Home » Când, unde, cum » Asasinarea lui Abraham Lincoln. Cine l-a împușcat pe președintele american și de ce

Asasinarea lui Abraham Lincoln. Cine l-a împușcat pe președintele american și de ce

Alexandru Cazacu / 14.04.2022, 14:04
Asasinarea lui Abraham Lincoln. Cine l-a împușcat pe președintele american și de ce

Cu siguranță, toată lumea a auzit de Abraham Lincoln, cel de-al 17-lea președinte al Statelor Unite. Acesta a fost asasinat prin împușcare în timpul unei piese de teatru. Haideți să vedem cine l-a împușcat pe președintele american și ce motivație a avut criminalul. Iată câteva detalii interesante cu privire la asasinarea lui Abraham Lincoln.

Asasinarea lui Abraham Lincoln. Cine l-a împușcat de președintele american

În primăvara lui 1865, pe 14 aprilie, președintele Lincoln a mers să vadă o piesă de teatru, ce se juca la Teatrul Ford din capitala Statelor Unite. Din nefericire, acea zi a fost ultima pentru Abraham Lincoln, deoarece în timp ce urmărea piesa, președintele american a fost împușcat în cap.

Cel care l-a împușcat a fost un celebru actor de teatru al vremii, John Wilkes Booth. Evenimentul a avut loc spre sfârșitul Războiului Civil, iar asasinatul lui Lincoln făcea parte dintr-o conspirație de amploare. Așadar, în seara zilei de 14 aprilie 1865, Booth s-a a reușit să ajungă în loja lui Lincoln și l-a împușcat în ceafă cu un revolver de calibrul 44.

John Wilkes Booth voia să revitalizeze cauza confederată prin eliminarea celor mai importanți trei oficiali ai guvernului Statelor Unite. Conspiratorii Lewis Powell⁠ și David Herold⁠ trebuiau să îl omoare pe secretarul de stat William H. Seward, iar George Atzerodt și-a pe vicepreședintele SUA de la acea vreme, Andrew Johnson. Cu toate acestea, doar Lincoln a sfârșit prin împușcare. În schimb, William H. Seward a fost rănit, iar cel ce trebuia să-l ucidă pe Johnson și-a pierdut curajul.

Asasinarea lui Abraham Lincoln
Asasinarea lui Abraham Lincoln. Cine l-a împușcat pe președintele american

Există mai multe teorii cu privire la motivațiile lui criminalului. Se pare că, într-o scrisoare trimisă mamei sale, John Wilkes Booth scria despre dorința lui de a răzbuna Sudul. De asemenea, cu doar câteva zile înainte de asasinat, el a participat la un discurs a lui Lincoln⁠, în care promova dreptul de vot pentru persoanele de culoare. Atunci, Booth ar fi spus că „asta înseamnă cetățenie pentru negrotei… Acesta este ultimul discurs pe care o să-l mai țină vreodată.”

Booth a sfârșit împușcat

Asasinul președintelui Lincoln a sărit de la balconul lojei prezidențiale și și-a rupt piciorul. Se spune că el a strigat atunci „Sic semper tyrannis!”, adică „asta li se va întâmpla întotdeauna tiranilor”. După ce Booth a fugit, Abraham Lincoln a fost dus la o casă din apropiere, unde și-a dat duhul a doua zi în jurul orei 7:00.

După 12 zile de la asasinarea lui Abraham Lincoln, John Wilkes Booth a fost găsit și ucis de soldații Uniunii. De asemenea, au fost găsiți și uciși și alți patru conspiratori. Cel de-al 17-lea președinte american a fost ucis la doar cinci zile de la predarea generalului confederat Robert E. Lee.

Unde erau Serviciile Secrete și garda de corp a președintelui la momentul asasinatului

În mod ironic, cei din Serviciul Secret nu erau încă mobilizați, deoarece președintele Lincoln semnase decretul de înființare a Serviciului abia cu o seară înainte de nefericitul eveniment.

În ceea ce îl privește pe John Parker, noua garda de corp a președintelui, acesta a devenit faimos nu pentru serviciile aduse lui Lincoln, ci pentru faptul că, în pauza dintre acte, a mers la cârciuma de lângă teatru să bea un pahar. Se pare că nu s-a mai întors, iar astfel președintele a rămas vulnerabil.

Anterior, Booth îl mai amenințase de câteva ori pe Abraham Lincoln. Mai exact, cu doi ani înainte de asasinat, Lincoln și soția sa erau de față la o piesă de teatru în care juca John Wilkes Booth. Actorul a folosit în piesă replici pentru a-i adresa insulte președintelui. Ba chiar la a treia insultă, Booth a arătat către Lincoln, lucru pe care fostul președinte al SUA l-a pomenit ulterior. Așa că putem spune că acest a fost un preludiu al tragediei ce urma să aibă loc.