Home » Când, unde, cum » Când este adusă Lumina Sfântă de la Ierusalim și ce reprezintă de fapt

Când este adusă Lumina Sfântă de la Ierusalim și ce reprezintă de fapt

Violeta Badea / 27.04.2021, 15:16
Când este adusă Lumina Sfântă de la Ierusalim și ce reprezintă de fapt

Când este adusă Lumina Sfântă de la Ierusalim și ce reprezintă de fapt. Lumina Sfântă este considerată de toți creștinii o minune care se întâmplă în fiecare an la Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim în Sâmbăta Mare. Un reprezentant al Bisericii Ortodoxe Române se deplasează acolo special pentru a o aduce pe meleagurile noastre și pentru a o împărți tuturor delegaților eparhiilor Patriarhiei Române. Când este adusă Lumina Sfântă de la Ierusalim și ce reprezintă de fapt veți afla din materialul următor.

Când este adusă Lumina Sfântă de la Ierusalim

Cand este adusa Lumina Sfanta de la Ierusalim
Cand este adusa Lumina Sfanta de la Ierusalim

Lumina Sfântă de la Ierusalim va ajunge în România sâmbătă, pe data de 1 mai. Aceasta va fi adusă de părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, iar împărţirea ei delegaţilor eparhiilor Patriarhiei Române va avea loc, ca de obicei, la Aeroportul Internaţional Otopeni. Apoi, centrele eparhiale, prin protopopiate, o vor transmite fiecărei parohii.

Din păcate, nici anul acesta nu am scăpat de pandemia de coronavirus, motiv pentru care trebuie respectate toate măsurile de siguranță. Astfel, preoții nu vor putea coborî din aeronavă, ci vor aștepta să primească Lumina adusă de la Sfântul Mormânt de un convoi special însoțit de poliție și armată.

De asemenea, în țară se vor respecta toate regulile, iar reprezentanții eparhiilor sunt obligați să poarte măști de protecție și să respecte distanțarea fizică. S-a anunțat că Patriarhul Daniel va ține procesiunea primirii Sfintei Lumini, în aceeași seară, în intervalul orar 19:30 – 20:30.

Ce reprezintă Lumina Sfântă de la Ierusalim

Ce reprezinta Lumina Sfanta de la Ierusalim
Ce reprezinta Lumina Sfanta de la Ierusalim

Lumina de Paște sau lumina sfântă de la Ierusalim este considerată un adevărat miracol de toți credincioșii. Acest ritual se desfășoară în Sâmbăta Mare și se spune că Patriarhul Ortodox al Ierusalimului intră în Sfântul Mormânt, iar acolo apare focul sfânt care aprinde vata întinsă pe lespede. Pare incredibil și crezi că el este cel care aprinde focul, nu-i așa? Ei bine, află că înainte de a păși în acel loc sfânt este percheziționat pentru a nu avea chibrituri sau brichete asupra lui cu care să aprindă focul.

Patriarhul trebuie să țină în mâini această vată aprinsă, să o aşeze în două cupe de aur şi să se întoarce în Capela Îngerului. Apoi, acesta aprinde două mănunchiuri de câte 33 de lumânări. După ce urmează această procedură, Patriarhul iese în fața mulțimii adunate și le arată minunea.

Acest moment este cel mai important din an, iar Lumina Sfântă a devenit un adevărat simbol al sărbătorilor pascale. Bineînțeles, nu au lipsit contestatarii. Episcopului Porfirie (1804-1885) spunea în memoriile sale că flacăra ar fi de la o simplă lampă de icoană care nu se stinge niciodată, și astfel focul sfânt nu este o minune. De asemenea, Papa Grigore al IX-lea spunea, în anul 1238, că Lumina Sfântă este doar o fraudă.

O altă explicație relevantă este dată de Michael Kalopoulos, un istoric grec. Acesta a spulberat credința tuturor, după ce a demonstrat că lumânările impregnate cu fosfor alb pot lua foc de la sine, fără a mai fi nevoie de acea lampă. Asta pentru că fosforul alb, în contact cu aerul umed, tinde să ia foc imediat.