Home » Când, unde, cum » Bilete de tratament balnear 2022. Cine sunt românii care vor beneficia de ele

Bilete de tratament balnear 2022. Cine sunt românii care vor beneficia de ele

Alexandru Cazacu / 13.01.2022, 15:57
Bilete de tratament balnear 2022. Cine sunt românii care vor beneficia de ele

Miercuri, Ministerul Muncii și Solidarității Sociale a pus în dezbatere publică un proiect de hotărâre potrivit căruia, numărul de bilete de tratament balnear va depăși 60.000, în acest an. Află în continuare cine sunt românii care vor beneficia de aceste bilete și care sunt documentele necesare pentru obținerea lor.

Bilete de tratament balnear 2022. Ce români beneficiază de acestea

În 2022, pensionarii și salariații români care suferă de unele afecțiuni medicale vor beneficia de un număr mai mare de bilete de tratament balnear, în comparație cu cel de anul trecut.

Mai exact, conform proiectului de hotărâre pus în dezbatere de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, pentru acest an este asigurat un număr de 60.420 de bilete de tratament balnear (cu aproape 500 mai multe decât anul trecut) în unitățile deținute de Casa Națională de Pensii Publice.

Cum vor fi distribuite biletele de tratament balnear

Aceste bilete vor fi distribuite la casele teritoriale de pensii, iar locurile contractate pentru biletele de tratament balnear vor fi repartizate pe cel mult 19 serii de prezentare, cu o durată a sejurului de 16 zile. Este important să menționăm și faptul că în prețul biletului este inclus tratamentul pentru 12 zile de tratament balnear.

Însă, la cele peste 60.000 de bilete se vor adăuga și biletele de tratament balnear contractate cu operatori economici care nu aparțin de CNPP. Așadar, numărul acestora va ajunge la 101.000, potrivit avocatnet.ro. În 2022, bugetul alocat cu această destinație este de 200.000.000 lei.

Cine sunt românii care vor beneficia de bilete de tratament balnear în 2022
Bilete de tratament balnear 2022. Ce categorie de românii vor beneficia de acestea

Documente necesare pentru obținerea unui bilet de tratament balnear

Doar persoanelor îndreptățite la cerere li se pot acorda biletele de tratament balnear, iar fiecare dintre acestea poate beneficia, pe parcursul unui an, de un singur astfel de bilet. După cum se arată pe site-ul Casei Naționale de Pensii Publice, cei care doresc să se înscrie pentru a obține un bilet trebuie să depună, printre altele, o cerere tip la sediul casei teritoriale de pensii.

Cererea respectivă urmează să fie disponibilă pe site-ul CNPP, iar restul documentelor se vor depune la momentul eliberării biletului de tratament balnear. Iată care sunt actele necesare pentru obținerea biletelor potrivit cnpp.ro:

  • document de plată (după caz, talonul privind drepturile de pensie, în original sau copie care se va prezenta la momentul eliberării biletului);
  • declarație pe propria răspundere că nu realizează alte venituri din pensie din alte sisteme neintegrate sistemului public de pensii, cu excepția persoanei care depune talonul privind plata acestor drepturi care se va prezenta la momentul eliberării biletului;
  • biletul de trimitere – formular cu regim special, unic pentru serviciile medicale de recuperare-reabilitare acordate de către societățile de turism balnear și de recuperare, eliberat de către medicul de familie sau medicul de specialitate, aflat în relații contractuale cu casele de asigurări de sănătate (copie, cu prezentarea actului original care se va prezenta la momentul eliberării biletului).

Un alt lucru care trebuie menționat este faptul că, pentru a fi pus în aplicare, proiectul de Hotărâre de Guvern trebuie adoptat de Executiv și ulterior publicat în Monitorul oficial.