Home » Life & Style » 7 secrete de aur din bucătărie pentru cei mai buni cozonaci. Așa ies mari, pufoși și gustoși

7 secrete de aur din bucătărie pentru cei mai buni cozonaci. Așa ies mari, pufoși și gustoși

Voicu Costin / 03.04.2022, 10:32
7 secrete de aur din bucătărie pentru cei mai buni cozonaci. Așa ies mari, pufoși și gustoși

Cozonacii reprezintă deșertul tradițional românesc. Nu trebuie să fie o ocazie specială sau sărbătoare pentru a mânca cozonac. El este preferat de români și consumat tot timpul anului. Cu precădere am consumat acest produs tradițional de Crăciun, iar în curând vin și sărbătorile de Paște. Oamenii încep deja să se gândească la preparatele pe care le vor pune pe masă, de aceea, cozonacul nu trebuie să lipsească. Care sunt secretele pentru un cozonac foarte bun?

Când faci cozonaci ascultă sfaturile marilor bucătari

  1. Dacă faci cozonaci cu nucă, ține minte că nuca opărită se umflă și își pierde gustul amar.
  2. E bine că drojdia să nu fie opărită, ci dizolvată în lichide calde, nu fierbinți. Drojdia folosită trebuie să fie proaspătă, iar făină de foarte bună calitate.
  3. Pentru a fi mai fraged, în aluat se poate adăuga o lingură de untură. Când aluatul se desprinde singur de pe mâinile tale, abia atunci înseamnă că acesta a fost frământat destul de mult.
  4. Cozonacii se bagă la cuptor abia când temperatura din acesta a atins cca. 180° C. Abia după ce au crescut și încep să se rumenească, se dă focul mai încet.
  5. Nu se deschide ușa de la cuptor în primele 20 de minute de coacere. Este de preferat ca ușa cuptorului să se deschidă abia la sfârșit, când aceștia s-au copt.
  6. Cozonacii se vor coace foarte frumos dacă sub tăvi se pune un vas cu apă.
  7. După ce au fost scoși scos din cuptor, cozonacii se lasă la răcit în tavă, la căldură, feriți de curent. Unele gospodine preferă să-i învelească în prosoape, pentru a încetini răcirea și, în același timp, pentru a-i feri de frig.

Cozonacul tradițional de Paște

Nu mai e mult până la Paște, iar gospodinele au intrat în febra pregătirilor. Pe lista priorităților, cu siguranță, se regăsește și cozonacul. Multe persoane îl adoră pe cel tradițional și preferă să-l facă în casă.

Înainte de a te apuca de această rețetă minunată, este important să știi că toate ingredientele trebuie să fie proaspete și la temperatura camerei. De asemenea, în bucătărie trebuie să fie cald și nu este indicat să țineți fereastra deschisă. Un alt lucru important este să aveți maiaua pregătită și lăsată la crescut. În plus, nu este recomandat să adăugați prea multă umplutură, deoarece aceasta împiedică coacerea la interior a cozonacilor și puteți avea neplăcerea să constatați că au rămas cruzi. În continuare vă vom prezenta ingredientele de care aveți nevoie și modul de preparare.

Ingrediente

Pentru aluat:

  • 500 de g de lapte cald
  • 200 de g de zahăr
  • 100 de ml de unt topit
  • 100 de ml de ulei
  • cinci gălbenușuri
  • două cuburi de drojdie
  • un kg de făină
  • esență de vanilie
  • coaja de la o lămâie

Pentru umplutură:

  • 200 de g de rahat
  • 200 de g de nucă măcinată
  • 150 de g de stafide
  • trei linguri de zahăr pudră
  • două linguri de cacao

Mod de preparare

Pentru început se pregătește maiaua. Într-un vas se pun cele două cuburi de drojdie zdrobite, puțină făină, puțin zahăr, iar deasupra se toarnă puțin lapte. Se amestecă totul foarte bine, iar la final trebuie să arate ca o pastă. Maiaua se lasă să crească timp de aproximativ 20 de minute.

Se toarnă laptele cald într-un bol. Apoi, se adaugă zahărul și se amestecă ușor până când se dizolvă. Într-un vas mai mare se cerne făina, se adaugă maiaua, coaja de la lămâie, cele cinci gălbenușuri frecate cu sare, puțin lapte și se amestecă cu mâna. După ce s-a omogenizat, se adaugă și restul de lapte călduț.

Se frământă aproximativ 30 de minute. Se adaugă treptat untul topit și se amestecă continuu. Deasupra se pune esența de vanilie, când aluatul începe să se bată cu mâna foarte bine. De asemenea, se poate ridica și lovi. Se lasă la dospit, acoperit cu un prosop curat, timp de aproximativ o oră.

Cum se face umplutura pentru cozonac?

Într-un bol se adaugă nuca măcinată, cacao și se amestecă. Deasupra se pun zahărul pudră, laptele și se amestecă până se omogenizează.

Aluatul crescut se împarte în două bucăți egale. Ungem masa cu puțin ulei și cu mâna se întinde foarte bine prima bucată. Pe centru se adaugă compoziția pe care am obținut-o mai sus, se întinde și se adaugă rahat și stafide din loc în loc. Cozonacul se rulează și se lasă la crescut într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Se acoperă cu un prosop și se lasă aproximativ 20 de minute. La fel se procedează și cu a doua jumătate de aluat.

Cei doi cozonaci se dau pe deasupra cu gălbenuș de ou și se presară puțin zahăr. Se introduc în cuptorul preîncălzit la foc mediu timp de circa 40 de minute. În prima jumătate a intervalului nu se deschide ușa cuptorului sub nicio formă, apoi se poate verifica din când în când. Poftă bună!