă privire transforma oamenii în piatră dar și Ciclopul cu un singur ochi în mijlocul frunții erau persoaneje care apar în mitologia greacă.

În interiorul templelor, grecii construiau statui ale acestor zei. În cinstea zeiței Athena, cea care este și protectoarea orașului Atena a fost construit templul Partheon, fiind cel mai cunoscut din lume.

curiozități grecia antică
Athena era zeița protectoara a Atenei

Teatrul a fost inventat de către grecii antici

Pe baza faimoasei legende, grecii au fost capabili să cucerească Troia cu ajutorul unui cal din lemn, denumit și Calul Troian. Gol la interior, soldații au umplu calul, iar în momentul în care troienii se bucurau că războiul a luat sfârșit, au dus calul în interiorul cetății. Astfel, aflați după zidurile cetății, soldații au atacat cetatea și au cucerit Troia.

Știai că grecii antici au inventat teatrul? Acestora le plăcea să urmărească piese de teatru, iar majoritatea orașelor aveau un teatru, iar unele destul de mari pentru a găzdui 15.000 de oameni! Numai bărbații și băieții aveau voie să fie actori și purtau măști, care arătau publicului dacă personajul lor era fericit sau trist. Unele dintre măști aveau două fețe, astfel încât actorul le-ar putea întoarce pentru a schimba starea de spirit pentru fiecare scenă.

Grecii erau cei care organizau festivaluri în onoarea zeilor. Așa au luat naștere și Jocurile Olimpice, fiind o sărbătoarea în cinstea lui Zeus. Acestea au avut loc în orașul Olympia în anul 776 î.Hr., jocuri care au loc și în zilele noastre.

Pentru ca Jocurile Olimpice să poată avea loc, înaintea acestora se semnau armistiții între orașele-stată care, de cele mai multe ori se aflau în conflict. Armistițiul era cel care garanta desfășurarea competiției în siguranță.

Evenimentele de la Jocurile Olimpice din Grecia au inclus lupte, box, sărituri în lungime, suliță, discuri și curse de care. Dar cei care participau la evenimentul de lupte trebuiau să fie cei mai duri, deoarece nu existau aproape nicio regulă și trebuiau să concureze goi.