Home » Life & Style » Rețeta de cozonac a lui Sorin Bontea. Ce adaugă celebrul chef de la Antena 1 în compoziție pentru a ieși moale și pufos

Rețeta de cozonac a lui Sorin Bontea. Ce adaugă celebrul chef de la Antena 1 în compoziție pentru a ieși moale și pufos

Ileana Mladinoiu / 21.12.2021, 18:36
Rețeta de cozonac a lui Sorin Bontea. Ce adaugă celebrul chef de la Antena 1 în compoziție pentru a ieși moale și pufos

Bucătarul este omul care se ocupă de pregătirea și realizarea preparatelor, începând de la aperitiv până la desert. Gătitul a devenit o profesie care necesită talent și creativitate. Bucătarul trebuie să stăpânească diferite rețete de bază, metode de gătit și de preparare inedite, precum și cele mai bune metode de conservare a alimentelor.

Rețeta de cozonac a lui Sorin Bontea

Chef Sorin Bontea, cel care are 1,2 milioane de urmăritori, așa cum bine se poate vedea pe  pagina lui de Facebook, se încadrează perfect în definirea de mai  sus a bucătarului, meserie practicată de la 16 ani. Mai întâi ca ajutor de bucătar, învățând tainele artei culinare de la mama sa ce lucra la o grădiniță din București.

A reușit apoi să-și manifeste talentul de bucătar în cele mai bune restaurante din București, pe vase de croazieră, devenind în scurt timp faimos, astfel încât celebrități mondiale printre care se numără Madonna, Nicolas Cage, Roger Moore, Van Damme, Tom Jones s-au înfruptat din delicatesele sale. A gătit chiar și pentru fotbaliștii de la Manchester United.

În 2012, Sorin Bontea, după ce a câștigat castingul, a apărut în emisiunea gastronomică, prima de altfel din România, numită „Master Chef”, alături de Chef Cătălin Scărlătescu și Chef Florin Dumitrescu.

O altă emsiune de acest gen, difuzată pe Antena 1, îi adună pe cei trei chefi în juriul proiectului „Chefi la cuțite”, pentru ca la orizont să se întrevadă „Chefi fără limite” ce pare a fi  „o combinație între Chefi și Asia Express”.

Pentru că am pomenit de acest concurs, se ştie că Chef Sorin Bontea a acceptat provocarea de a participa la „Asia Express”, formând echipă cu Răzvan Fodor, câștigând împreună cel de-al treilea sezon şi stabilind cu Fodor o relaţie strânsă de prietenie.

Chef Sorin Bontea este cunoscut ca bucătarul cu mari pretenții în materie de gătit ce se justifică prin faptul că pune pasiune în ceea ce face şi vrea ca lucrurile să iasă ca la carte. De multe ori, bucătăreşte  alături de prieteni, de tineri cărora le împărtășește din experiențele sale culinare, mai ales pe canalul You Tube, pe Facebook şi, bineînţeles, pe tot parcursul emisiunilor în care a fost şi va rămâne prezent.

Cu toate acestea, orice postare a lui Chef Sorin Bontea, orice sfat în materie de reţete au note de umor, stârnesc zâmbetul oricui îl admiră, indiferent de locul unde se află: în Grecia, la mare, munte, în propria grădină. Printre rețetele propuse, mai strecoară câte o reclamă, având parteneriate cu firme de brand, de la produse de curățenie, electrocasnice sau fast-food-uri.

Preparatele sale sunt de toate tipurile: tarte, clătite, risotto cu sparanghel, pâine de casă, mousse de ciocolată, cușcuș, cannoli cu fistic etc.

Înainte de a vă prezenta rețeta de cozonac a lui Chef Sorin Bontea, redăm un gând al celebrului bucătar cu scopul de a încheia într-un mod optimist anul ce aşteaptă să treacă, pentru a intra într-unul nou, din care să nu lipsească speranţa:

„Din 2021 care se încheie, eu aș vrea să las în spate oboseala asta fizică și mentală cauzată de stresul zilnic al traiului în pandemie și de incertitudinea care ne consumă zi de zi”. Apoi ne îndeamnă ca „cele rele să se spele”, dând astfel startul simboloc pentru 2022.

rețeta cozona sorin bontea
Pregateste cea mai buna reteta de cozonac cu ajutorul lui Sorin Bontea

Ce adaugă celebrul chef de la Antena 1 în compoziție pentru a ieși moale și pufos

Ingrediente:

  • 1 kg de făină;
  • 350 de g de zahăr;
  • 8 gălbenușuri;
  • coaja rasă de la 1 lămâie și de la 1 portocală;
  • 50 de ml de ulei;
  • jumătate linguriță de sare;
  • 14 g de drojdie uscată;
  • 1 fiolă esență de vanilie;
  • 1 pachet de unt;
  • 400 ml de lapte;
  • 150 de g de zahăr;
  • 8 albușuri;
  • 80 de g pudră de cacao;
  • 250 de g de miez de nucă măcinat;
  • 25 de ml de esență de rom.

Mod de preparare:

Puneți 400 ml de lapte la încălzit. Topiți 150 de g de unt. Într-un bol, veți amesteca făina cu drojdia și cojile de citrice. Faceți o gaură în mijloc. Separat veți bate gălbenușurile împreună cu sarea și veți dizolva zahărul în laptele cald.

În bolul cu făina adăugați esența de vanilie, gălbenușurile și laptele cu zahăr. Amestecați până la omogenizare. Untul pe care l-ați topit va fi amestecat separat cu uleiul. Frământați aluatul, adăugând treptat acest amestec de ulei și unt.

Chef Sorin Bontea recomandă să frămânați aluatul de mai multe ori, pentru a-i da mai mult aer și a ieși pufos. Se acoperă aluatul cu un prosop curat de bucătărie și-l veți lăsa la dospit timp de 90 de minute, la loc cald și fără curenți de aer, având grijă ca la fiecare 30 de minute, să-l scoateți din bol și să-l mai frământați un pic. Așa veți obține frăgezimea cozonacului.

Prepararea umpluturii de cozonac

Se mixează albușurile spumă împreună cu zahărul. Încorporați și pudra de cacao, esența de rom, nuca. Împărțiți totul în patru părți egale. Aluatul va fi împărțit în două părți egale, iar fiecare parte se mai împarte în două. Veți obține în total patru bucăți de aluat.

Se întinde prima bucată de aluat într-un dreptunghi, apoi veți întinde o parte din umplutură, rulați. Repetați operațiunea și cu celelalte trei părți de aluat și umplutură. Urmează să împletiți câte două rulouri și să transferați cozonacii în tăvile unse cu ulei. Îi veți lăsa să crească în tavă, timp de 45 de minute.

Înainte de a-i da la cuptor, spune Sorin Bontea, îi ungeți cu un amestec de ou și lapte. Opțional, presărați și zahăr deasupra lor. Tăvile se dau la cuptorul preîncălzit la 170 de grade, pentru 50 de minute. Chiar dacă nu ne spune Sorin Bontea, orice gospodină știe că după ce cozonacii s-au copt, vor fi lăsați să se răcească 10-15 minute în tavă, apoi vor fi scoși pe șervețele și lăsați să se răcească pe o parte, schimbând partea la fiecare 10 minute.

Spor la treabă!