Home » Cum să faci orice » Drojdie uscată sau drojdie proaspătă? Ce e bine să știi, înainte să prepari aluatul

Drojdie uscată sau drojdie proaspătă? Ce e bine să știi, înainte să prepari aluatul

Alexandru Cazacu / 08.12.2021, 13:00
Drojdie uscată sau drojdie proaspătă? Ce e bine să știi, înainte să prepari aluatul

Câteodată, atunci când pregătesc aluatul, multe gospodine își pun întrebarea dacă trebuie să folosească drojdie uscată sau drojdie proaspătă. Cert este faptul că, spre deosebire de drojdia la plic granulată. cea proaspătă trebuie păstrată la rece în frigider. Hai să vedem care este diferența dintre cele două tipuri de drojdie.

Drojdie uscată sau drojdie proaspătă? Trebuie să știi aceste lucruri înainte de a prepara aluatul

Mai întâi, trebuie să menționăm că indiferent de tipul de drojdie pe care îl folosim la aluat, rezultatul este cam același. În ceea ce privește folosirea drojdiei proaspete sau uscate, una dintre diferențe apare în ușurința modului de utilizare a acestora. De fapt, pentru a ne ușura munca, ideal ar fi să ne obișnuim cu un tip de drojdie, pe care să o folosim de fiecare dată.

Adică, dacă te-ai obișnuit de ani de zile să folosești drojdie proaspătă, cel mai probabil nu te vei apuca să pregătești cozonaci, de exemplu, cu drojdie uscată, chiar dacă rețeta spune asta. Ei bine, acesta nu este un lucru rău, deoarece nicăieri nu scrie că nu poți folosi drojdie proaspătă în acest caz, chiar dacă este puțin mai greu de folosit. Cu toate acestea, utilizarea drojdiei uscate este mai facilă pentru cei noi în arta culinară.

O altă diferență o reprezintă modul de păstrare a celor două tipuri de drojdie. Mai exact, drojdia uscată poate sta mult și bine în dulap până când expiră, iar termenul de valabilitate este destul de mare. Pe de altă parte, nu putem spune același lucru și despre drojdia proaspătă, deoarece este recomandat ca aceasta să fie folosită în maxim 2 zile de la cumpărare. Totodată, după cum spuneam și anterior, drojdia proaspătă trebuie neapărat la rece.

Drojdie uscată sau drojdie proaspătă. Ce trebuie să știi, înainte să prepari aluatul
Drojdie uscată sau drojdie proaspătă? Iată ce trebuie să știi înainte de a te apuca de aluat

Cum se echivalează drojdia uscată cu cea proaspătă

În general, regula este foarte simplă. Dacă rețeta pe care vrei să o prepari spune că trebuie să folosești o anumită cantitate de drojdie proaspătă, iar tu ai în casă drojdie uscată, tot ceea ce trebuie să faci este să împarți cantitatea respectivă la trei. Așadar, rezultatul este gramajul de drojdie uscată de care ai nevoie pentru rețetă.

În cazul în care tu ai drojdie proaspătă, iar rețeta menționează că ai nevoie de drojdie uscată, trebuie să înmulțești cantitatea la trei, iar astfel vei ști care este gramajul de drojdie proaspătă necesar, potrivit retetepractice.ro.

Trucuri utile pentru un aluat perfect

Acum că știm toate acestea, în rândurile următoare, îți vom spune și câteva lucruri pe care trebuie să le știi atunci când prepari aluatul. Indiferent dacă este proaspătă sau uscată, drojdia trebuie activată înainte de folosire. Ce presupune acest lucru? Trebui doar să combini drojdia cu apă călduță (sau lapte) și zahărul, lăsându-le să stea pentru aproximativ 10 minute. Unele gospodine mai adaugă și puțină făină.

Totodată, este foarte important să nu amestecăm sarea simultan cu drojdia. Deși zahărul poate face ca aluatul să crească frumos, adăugarea unui praf de sare odată cu apa călduță și zahărul, poate da înapoi procesul de activare a drojdiei, potrivit sursei citate.