Home » Când, unde, cum » Când înflorește Crăciunița și cum se îngrijește corect ca să o ții în casă mai mulți ani

Când înflorește Crăciunița și cum se îngrijește corect ca să o ții în casă mai mulți ani

Ileana Mladinoiu / 16.11.2021, 12:47
Când înflorește Crăciunița și cum se îngrijește corect ca să o ții în casă mai mulți ani

Ca în fiecare an, Crăciunița -Floarea Crăciunului sau poinsettia- renumita plantă roșie este vedeta perioadei marii sărbători pe care toți creștinii o așteaptă. De aceea este important să știm cum se îngrijește corect Crăciunița, ca să ne putem bucura de frumusețea ei cât mai mult timp.

De unde provine Crăciunița și care este legenda ei

Poinsettia este subiectul mai multor legende. Printre ele, se află aceea că la bază ar fi un buchet de frunze făcut de un copil care a vrut să-i aducă o ofrandă lui Iisus în Ajunul Crăciunului. Când a așezat buchetul lângă pătuț, frunzele au căpătat culoarea  roșu aprins.

În vremurile actuale, oferirea unei flori așa cum se prezintă Crăciunița simbolizează urări de bucurie și succes în noul an adresate celor dragi.

Originară din tropicele Americii Centrale, întreținerea Crăciuniței este relativ ușoară, deoarece se adaptează perfect oricărui interior cu condiția ca temperatura aerului să fie cuprinsă între 18 și 20 de grade.

Dacă nu ați avut până acum o Crăciuniță în casă și sunteți dornici să aflați când înflorește, aflați că mai ales în perioada Crăciunului vă veți bucura de frumusețea ei. Exact în această perioadă invadează și florăriile și centrele de grădinărit.

Crăciunița
Crăciunița

Cum se îngrijește corect Crăciunița

Pentru a o cultiva în apartamente, cel mai bine este să o plasați lângă o sursă de lumină, însă fără lumina directă a soarelui, mai ales în perioadele cele mai expuse.

Mențineți apoi nivelul de umiditate de care are nevoie planta, pulverizând în mod regulat apă pe frunziș, evitând udarea florilor.

Nu este nevoie să adăugați îngrășământ pe toată perioada de înflorire, dar în afara acestei etape puteți reîncepe aplicarea unui îngrășământ lichid pentru plante cu flori, cam o dată pe lună .

Ce lucrări se fac după înflorirea Crăciuniței

Planta pe care ai cultivat-o, cumpărat-o sau primită cadou intră într-o perioadă de repaus vegetativ. Primăvara, se curăță de florile uscate rămase, de frunze, și se taie tulpinile, lăsându-se doar 10-12 cm din ele.

Într-un ghiveci în care s-a pus pământ de grădină o treime, mraniță o treime și nisip altă treime (amestecându-se ingredientele) se așează Crăciunița.

Va trebui apoi ca spre sfârșitul lui aprilie să reduceți tulpinile cu aproximativ 1/3, ele nu vor depăși 10 cm înălțime.

Reduceți udarea, așteptați până când solul se usucă la suprafață între două udari.

Scoateți planta afară în timpul verii.

Floarea Crăciunului trebuie fertilizată în mod regulat cu îngrășăminte adecvate și în cantități rezonabile.

Planta are nevoie de o inducție florală pentru a înflori din nou în anul următor.

Pentru că se poate îmbolnăvi de putregai cenușiu, o boală care îi pătează frunzele, și care contribui la ofilirea lor, îndepărtați-le și reduceți cantitatea de apă la udare sau ritmicitatea udării.

Dăunătorii Crăciuniței sunt și păduchii lânoși. Ei fac să apară pe frunze și flori o rețea albă și densă. Un motiv de a se îndepărta frunzele și florile afectate. Tratamentul se va face cu pesticid pentru plantele cu flori, dar respectându-se dozajul conform instrucțiunilor de pe ambalaj. Foarea se stropește până la dispariția completă a dăunătorilor.

Musculița albă de seră este principalul dăunător al Poinsettiei, localizând-se pe partea inferioară a frunzelor, unde se hrănește cu sucul celular. Prezența lor este însoțita de apariția lichidului lipicios „roua de miere“, favorabil pentru dezvoltarea fumaginei. La observarea primelor simptome, se aplica insecticide impotriva acestui dăunător, scriu cei de la botanistii.ro.