Home » Life & Style » Ce drepturi au femeile la locul de muncă. 7 lucruri importante pe care e bine să le știe

Ce drepturi au femeile la locul de muncă. 7 lucruri importante pe care e bine să le știe

Alexandru Cazacu / 08.03.2021, 13:26
Ce drepturi au femeile la locul de muncă. 7 lucruri importante pe care e bine să le  știe

Într-o societate ideală, femeia trebuie să fie egală cu bărbatul la locul de muncă. Cu toate acestea, există unele femei care sunt discriminate la servici. Această discriminare se poate vedea și din unele glume sau aluzii. Așadar femeile trebuie să știe că pot apela la mai multe legi menite pentru combaterea acestei discriminări.

Ce drepturi au femeile la locul de muncă

Toate femeile trebuie să știe că au la dispoziție mai multe legi la care pot apela în cazul în care sunt discriminate la locul de muncă. Mai exact, vorbim despre Codul Muncii, Legea nr. 202/2002 privind egalitatea de șanse și de tratament între femei și bărbați, precum și OUG nr. 137/2000 privind prevenirea și sancționarea tuturor formelor de discriminare.

Toate angajatele trebuie să știe că pot formula o cerere scrisă la Inspecția Muncii, pot depune o plângere Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării sau pot apela la Agenția Națională pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați, cu dovezile discriminării.

Drepturile femeii la locul de muncă

Totodată, femeile trebuie să știe că legea cu privire la egalitatea de șanse le pune în vedere angajatorilor că nu au voie să solicite candidatei, la angajare, teste de sarcină. De asemenea, femeia care urmează să se angajeze nu poate fi obligată să semneze vreo hârtie prin care promite că nu va rămâne însărcinată sau că nu va naște pe durata contractului de muncă.

Foarte important este faptul că Legea 202/2002 spune că este considerată discriminatorie și este interzisă modificarea de către angajator a relațiilor sau condițiilor de muncă, inclusiv concedierea angajatei, care a înaintat o reclamație la nivelul unității sau care a depus o plângere instanței judecătorești competente pentru rezolvarea unei probleme de discriminare.

Hărțuirea sexuală

Acest fenomen nu este discutat suficient în România, însă ar trebui minimizat. Din nefericire, de multe ori femeile sunt victime ale hărțuirii sexuale. Angajatele au dreptul să formuleze o sesizare sau o reclamație angajatorului sau împotriva lui. De asemenea, salariatele pot cere sprijinul organizației sindicale sau al reprezentanților salariaților din unitate pentru rezolvarea situației la locul de muncă. Dacă reclamația nu a fost rezolvată la nivelul angajatorului, femeia are dreptul să sesizeze CNCD, Inspecția Muncii, dar și să facă o cerere instanței judecătorești competente.

Stresul și epuizarea fizică sunt de asemenea considerate forme ale hărțuirii morale, la locul de muncă. Potrivit Legii 167/2020,hărțuirea morală reprezintă, în esență, orice comportament legat de muncă (conduită ostilă sau nedorită, comentarii verbale, acțiuni sau gesturi) ce duce la deteriorarea condițiilor de muncă prin lezarea drepturilor sau demnității, prin afectarea sănătății fizice sau mentale ori prin compromiterea viitorului profesional.

Ce drepturi au femeile la servici
Ce drepturi au femeile la locul de muncă

Potrivit OUG 96/2003, femeile care își anunță angajatorul că sunt însărcinate au mai multe drepturi suplimentare din acel moment. Un astfel de exemplu ar fi reducerea programului de lucru sau modificarea condițiilor de muncă, în așa fel încât activitatea să nu le afecteze sarcina.  Important de știut este faptul că, din momentul în care salariata își anunță angajatorul cu privire la sarcină, ea nu mai poate fi concediată pe durata sarcinii și nici imediat după naștere. Cu toate acestea, în unele situații angajata gravidă poate fi concediată, potrivit avocatnet.ro.