Home » Sănătate » Diferența dintre sarcina la 20 de ani și sarcina la 30 de ani. Ce spune medicul ginecolog

Diferența dintre sarcina la 20 de ani și sarcina la 30 de ani. Ce spune medicul ginecolog

Violeta Badea / 09.03.2021, 13:57
Diferența dintre sarcina la 20 de ani și sarcina la 30 de ani. Ce spune medicul ginecolog

Diferența dintre sarcina la 20 de ani și sarcina la 30 de ani. Orice femeie visează să devină mamă mai devreme sau mai târziu. Se spune că această experiență este cea mai grea, dar și cea mai frumoasă din lume. Un copil îți schimbă viața complet, îți aduce o bucurie imensă, dar și o mare responsabilitate. Tocmai de aceea multe femei amână cât mai mult momentul de a deveni pentru prima oara mame. În continuare veți afla care sunt diferențele între a rămâne însarcinată la 20 de ani față de vârsta de 30 și ce avertizează medicii.

Diferența dintre sarcina la 20 de ani și sarcina la 30 de ani

În zilele noastre, femeile amână momentul de a deveni mame până la vârste înaintate, după 30 de ani sau chiar mai mult. Motivele principale țin de carieră, lipsa unei situații financiare stabile sau lipsa pregătirii emoționale. Cele mai multe statistici care s-au făcut demonstrează acest lucru, însă medicii atrag atenția. Conform cercetărilor, după o anumită vârstă, șansele de a rămâne însărcinată scad simțitor.

De asemenea, o sarcină la 20 de ani este cu totul diferită față de una la 30 de ani, ba mai mult, specialiștii spun că fertilitatea femeilor atinge punctul maxim la vârsta de 20 de ani. Pe măsură ce anii trec, ovarele îmbătrânesc, iar calitatea ovulelor nu mai este aceeași. De asemenea, apar riscurile de complicații, iar cel mai des întâlnit este avortul spontan.

„Sarcina este adesea mai ușoară din punct de vedere fizic pentru femeile de 20 de ani, deoarece există un risc mai mic de complicații de sănătate, cum ar fi hipertensiunea arterială și diabetul. De asemenea, este mai puțin probabil să ai probleme ginecologice, cum ar fi fibromul uterin, care adesea devine mai problematic în timp.”, a declarat dr. Silviu Iștoc, șef de secție obstetrică-ginecologie în cadrul Medicover Hospital.

Dupa varsta de 30 de ani, fertilitatea incepe sa scada si sansele de a ramane insarcinata se reduc drastic
Dupa varsta de 30 de ani, fertilitatea incepe sa scada si sansele de a ramane insarcinata se reduc drastic

Fertilitatea începe să scadă la vârsta de 30 de ani

Femeile care pun cariera pe primul loc aleg să devină mame la vârsta de 30 de ani sau chiar mai târziu. Din punct de vedere al maturității, aceasta este vârsta ideală de a da naștere unui copil. Din punct de vedere al factorilor biologici, fertilitatea începe să scadă. Acest lucru nu are loc brusc, ci se întâmplă treptat. Punctul critic este atins la vârsta de 38 de ani, deoarece ovulele femeii îmbătrânesc și sunt mult mai greu de fertilizat. Iată ce riscuri pot apărea:

  • Avort spontan sau pierderea timpurie a sarcinii;
  • Defecte congenitale;
  • Nașterea prematură;
  • Bebeluși cu greutate redusă la naștere;
  • Diabet zaharat gestational;
  • Hipertensiune arterială indusă de sarcină;
  • Risc ridicat de sarcină ectopică.

Medicii au și vești bune pentru femeile care au amânat acest moment. Specialiștii spun că un stil de viață sănătos va crește șansele pentru ca femeia sa rămână gravidă și să aibă o sarcină sănătoasă, la 30 de ani. Astfel, dacă o femeie cu o vârstă peste 33 de ani nu a rămas însarcinată după șase luni de raporturi sexuale neprotejate, ea va trebui ia în considerare evaluarea medicală.