Home » Sănătate » Ce se petrece în corpul tău, în primele 6 săptămâni după naștere. Transformările prin care trece o proaspătă mamă

Ce se petrece în corpul tău, în primele 6 săptămâni după naștere. Transformările prin care trece o proaspătă mamă

Toader Mihai / 19.02.2021, 11:09
Ce se petrece în corpul tău, în primele 6 săptămâni după naștere. Transformările prin care trece o proaspătă mamă

Perioada imediat următoare aducerii pe lume a bebelușului tău vine cu provocări la fel de mari ca în timpul sarcinii. Transformările sunt perfect normale, organismul trecând printr-un proces de adaptare la o nouă etapă din viața ta, cea de proaspătă mămică. Dacă te afli la primul copil, cu atât mai mult ar trebui să știi ce se petrece în corpul tău, în primele 6 săptămâni după naștere. Astfel, vei evita să ai motive de îngrijorare în perioada de recuperare postpartum.

Ce se petrece în corpul tău, în primele 6 săptămâni după naștere

Încă de la aflarea veștii că ești însărcinată, simți că parcă ceva se schimbă în corpul tău. Urmează nouă luni în care treci prin multe transformări, perfect normale pentru o viitoare mămică. Corpul unei femei este capabil de lucruri absolut minunate, totul culminând cu nașterea bebelușului. După naștere, întreaga fiziologie încearcă să revină la stadiul în care se afla înainte de sarcină, fiind, desigur, o un proces lung și dificil, care nu se produce peste noapte.

Silviu Iștoc, șef de secție obstetrică-ginecologie în cadrul Medicover Hospital, vorbește punctual despre ce se întâmplă în corpul tău, în primele 6 săptămâni după naștere. Hai să descoperim împreună.

Dr. Silviu Iștoc, șef de secție obstetrică-ginecologie
Dr. Silviu Iștoc, șef de secție obstetrică-ginecologie

1. Prima săptămână

După cum era de așteptat, prima săptămână este cea mai dificilă. Atât din punct de vedere al acomodării cu noua viață, cu bebelușul, cât și din punct de vedere al recuperării. Astfel, te poți aștepta să ai sângerări puternice, inclusiv poți elimina cheaguri de sânge. Acest lucru este valabil atât în cazul nașterilor naturale, cât și în cazul operației de cezariană. Secreția vaginală, numită lohii, nu conține doar sânge, ci și membrana mucoasă care a căptușit uterul în timpul sarcinii. Este recomandat ca, vreme de câteva săptămâni, să folosești absorbante. Evită tampoanele interne pentru că pot provoca infecții.

„Prima săptămână postpartum este cea mai intensă din punct de vedere al acomodării și al recuperării. Tocmai ai trecut prin experiența nașterii, ai grijă de un nou-născut și este posibil să fi trecut prin câteva complicații precum rupturi vaginale sau de perineu. Vaginul și întreaga zonă pelvină sunt dureroase, umflate și eventual, într-o stare nu prea bună. Resimți o tensiune și la nivelul sânilor care poate fi deseori incomodă. Mai mult decât atât, dacă nașterea a fost efectuată prin cezariană, acum trebuie să te recuperezi după o intervenție chirurgicală. Toate organele se reașează, nivelul hormonilor se schimbă rapid, iar corpul se pregătește (și învață) să alăpteze” spune dr. Silviu Iștoc.

2. Săptămâna a doua

Începi să te simți mult mai bine, dar perioada de recuperare nu este gata. Încă este posibil să te mai confrunți cu sângerări vaginale, dar nu atât de intense. Este perfect normal ca sângerarea să dureze, dar să înceapă să se reducă în această a doua săptămână. De asemenea, vei vedea că o parte din secreția vaginală este de culoare roz-maroniu sau de culoare gălbuie, lucru perfect normal. Vei înceta să mai ai dureri acute sau usturime, însă o durere moderată tot va fi prezentă. „Dacă ai trecut prin intervenția denumită epiziotomie, este posibil să resimți o mâncărime pe măsură ce pielea se vindecă”

3. Săptămânile 3 – 6

Începi să de simți din ce în ce mai bine în privința transformărilor corpului, dar probabil simți epuizare din cauza grijii asupra nou-născutului. Nu uita că încă ești în perioada de recuperare, așa că ai grijă să nu faci prea multe activități extenuante. Sângerarea postpartum ar trebui să fie spre sfârșite în această fază. În cazul în care vezi că sângerezi puternic, mergi de urgență la medicul specialist. Odihnește-te suficient și nu evită să depui prea mult efort fizic, astfel încât sângerarea să dispară, iar recuperarea să fie mai rapidă.

Ce se petrece în corpul tău, în primele 6 săptămâni după naștere
Ce se petrece în corpul tău, în primele 6 săptămâni după naștere

De asemenea, durerea din zona vaginală ar trebui să dispară. Cu toate acestea, probabil că încă nu te vei simți suficient de bine pentru activitatea sexuală. Cicatricea de la operația cezariană poate fi sensibilă sau chiar amorțită, lucru perfect normal, deoarece incizia taie nervii din jurul zonei, fiind nevoie de mai mult timp pentru recuperare (niciodată nu se vor reconecta complet). Burta se retrage și ea treptat, dar nu îți face griji, uterul se micșorează ușor dar sigur spre dimensiunea normală.

Este important de menționat că fiecare femeie experimentează nașterea și perioada postpartum într-un ritm propriu. Ascultă-ți corpul, ai grijă de el și dacă simți că ceva este în neregulă, adresează-te cu încredere medicului! Multă sănătate și creștere ușoară!