Home » Când, unde, cum » Când este lăsatul secului în luna Iunie. Atunci sunt sărbătoriți și Sfinții Petru și Pavel

Când este lăsatul secului în luna Iunie. Atunci sunt sărbătoriți și Sfinții Petru și Pavel

Violeta Badea / 06.06.2021, 11:49
Când este lăsatul secului în luna Iunie. Atunci sunt sărbătoriți și Sfinții Petru și Pavel

Potrivit calendarului creștin ortodox, Sfinții Apostoli Petru și Pavel sunt sărbătoriți de fiecare dată în luna iunie. De asemenea, această perioadă marchează și unul dintre cele patru posturi care se țin în fiecare an de către credincioși: Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel. În acest material veți afla când este lăsatul secului în luna Iunie.

Când este lăsatul secului în luna Iunie

Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel sunt sărbătoriţi în fiecare an la data de 29 iunie. Această perioadă marchează și cel de al patrulea post pe care credincioșii trebuie să-l respecte, după Postul Crăciunului, Postul Paștelui, Postul Sfintei Marii. Postul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel nu are o dată fixă. În acest an, Postul va începe pe data de 22 iunie 2021 și va dura o săptămână, până la sărbătoarea Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, care este pe 29 iunie 2021.

Credincioșii respectă cu strictețe această perioadă de post, mai ales că este cel mai scurt post din cele patru de peste an. În plus, majoritatea zilelor din Postul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel au dezlegare la peşte. Vorbim de următoarele zile: marţi, 22 iunie, joi, 24 iunie, sâmbătă, 26 iunie şi duminică, 27 iunie. Conform credinței și tradițiilor, pe toată durata postului sunt interzise nunțile.

Sfintii Petru si Pavel
Sfintii Petru si Pavel

Ce e bine să faci de lăsatul secului

Postul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel este cunoscut și sub denumirea de Postul Sânpetrului. Conform tradițiilor, oamenii au foarte multe obiceiuri. Acestea s-au păstrat cu strictețe încă din cele mai vechi timpuri. În unele regiuni ale țării, femeile nu fac curat în casă de lăsatul secului, deoarece necazurile se vor ține lanț în casa lor și fetele nemăritate nu-și vor găsi sufletul pereche.

De asemenea, tradiția spune că ielele trec pe lângă fiecare gospodărie și dacă văd o femeie că face treabă îi vor strâmba corpul și niciun bărbat nu se va mai uita vreodată la ea. În unele sate, bătrânii spun că pe întreaga durată a postului este bine să tetrezești cât mai de dimineață, deoarece trebuie neapărat să admiri Constelația Cloșca. Doar așa, vei avea noroc pe tot parcursul anului. În anumite zone ale țării, mamele le așează fiicelor la gât usturoi sau pelin, deoarece acesta are capacitatea de a le apăra de iele.

Se spune că pe data de 29 iunie, atunci când sunt sărbătoriți Sfinții Petru și Pavel este bine ca oamenii să înceapă secerișul,deoarece Sfântul Petru este considerat a fi patronul agriculturii, al căldurii și al ploilor. Atunci are puteri nebănuite asupra roadelor. De asemenea, se spune că pe toată perioada postului nu este bine să se scuture merii. Altfel, oamenii vor atrage grindina.

Cine au fost Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel

Sfântul Apostol Petru este unul dintre cei doisprezece apostoli ai Mântuitorului Iisus Hristos. Acesta a fost fiul lui Iona și frate cu Apostolul Andrei, cel întâi-chemat. Numele său dat de părinți era Simon, numele de Chifa (piatră) i-a fost dat de Mântuitor. Petru era din Betsaida, Galilea și era de meserie pescar.

În anul 64 d.Hr., au avut loc persecuțiile împotriva creștinilor declanșate de către împăratul Nero după incendierea Romei, iar apostolul fost arestat împreună cu Apostolul Pavel. Sf. Petru a fost condamnat la moarte și executat prin răstignire pe cruce cu capul în jos.

Sfântul Apostol Pavel a făcut parte din neamul Veniamin și a fost elevul învățatului Gamaliel. Sfântul Apostol Pavel a fost foarte credincios și la slujit toată viața pe Mântuitor. La un moment dat, acesta a pornit în trei mari călătorii misionare și a scris 14 epistole care se găsesc în Sfântă Scriptură. În anul 67, Pavel a fost decapitat din poruncă împăratului Nero.