Home » Cum să faci orice » Cozonac cu nucă – cea mai bună rețetă de cozonac pentru Paște. Ce să pui în aluat ca să nu se întărească a doua zi

Cozonac cu nucă – cea mai bună rețetă de cozonac pentru Paște. Ce să pui în aluat ca să nu se întărească a doua zi

Alexandru Cazacu / 21.04.2022, 18:24
Cozonac cu nucă – cea mai bună rețetă de cozonac pentru Paște. Ce să pui în aluat ca să nu se întărească a doua zi

Sărbătorile de Paște ne bat la ușă, iar majoritatea gospodinelor știu deja ce preparate vor pune pe masă cu această ocazie. Cozonacul, pasca, carnea de miel și ouăle vopsite sunt nelipsite de pe mesele românilor în zilele Sfintelor Paști. În acest context, în continuare vă vom prezenta o rețetă deosebită de cozonac cu nucă pentru Paște.

Rețetă de cozonac cu nucă pentru Paște. Ce trebuie să pui în aluat ca să fie moale și pufos

Există nenumărate rețete de cozonaci, iar fiecare gospodină are propriile secrete pentru cozonaci moi și pufoși. Mai sunt doar câteva zile până la Paște, iar persoanele care au postit în această perioadă vor putea, în sfârșit, să se bucure de nenumărate preparate tradiționale specifice sărbătorilor pascale.

Dacă ai decis ca în acest an să îți faci cozonacii chiar tu, în rândurile de mai jos ți-am pregătit o rețetă nemaipomenită de cozonac cu nucă. Iată care sunt ingredientele de care vei avea nevoie și cum se prepară acest minunat cozonac pentru Paște.

Ingrediente pentru aluat (doi cozonaci):

  • 1 kg făină pentru cozonaci (de tip 000)
  • 200 ml lapte
  • 100 ml apă minerală
  • 70 g unt
  • 150 g smântână (grasă)
  • 6 – 7 gălbenușuri (păstrăm albușurile)
  • 50 g drojdie
  • 1 linguriță coajă de lămâie rasă
  • 1 linguriță coajă de portocală rasă
  • 1 esență vanilie (sau rom)
  • 80 ml ulei
  • 250 g zahăr
  • un praf de sare.

Umplutură

  • 250 – 300 g nucă măcinată
  • 6 albușuri
  • 150 g zahăr
  • 25 g cacao
  • 250 g rahat (tăiat cubulețe)
  • 1 linguriță esență de rom
  • un vârf de sare.

Mod de preparare

Înainte de toate, trebuie să menționăm că este necesar ca toate ingredientele să fie la temperatura camerei. De fapt, puteți încălzi puțin și ligheanul în care frământați. Așadar, Într-un bol adăugăm făina cernută. Într-un alt vas vom pune zahărul cu apa minerală și amestecăm până când zahărul s-a dizolvat.

Sfărâmăm drojdia într-un castron, iar peste ea turnăm 2-3 linguri din siropul de apă cu zahăr, laptele călduț și 3-4 linguri de făină. Amestecăm bine maiaua (4-5 minute), până se omogenizează și o lăsăm la dospit.

După ce maiaua a crescut o vom pune peste făina cernută și amestecăm bine cu ajutorul unei furculițe. Într-un castron batem gălbenușurile cu praful de sare, 1 linguriță de esență de vanilie, coaja de portocală și lămâie. Apoi turnăm amestecul peste făină, amestecând ușor. Adăugăm în aluat apa cu zahăr și continuăm să amestecăm aluatul.

Cozonac cu nucă – cea mai bună rețetă de cozonac pentru Paște
Cozonac cu nucă – cea mai bună rețetă de cozonac pentru Paște

Aluatul deja începe să se formeze, iar noi vom încorpora untul topit și smântâna. Nu ne mai rămâne acum decât să frământăm aluatul. În timp ce frământăm, adăugăm treptat uleiul. În caz că aluatul este prea moale, mai putem adăuga puțină făină. Scoatem apoi aluatul pe masa de lucru și continuăm să frământăm. Este important ca aluatul să fie frământat pentru cel puțin 30 de minute. Punem apoi aluatul într-un vas uns cu ulei, acoperim cu folie alimentară și lăsăm la dospit pentru cel puțin 60 de minute.

Mod de preparare – cremă pentru cozonac

Batem mai întâi albușurile cu un praf de sare, până când obținem o cremă albă și solidă. Adăugăm apoi cacao, zahărul și amestecăm bine cu ajutorul unei spatule. Punem în compoziție și coaja rasă de portocală, esența de rom și nuca măcinată. Amestecăm apoi toate ingredientele.

După ce aluatul a crescut, îl scoatem din nou pe masa de lucru și îl împărțim în patru bucăți egale. Întindem apoi fiecare bucată de aluat, până o obținem o foaie dreptunghiulară și groasă de aproximativ 0,5 cm. Umplem foile cu crema de nucă, iar deasupra acesteia presărăm cubulețe de rahat.

Rulăm apoi toate cele patru foi cu umplutură, le închidem bine la capete și le împletim două câte două, formând cei doi cozonaci. Așezăm cozonacii în tăvi tapetate cu hârtie de copt, îi acoperim cu folie de plastic și îl lăsăm să crească la loc cald până când își dublează volumul. După ce au crescut îi ungem cu puțin ou și îi dăm la cuptorul preîncălzit la 160 de grade Celsius pentru aproximativ 15-20 de minute. Apoi creștem temperatura la 180 de grade și lăsăm să se coacă pentru alte 30 – 40 de minute sau până trec testul scobitorii.