Home » Când, unde, cum » Când trebuie trecută o persoană la întreținere. Cât timp poate fi scutită, de fapt, de la plată

Când trebuie trecută o persoană la întreținere. Cât timp poate fi scutită, de fapt, de la plată

Ileana Mladinoiu / 07.05.2022, 13:42
Când trebuie trecută o persoană la întreținere. Cât timp poate fi scutită, de fapt, de la plată

Dacă aveți probleme cu asociația de proprietari care vă are în evidență legate de sumele afișate de către administratorul de bloc, puteți să vă adresați în scris asociației respective. În cazul în care nu vi se răspunde în termen de șapte zile, atunci sesizați primăria din localitatea dvs., unde există un serviciu specializat pentru astfel de probleme.

Când trebuie trecută o persoană la întreținere și cât timp poate fi scutită de la plată

Mai trebuie să știți că întreținerea se compune din contribuții calculate pe număr de persoane și contribuții pentru suprafața utilă sau așa-numita cota parte de proprietate. Proprietarii de locuințe au obligația, conform HG 1588/2007, să declare numărul de persoane care locuiesc într-un apartament pe o perioadă mai mare de 15 zile lunar.

Cheltuielile la întreținere se repartizează proporţional cu numărul de persoane care locuiesc efectiv în clădire, dar și pentru cele care locuiesc temporar. Acestea sunt stabilite de către comitetul executiv, în conformitate cu art. 17 alin. (1) s) din HG 1588/2007.

Printre atribuțiile comitetului se regăsește și stabilirea perioadei pentru care proprietarii și chiriaşii pot să solicite în scris scutirea de la plata cheltuielilor pe persoană, o perioadă ce trebuie să fie de cel puţin 15 zile pe lună. Aceasta se face în urma hotărârii adunării generale. Pentru a adăuga sau scoate persoane de la plata cotelor de întreținere e necesară o declarație scrisă (un formular obținut de la administrație).

Plătesc sau nu copiii cheltuielile de întreținere?

Pentru cine nu știe, un nou-născut va fi declarat la administrație și va fi adăugat la plata cotelor de întreținere în a treia lună de la nașterea lui. Apoi, dacă numărul de persoane care locuiesc în apartamente, nu a fost actualizat, vor fi întocmite declarații semnate de doi locatari din blocul respectiv și președintele asociației care se vor depune la administrație. Administratorul este cel care va adăuga respectivele persoane la plata cotelor de întreținere.

După ce Senatul adoptase anul trecut un proiect pentru modificarea Legii privind funcţionarea asociaţiilor de proprietari şi administrarea condominiilor, în sensul exceptării copiilor mai mici de trei ani de la plata cheltuielilor repartizate într-un imobil după numărul de persoane, acesta a fost respins de votul din Camera Deputaților.

Când trebuie trecută o persoană la întreținere
Când trebuie trecută o persoană la întreținere

Prin urmare, copiii cu vârsta sub șapte ani nu vor fi excluși din rândul persoanelor pentru care se plătesc cheltuieli de întreținere. Nici în privința celor de până la 14 ani, nu există facilități, cheltuielile de întreținere nefiind reduse.

Reamintim că Legea asociațiilor de proprietari nr.196/2018 a intrat in vigoare în septembrie 2018 și a înlocuit complet Legea nr. 230/2007. Actul normativ abrogat includea scutirea copiilor cu vârsta de sub 3 ani de la plata întreținerii, mai exact a parții de cheltuieli pe numărul de persoane. Acum, Legea nr. 196/2018 nu conține o astfel de facilitate. Copiii mai mici de 3 ani nu mai sunt scutiți de la plata întreținerii, scrie juridice.ro.

Nici Conținutul cadru al Statutului Asociației de Proprietari și al Regulamentului condominiului nu face vreo referire la posibilitatea de a scuti copiii cu vârsta de sub 3 ani de la plata întreținerii.