Home » Când, unde, cum » Când sunt sărbătorite, de fapt, zilele Bucureștiului

Când sunt sărbătorite, de fapt, zilele Bucureștiului

Cojocaru Cristian / 24.08.2021, 12:48
Când sunt sărbătorite, de fapt, zilele Bucureștiului

Spre sfârșitul lunii septembrie, bucureștenii sărbătoresc zilele Bucureștiului. Aniversarea are loc de-a lungul a trei zile, timp în care au loc diferite evenimente culturale.

Zilele Bucureștiului sunt sărbătorite în septembrie

În general, în perioada 19 – 21 septembrie sunt sărbătorite zilele Bucureștiului, astfel că bucureștenii sunt surprinși cu diferite evenimente culturale dintre care putem aminti târguri, show-uri de lumini sau concerte. Deși momentan nu se știe în acest an ce fel de evenimente vor avea loc, având în vedere contextul pandemic, oficialii se vor gândi la o soluție de a celebra aceste zile importante pentru locuitorii Capitalei.

Ca în fiecare an, Primăria Capitalei va anunța când vor fi organizate aceste zile și totodată spectacolele la care pot participa. Evenimentele au avut loc în anii trecuți în Piața Constituției, Piața Universității, parcul Cișmigiu dar și Centrul Istoric. Astfel, locuitorii Capitalei au putut merge la târguri sau au putut participa la diferite evenimente muzicale, lucru care s-ar putea întâmpla și în acest an.

În ceea ce privește istoria Bucureștiului, în urmă cu câteva secole, acesta se întindea în Codrii Vlăsie care în prezent, mai semnifică doar câteva mici porțiuni de pădure. Capitala este străbătută de râul Dâmbovița, iar lacurile din nordul Bucureștiului este unul dintre locurile preferate ale locuitorilor pe timpul verii.

zilele bucureștiului
Statia de metrou Politehnica are in spate un detaliu incredibil

De unde vine numele Bucureștiului

Se pare că în ceea ce privește întemeierea orașului naște o dispută între Bucur Ciobanul și Vlad Țepeș, omul primului document cunoscut care afirmă existența orașului la data de 20 septembrie 1459. Cercetările istorice și cele arheologice arată că, în a doua jumătate a secolul XIV-lea, o cetate se afla pe acest teritoriu.

În jurul centrului istoric au luat naștere, rând pe rând satele, iar Dâmbovița a reprezentat elementul de relief care a legat așezările între ele. Satele de odinioară sunt păstrate și astăzi în memoria bucureștenilor, astfel că denumiri precum Berceni, Floreasca, Pantelimon sau Colentina reprezintă nume familiare locuitorilor.

Bucureștii devin definitiv capitala Țării Românești în anul 1659, iar orașul începe se se dezvolte. În zonă apar hanuri fortificate și prima arteră pavată cu bârne din lemn, fiind vorba despre Podul Mogoșoaiei (1692), care ulterior, în anul 1878 a fost redenumită în Calea Victoriei. În secolul al XIX-lea, orașul cunoaște modernizarea, astfel că este ales capitală a României, periaoadă în care este considerat cel mai mare oraș din sud-estul Europei, după Istanbul.

Edificii importante iau naștere în timpul domniei lui Carol I, astfel că apar Ateneul Român – 1888, Fundația Carol I – 1891, Ministerul Agriculturii – 1894, Palatul de Justiției – 1891-1895, Palatul Poștelor – 1894-1900, Palatul Sturdza – 1899, Palatul CEC – 1900, Palatul Patriarhiei – 1907, Cercul Militar – 1912, Hotelul Athenee Palace – 1914 dar și altele.

Curiozități ale Bucureștiului

În afară de istoria impresionantă a Capitalei, există și lucruri mai puțin cunoscute. Află astfel că:

  • stația de metrou Politehnica este pavată cu plăci de marmură și granit care au în compoziția sa fosile vechi de 180 de milioane de ani;
  • un alt lucru care merită menționat de către Academia Recordurilor Mondiale arată că pe locul 2 cea mai mare clădire din lume, cea mai scumpă și cea mai grea este Casa Poporului;
  • în anul 1922, Arcul de Triumf a fost construit din lemn pentru a onora curajul celor care au luptat în Primul Război Mondial;
  • Bucureștiul este înfrățit cu alte nouă orașe importante din lume, printre acestea numărându-se Atlanta, Beijing, Budapesta și Hanovra;
  • parcul Cișmigiu este cel mai vechi parc din București și a fost deschis publicului în anul 1860.