Home » Când, unde, cum » Calendar creștin ortodox iulie 2021. Ce sărbători cu cruce roșie sunt în această lună

Calendar creștin ortodox iulie 2021. Ce sărbători cu cruce roșie sunt în această lună

Violeta Badea / 16.06.2021, 11:06
Calendar creștin ortodox iulie 2021. Ce sărbători cu cruce roșie sunt în această lună

Calendar creștin ortodox iulie 2021. Iulie este a șaptea lună a anului în calendarul Gregorian și una dintre cele șapte luni gregoriene cu o durată de 31 de zile. Numele acestei luni vine de la Iulius Cezar care s-a născut în această perioadă a anului. Înainte, iulie se numea în latină Quintilis pentru că era a cincea lună în calendarul roman, calendar care începea cu luna martie. În România, luna iulie, popular, se numește Cuptor. În calendarul ortodox din luna iulie 2021 sunt nouă sărbători: o sărbătoare de cruce roșie și opt de cruce neagră. Iată ce sărbători cu cruce roșie sunt în această lună.

Calendar creștin ortodox iulie 2021

În calendarul creștin ortodox 2021, în luna iulie, regăsim nu mai puțin de nouă sărbători importante: Sfântul Leontie de la Rădauți; Sfinții Cosma și Damian, doctorii fără de arginți – pe data de 1 iulie, Sfântul Voievod Ștefan cel Mare – pe data de 2 iulie, Sfântul Atanasie de la Aton – pe data de 5 iulie, Sfânta Mucenița Chiriachi – pe data de 7 iulie, Sfinții Epictet și Astion – pe data de 8 iulie, Sfântul Pangratie; Cinstirea Icoanei Maicii Domnului de la Mănăstirea Neamț – pe data de 9 iulie, Cinstirea icoanei Maicii Domnului Prodromita; Sfânta Veronica; Sfântul Paisie Aghioritul; Sfintii Mucenici Proclu și Ilarie – pe data de 12 iulie, Sfântul Emilian de la Durostor; Sfântul Cuvios Pamvo – pe data de 18 iulie, Sfântul Ilie – pe data de 20 iulie, Sfântul Ermolae; Cuviosul Ioanichie cel Nou de la Muscel – pe data de 26 iulie, Sfântul Mucenic Pantelimon – pe data de 27 iulie.

Sfantul Ilie este sarbatorit pe 20 iulie
Sfantul Ilie este sarbatorit pe 20 iulie

Sfântul Leontie de la Rădăuți – 1 iulie (cruce neagră)

Leontie s-a născut în oraşul Rădăuţi, la începutul secolului al XIV-lea. Părinții săi erau foarte credincioși, astfel a ajuns să-L iubească foarte mult pe Dumnezeu. Ulterior, Leontie a primit numele Lavrentie și s-a retras după o vreme în sihăstrie, unde a construit un schit care i-a purtat numele ”Schitul lui Lavrentie”.

Sfântul Voievod Ștefan cel Mare – 2 iulie (cruce neagră)

Sfântul Ștefan cel Mare a fost domnitor al Moldovei între anii 1457-1504. Acesta este amintit în istorie ca un apărător al creștinității. Pe data de 20 iunie 1992, Sfântul Ștefan cel Mare a fost canonizat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române și este sărbătorit pe data de 2 iulie.

Calendar creștin ortodox iulie 2021. Sfântul Atanasie de la Aton – 5 iulie (cruce neagră)

Sfântul Atanasie s-a născut în Trapezunt, din părinți creștini. Din păcate, a rămas orfan la o vârstă fragedă și a ajuns să fie crescut de un ofițer. Maitârziu, Sfântul Atanasie a intrat în monarhismși a ridicat o biserică închintă Sfintei Fecioare Maria.

Sfânta Mucenița Chiriachi – 7 iulie (cruce neagră)

Chiriachi a trăit în jurul anului 282, pe vremea lui Dioclețian. Sfânta nu a dorit să se căsătorească, iar cel care trebuia să-i devină soț i-a spus împăratului că este creștină. La aflarea acestei vești, acesta a torturat-o, dar a fost tămăduită de către un înger. Ca urmare a acestei minuni, mulți păgâni au trecut la creștinism.

Sfinții Epictet și Astion – 8 iulie (cruce neagră)

Aceștia sunt cei mai vechi martiri din țara noastră, fiind atestați de izvoarele aghiografice. Sfinții Epictet și Astion au pătimit în anul 290, ca urmare a persecuției lui Dioclețian. Aceștia au primit moartea martirică în cetatea Halmyris, vechea cetate creștină așezată pe malurile Dunării. Aceasta se numea „Almyra” în antichitate.

Sfântul Ilie – 20 iulie (cruce roșie)

 Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul a fost fiul lui Sovac, un preot al Legii Vechi, care locuia în cetatea Tesve, din Galaad, Israel. De-a lungul vieții sale, acesta a făcut mai multe minuni. În tradiția populară, se spune că este aducător de ploaie şi că poate provoca furtuni violente. Sfântul Ilie a fost ales de Dumnezeu să îl certe aspru pe regele Ahab care se închina la idolul Baal.