Home » Life & Style » Mituri populare despre sarcină – ce se spune la țară despre ce trebuie și ce nu trebuie să facă o gravidă

Mituri populare despre sarcină – ce se spune la țară despre ce trebuie și ce nu trebuie să facă o gravidă

Ileana Mladinoiu / 14.02.2021, 13:39
Mituri populare despre sarcină – ce se spune la țară despre ce trebuie și ce nu trebuie să facă o gravidă

Sarcina este un fenomen normal, fiziologic, de aceea trebuie să fie o convingere a fiecărei femei. În general, cele două organisme, adică al mamei și al copilului încă nenăscut (al fătului) se armonizează perfect și totul decurge fără incidente.

Orice tulburare a acestui echilibru poate duce la modificarea patologică a funcțiilor organismului mamei asociată cu suferința fătului, motiv pentru care evoluția sarcinii va fi supravegheată lunar, apoi săptămânal până la naștere.

Văzută ca un moment important în viața unui cuplu, sarcina ridică numeroase întrebări ale căror răspunsuri sunt căutate de către femeile gravide prin orice mijloace. Mai întâi primesc informații de la semenele lor care au născut, de la propriile mame, bunici, după care mai dau căutări pe internet.

Vor să afle dacă bebelușul este băiat sau fată, care sunt riscurile sarcinii dificile, cum se pregătesc pentru naștere, dacă au voie să ia medicamente când se îmbolnăvesc, dacă pot face sport, ce alimentație este indicată, ce fac în caz de grețuri și vomă etc.

De multe ori, mămicele însărcinate, primesc informații confuze ce se transformă în mituri, subiect supus atenției celor interesați.

Mituri populare despre sarcină – ce se spune la țară despre ce trebuie și ce nu trebuie să facă o gravidă

Redăm cu ajutorul site-ului totuldespremame.ro o listă cu câteva mituri despre ce trebuie și ce nu trebuie să facă o gravidă, căreia îi vom adăuga altele, astfel încât să aibă un ghid după care să se conducă pentru a nu mai crede în orice fel de superstiție.

Precizăm că toate sunt desființate de renumiți medici ginecologi, cum ar fi Daniela Dehelean din Timișoara.

1. Naști mai ușor dacă ai șolduri generoase

La țară este folosită expresia “lată în șăle”. “Distanța dintre oasele iliace nu are nimic de-a face cu mărimea canalului de naștere. Ceea ce contează de fapt este forma și mărimea porțiunii cunoscute sub numele de intrarea în pelvis, iar aceasta poate să fie de mărime asemănătoare chiar dacă femeia este mai slabă sau mai corpolentă”, explică Daniela Dehelean.

2.Forma burții are legătură cu sexul sau dimensiunea fătului

Înainte, când nu exista ecografia, circula vorba că o burtă țuguiată situată mai sus este semnul nașterii unui băiat, iar rotunjimea acesteia al unei fetițe. Femeile de la țară se bazau pe un caz din sute de cazuri în care se nimera să fie așa. Fiecare sarcină este unică, lucru confirmat de orice obstretician, iar sexul și dimensiunea fătului nu are legătură cu forma burții unei gravide.

3.În timpul sarcinii femeile au pofte ciudate

Mulți cercetători cred ca poftele pot indica un deficit nutrițional temporar în dieta unei gravide. Alții susțin că în spatele acestor mici probleme ale sarcinii stau schimbările hormonale care pot modifica simțurile unei femei. Pofta de murături ar putea indica un nivel scăzut de sodiu în sânge, cea de ciocolată deficiență de vitamina B, de carne roșie nevoia de proteine, iar de fructe, nevoia de vitamina C.

Mituri populare despre sarcină
Mituri populare despre sarcină

Explicațiile merg mai departe și sunt legate de nevoile emoționale ale gravidelor. Unele dintre ele poftesc la măncăruri din vremea copilăriei, altele pe fond religios sau de stres.

4.Medicamentele în timpul sarcinii sunt contraindicate

Foarte multe femei sunt nevoite să ia medicamente în timpul sarcinii, așa că nu trebuie să vă faceți griji mari legate de acest aspect. Statisticile arată ca aproximativ 50% din gravide vor lua în timpul sarcinii cel puțin un medicament, pentru că în caz de diabet sau hipertensiune nu pot întrerupe tratamentul. Important este ca orice medicament luat  să fie recomandat de specialist, chiar și pentru o gripă banală.

5.Ecografiile repetate pot afecta bebelușul

Dovezi științifice care să demonstreze că efectuarea de ecografii dese poate dăuna mamei sau bebelușului nu există. Ce se știe este că procedura nu presupune folosirea de radiații, ci unde de sunet de înaltă frecvență a căror intensitate este foarte redusă.

6.Fără pisică în casă

Nu este nevoie să găsiți o familie pentru a adopta feline preferată. Cu siguranță ar trebui să fiți atente la orice lucru legat de igienă. Faceți totul cu mănuși sau cedați sarcina unui alt membru din familie, păstrând pisica în confortul propriei case.

7.Fumatul este interzis?

În caz că femeia nu renunţă complet la fumat, consumând mai puţine ţigări în timpul sarcinii, este un lucru bun. Fals!

“În realitate nu există niciun nivel sigur în ceea ce priveşte numărul de ţigări fumate. Chiar dacă femeia consumă doar câteva ţigări pe zi, produsele chimice (nocive) din ţigări vor ajunge la făt şi îi pot pune în pericol sănătatea. Fumatul este interzis în sarcină!”, potrivit obstreticianului Daniela Dehelean.

Mituri populare despre sarcină
Mituri populare despre sarcină

Alte mituri demontate de specialiști:

Relațiile sexuale sunt interzise. Cercetările medicale au arătat că în primul trimestru de sarcină libidoul majorităţii femeilor este accentuat, cauza fiind modificările hormonale. Sexul în această perioadă nu “răneşte” copilul, aşa cum cred unele viitoare mame şi, în special, taţii.

Zborul cu avionul. Călătoria cu avionul este sigură pentru femeile însărcinate. Fac excepție cele care au suferit avort spontan, naștere prematură, placentă joasă sau sângerareîn perioada sarcinii.
Cu toate acestea, este interzisă călătoria cu avionul după 36- 37 de săptămâni. Sunt companii aeriene care nu permit gravidelor să urce în avion. Există riscul ca travaliul să se declanșeze în timpul zborului și nașterea să se producă la înălțime.

Dr. Daniela Dehelean  ne asigură că “sarcina nu este o boală, dar solicită doar puțină aten­ție din partea gravidelor, pentru a preveni eventualele probleme cu care se pot confrunta pe durata celor nouă luni de sarcină. Efectuarea controalelor periodice, consultarea medicului ori de cate ori apare o problemă și respectarea unui stil de viată echilibrat le pot asigura viitoarelor mame o sarcină ușoară.”

Ileana Mlădinoiu