Home » Când, unde, cum » Căpșuni sau căpșune? Când și cum se folosește corect

Căpșuni sau căpșune? Când și cum se folosește corect

Alexandru Cazacu / 08.05.2022, 11:30
Căpșuni sau căpșune? Când și cum se folosește corect

Dacă te întrebi cum se scrie corect căpșuni sau căpșune, răspunsul îl vei afla în rândurile de mai jos. De multe ori, pluralul acestui cuvânt creează confuzii, așa că nu strică să afli care este forma corectă. Așadar, în continuarea articolului curent vei afla tot ce trebuie să știi din acest punct de vedere. Hai să vedem când și cum se folosește corect forma de plural a acestui cuvânt.

Căpșuni sau căpșune? Când și cum folosim cele două variante

Mai multe substantive din limba română au forme duble sau multiple la plural. În acest context, în continuare vă vom prezenta o serie de astfel de substantive, dublete de plural, care sunt acceptate de DOOM. În această situație se află și „căpșuni” sau „căpșune”. Mai exact, atunci când ne referim la fruct, ambele forme de plural sunt corecte. În schimb, dacă este vorba despre plantă, atunci forma corectă de plural este „căpșuni”.

Acum că am aflat când și cum folosim corect cele două variante menționate, iată și alte exemple de substantive cu forme duble de plural.

Niveluri/nivele

În acest caz, utilizăm forma de plural „niveluri” când substantivul definește înălțimea la care se află un punct, o linie sau o suprafață a unui loc etc. De asemenea, „niveluri” este corect și în cazul utilizării substantivului la sens figurat: grad sau stadiu de pregătire, treaptă a calității sau indice al cantității, potrivit Adevărul.

Ansambluri/ansamble

Folosim ansambluri atunci când facem referire la un tot unitar rezultat din unirea unor elemente, șa un colectiv de artiști sau la o compoziție muzicală compusă pentru un ansamblu. În schimb, pentru totalitatea pieselor sau utilajelor care acționează ca o unitate funcțională bine definită, varianta corectă este ansamble.

Ceremoniale/ceremonialuri

Aici, corecte sunt ambele forme, atunci când vrem să definim o totalitate a regulilor sau a formulelor de etichetă pentru o anumită ceremonie.

Căpșuni sau căpșune, când și cum se folosește corect
Căpșuni sau căpșune? Când și cum se folosește corect

 

Corzi/coarde

Coarde este forma corectă de plural a substantivului coardă (fir elastic, flexibil). Pe de altă parte, folosim corzi atunci când facem referire la forma de plural ce reprezintă o grindă de susținere a tavanului unei case țărănești sau frânghiile prezente în jurul ringului de box, de exemplu.

Slogane/sloganuri

Conform Dicționarului explicativ al limbii române, sloganul este „formulă pregnantă, concludentă care exprimă, în chip lapidar, țelurile politice, economice ale unor grupuri, organizații etc. sau o problemă de actualitate”. Ei bine, pentru forma de plural sunt corecte ambele forme.

Coperți sau coperte

Și în acest caz, ambele forme sunt corecte pentru substantivul copertă. „Coperte” este varianta literară, iar „coperți” cea acceptată. Potrivit explicației din DEX, coperta este „ învelișul protector al unei cărți, al unei publicații, al unui caiet etc.”.

Miezuri, miezi, mieji

„Miezi” și „mieji” sunt formele de plural corecte atunci când vorbim despre partea de interior a nucii, iar miezi/miezuri atunci când face referire la partea interioară, centrală a unui lucru, a unui spațiu etc.

Regale/regaluri

Pluralul regaluri este utilizat atunci când vorbim de un ospăț mare, banchet festiv. În schimb, atunci când facem referire la dulăpiorul de la secția de culegere manuală a unei tipografii, folosit la păstrarea casetelor cu litere sau a formelor pentru tipar, forma de plural corectă este regale.