Home » Când, unde, cum » Decretul anti-avort al lui Ceaușescu. Ce a urmărit de fapt dictatorul. Planul nebănuit

Decretul anti-avort al lui Ceaușescu. Ce a urmărit de fapt dictatorul. Planul nebănuit

Manolică Anca / 01.10.2021, 15:29

Decretul anti-avort al lui Ceaușescu care a pus bazele generației „decrețeilor” în regim a fost unul dintre cele mai mari experimente sociale din istoria omenirii. Cât timp a fost în vigoare, s-au născut peste două milioane de copii nedoriţi, și peste 10.000 de femei au murit în urma avorturilor ilegale. Iată ce a urmărit de fapt dictatorul.

La 1 octombrie 1966, Ceaușescu decreta interzicerea avorturilor

Decretul 770 din 1966, numit și decretul anti-avort al lui Ceaușescu, este una din primele trei legi comuniste care au fost eliminate pe 25 decembrie 1989 de noua putere instalată la Bucureşti. Un proiect care a luat naștere din dorința arzătoare a Tovarășului de a răzbuna sutele de ani în care țara a fost la „cheremul” marilor imperii.

Astfel, în octombrie avea să înceapă povestea decreţeilor, unul dintre cele mai mari experimente sociale din istoria omenirii. Un proiect gigantic care avea să dureze 23 de ani. Un proiect care a dat naștere a peste două milioane de copii nedoriţi și a dus la decesul a peste 10.000 de femei în urma avorturilor ilegale. Era proiectul prin care se interziceau avorturile și pornea un război tăcut între femei şi Ceauşescu.

Maternitatea a devenit o problemă de stat

Decretul anti-avort al lui Ceaușescu semnat în anul 1966 le interzicea femeilor să mai apeleze la chiuretaj. Excepție erau doar femeile de peste 40 de ani sau cele care aveau patru copii în întreţinere. Decretul 770 a fost certificatul de naştere al Omului Nou. Acesta avea să devină subiectul favorit al propagandei. Cum oamenii nu păreau să facă faţă aşteptărilor erei Ceauşescu, copiii care aveau să vină pe lume aveau să ajute România să îşi ocupe locul meritat în lume.

Astfel, peste noapte au răsărit mii de grădiniţe şi şcoli, s-au implementat programe speciale pentru copiii supradotaţi, sistemul de învăţământ devenind unul dintre cele mai avansate din lume. Toţi copiii erau obligaţi să practice sport şi să participe la competiţii de masă. Aceștia trebuiau să crească în acelaşi ritm alert ca industria, pentru a-și putea înlocui cât mai repede părinții. Iar modelul tinerei generaţii avea să fie Nadia Comăneci, multipla campioană olimpică la gimnastică.

Decretul anti-avort al lui Ceaușescu a dus la o creștere exponențială a numărului de nou-născuți
Decretul anti-avort al lui Ceaușescu a dus la o creștere exponențială a numărului de nou-născuți

Decretul anti-avort al lui Ceaușescu. Femeile din România nu mai aveau nicio şansă de scăpare

Odată cu interzicerea avorturilor, Ceauşescu a spus stop şi tuturor mijloacelor de contracepţie. Astfel, româncele nu mai aveau nicio şansă de scăpare, fiind forțate să devină mame. „Neoficial, contracepţia era practic interzisă. Nu exista nicio lege împotriva contracepţiei, dar devenise un subiect tabu.”, a povestit un doctor ginecolog din Brașov.

În anii ’70, Delia Budeanu era prezentatoarea singurului post de televiziune din România, fiind mai populară decât însăși Tovarășa Elena. În lipsa prezervativelor şi a pilulelor contraceptive, chiar şi ea s-a văzut nevoită să îşi provoace un avort, folosind unele metode care nu aveau nicio legătură cu medicina. Și milioane de femei din România făceau la fel.

Cele care nu ajungeau la un aşa-numit avort spontan se vedeau nevoită să apeleze la întreruperile de sarcină ilegale, făcute, pe ascuns, pentru bani, de către medici, dar mai ales de către persoane amatoare, fără veo pregătire în domeniu.

Efectele negative au fost ascunse de regim

Decretul anti-avort al lui Ceaușescu a adus niște statistici înspăimântătoare. Femeile nu doreau să devină mașinile de făcut copii ale regimului, astfel că s-a dezvoltat o întreagă industrie a avorturilor clandestine. Numărul decesele din cauza complicaţiilor acestor avorturi l-a depășit pe cel al deţinuţilor politici decedaţi în epoca „luptei de clasă”. Pentru perioada 1966-1989 au fost declarate 9.452 de femei decedate. Cu siguranță cifra reală a fost una și mai cumplită!

Pentru că, din rațiuni înalte de stat, autorităţile au ținut ascunse efectele negative cauzate de introducerea acestui decret. Într-o societate despre care se spunea că era liberală după standardele comuniste, nimeni nu scotea o vorbă despre zecile de femei care mureau zilnic din cauza avorturilor ilegale. În spatele uşilor închise se petrecereau adevărate drame. De cele mai multe ori, cauzele deceselor erau consemnate în registrele medicale ca „blocaj renal” sau „septicemie”.

În acea perioadă, s-a dezvoltat o întreagă industrie a avorturilor clandestine
În acea perioadă, s-a dezvoltat o întreagă industrie a avorturilor clandestine

În numai doi ani, Ceaușescu a reușit dublarea natalității. Așa a luat naștere generația „decrețeilor”

În 1969, la circa doi ani după interzicerea avorturilor, natalitatea ajusese să se dubleze să se „producă” primul milion de copii peste sporul natural al populaţiei. Româncele din fabrici şi uzine erau obligate la examene ginecologice periodice, pentru a se descoperi gravidele. În acest fel, elementul cel mai intim al vieţii umane, sexualitatea, a fost aprig supus controlului de partid.

După 1973, reticența femeilor de a aduce pe lume copii nedoriţi devenise o amenințare mare pentru planul autorităţilor de la Bucureşti. Pentru prima dată de la interzicerea avorturilor, rata natalităţii începuse să scadă. Cum natalitatea era în pericol, Ceauşescu a dat ordin Miliţiei şi Procuraturii să ocupe poziţie în spitale.

Totul era atent supravegheat de autorități, chiar şi operaţiile de urgenţă fiind făcute numai după ce era obținută aprobarea miliţianului sau a procurorului din spital. De multe ori, ei intrau chiar în sala de operaţii pentru a verifica dacă medicul poate interveni sau nu.