Home » Life & Style » Nume interzise de copii în lume. Care sunt și de ce nu e voie ca cei mici să poarte aceste nume

Nume interzise de copii în lume. Care sunt și de ce nu e voie ca cei mici să poarte aceste nume

Violeta Badea / 12.02.2021, 16:13
Nume interzise de copii în lume. Care sunt și de ce nu e voie ca cei mici să poarte aceste nume

Nume interzise de copii în lume. Care sunt și de ce nu e voie ca cei mici să poarte aceste nume. Legislația din România este extrem de permisivă când vine vorba despre numele pe care le pot primi copiii la naștere. Însă, în unele țări, există liste cu nume interzise prin care statul apără interesul micuților. Astfel, Guvernul are dreptul de a refuza un nume care ar putea distruge imaginea copilului.

Nume interzise de copii în lume

O reglementare de acest gen există și în țara noastră  prin Legea 119/1996, art. 15, alin. 2 care stipulează că: „Ofiţerul de stare civilă are obligaţia de a refuza motivat, comunicând în scris declarantului, înregistrarea prenumelor formate din cuvinte indecente, ridicole ori altele asemenea, de natură a afecta ordinea publică şi bunele moravuri sau interesele copilului, după caz”. Însă, nu este suficientă, deoarece în România regăsim nume ciudate precum: Ministru, Strălucirea, Poliția, Ferrari și multe altele.

În alte țări lucrurile sunt mai clare, iar în cazul în care părinții exagerează şi nu pun pe primul loc interesul şi imaginea copilului atunci când îi aleg numele, statul poate interveni și poate refuza să înregistreze certificatele de naștere ale nou-născuților.

Nume de copii interzise in lume
Nume de copii interzise in lume

Danemarca

În Danemarca lucrurile sunt destul de clare, deoarece există o listă de aproximativ 7000 de nume de copii aprobare. Dacă dorești un nume care nu se regăsește pe această listă, trebuie să ceri permisiunea, iar numele ales de tine este supus unei evaluări la Departamentul de Investigare a Numelor al Universităţii din Copenhaga şi la Ministerul Afacerilor Ecleziastice. Iată câteva nume interzise: Jakobp, Anus, Ashleiy sau Monkey.

Franța

Autoritățile din Franța nu permit un nume asupra căruia tribunalul consideră că va conduce la o viață plină de umilințe. Birourile locale de înregistrare ale certificatelor de naştere au rolul de a informa instanţa de judecată locală în cazul în care consideră că un nume de copil contravine interesului copilului. Astfel, în Franța sunt interzise: Nutella, Strawberry, Deamon, Prince William sau Mini Cooper.

Germania

Cu toții știm că Germania este o țară strictă, iar când vine vorba de viitorul copiilor are numeroase reguli. Această țară interzice numele neutre ca gen, numele de familie, numele de obiecte sau de produse folosite pe post de prenume şi numele care pot afecta starea de bine a copilului în mod negativ şi care pot duce la umilinţă. Iată ce nume sunt complet interzise în Germania: Matti (din cauza confuziei cu privire la sex), Osama Bin Laden, Adolf Hitler sau Stompie.

Elveția

În Elveția ofițerul care se ocupă de înregistrarea numelor este cel responsabil cu aprobarea. Acesta are dreptul de a refuza un nume dacă se consideră ofensator asupra copilului. De asemenea, nu este acceptat să dai nume de băieți fetelor sau invers, nici personaje negative biblice, nici denumiri de branduri de locuri sau nume de familie sub formă de prenume. Nume interzise în Elveția: Judas, Chanel, Paris, Schmid, Mercedes.

Malaezia

În Malaezia nu sunt aprobate numele care au denumiri de animale, numele care au conotație sexuală, numere, nume regale sau onorifice şi mâncăruri. Iată câteva exemple: Chinese Ah Chwar – tradus șarpe, Woti – sex, Khiow Khoo – cocoșatul sau Sor Chai – nebunul.

Suedia

Suedia interzice numele care pot fi jignitoare pentru copil sau care sunt nepotrivite. Părinții au obligația de a trimite o cerere cu numele copilului pe care și-l doresc în termen de trei luni de la naștere către Agenţia Suedeză de Taxe. În caz contrar, se pot alege cu amenzi uriașe. Iată câteva nume interzise: Metallica, Ikea, Elvis sau Superman.